Gå til innhold
  • blogginnlegg
    21
  • kommentarer
    47
  • visninger
    296 866

Julefeiring


Gjest

161 visninger

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Turn 107:

 

Doge Benintendis dagbok:

Faren min døde natt til i dag, han var en stor hersker og en god far, selv om han ikke alltid hadde så god tid til å være sammen med oss. Legene sier han døde av naturlige årsaker

 

Jeg vil prøve å leve opp til min far og oppfylle hans ønsker. Jeg vil fortsette offensiven mot øst, hovedsakelig nord-østover, men vil samtidig passe på å presse meg inn i det tysk-romerske imperiet og opprettholde den gode økonomien og poulariteten min far bygget opp. Før hans død, sendte min far to hærer mot festningen Bern og en annen hær på en flåte mot Lasi, like ved Lasi, Buchurest vil det og være en annen hær som skal hjelpe til.

 

Turn 110:

 

Min etterkommer til tronen er død. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, skrive, si, jeg vet ikke om jeg lenger vil makte å ta flere beslutninger. På kort tid har både min far og etterkommer dødd, hvorfor må det skje meg?

 

Gode nyheter er det riktignok, døden til min etterkommer Councillor Marino kom som et resultat av seieren ved Bern. Vi har nå overtatt festningen til tysk-romerne, det ble beordret at alle innbyggerne skulle slaktes som straff for døden til Marino. Jeg vil opprettholde denne standarden og alle som står i min vei mot videre ekspandering av riket skal drepes, ingen skal bli spart, jeg har sendt ordren til alle mine generaler. Min far og min etterkommers død skal hevnes. Jeg tror ikke noe på at min far døde av naturlige årsaker, det var nok de franske bøllene. Det ble nemlig her om dagen oppdaget en fransk spion i Genoa. Men det er ikke det eneste! Når min general Oliverio The Merciless var på vei mot Dijon, kom en fransk kujon meg i forkjøpet.

 

Jeg skulle gjerne gjort krig mot Frankrike og det vil skje, enten på deres eller mitt ønske, men jeg er nødt til å innse at jeg ikke har råd eller ressurser til det nå. Jeg må satse på å få tatt tysk-romerne og <de derre> først, samt rebellene i Budapest.

 

 

 

**Denne teksten er skrevet på Norsk terminprøve for MK-fag 09. Desember 2006 av meg, Preben, det ble skrevet på PC**

 

Julefeiring. Smak litt på ordet, hva inneholder det? Jul og feiring. Vi skal altså feire noe og det noe er jul. Før var det slik at Julen var mellom desember og januar, vi må jammen være heldige for nå er den mellom sommer og vinter! En gang i den første uken i oktober så jeg den første julemarsipanen i butikkene, samt bokser med pepperkaker, så jeg løy kanskje litt, vi får vel si mellom oktober og januar. Eller er vi så heldige? Alle gode ting er tre er det noe som heter, og kanskje er det bedre med tre måneder jul enn en, men spør du meg strekker ikke ordtaket helt til. Julefeiringen begynner tidligere og tidligere for hvert år, men hva er egentlig julen, hvorfor feirer vi den og ikke minst hva syns jeg om den?

 

24. Desember år 0 (datoen stemmer nok ikke helt, på grunn av datoendringer og forvirring rundt når han egentlig er født, men vi tar utgangspunkt i det likevel). Vi er et sted i nærheten av Jerusalem, i en krybbe ligger det et barn inne i en stall. Over den skinner en stjerne så stor og lysende så det ikke finnes maken, denne blir senere hetende julestjernen og man ser den bare på julaften. Personlig ble jeg svært skuffet når jeg som liten guttunge aldri så den, om jeg så den var det kun en dårlig etterlikning på TV. Tilbake til stallen. Inn i stallen kom det masse folk, mange av dem langveisfra. Hvor tre av dem gir han hver sine gaver, gull, røkelse og myrra. Men hvem er dette barnet og hva har det med julen å gjøre? Jo da, de tre herremennene ble nemlig så glade for at denne guttungen ble født for da kunne man begynne å feire det som ble kalt julaften på et senere tidspunkt, det var nemlig Jesus som ble født, sønn av Gud, den hellige ånd, brakt til verden av Maria som var gift med Josef, et trekantdrama kunne det vært, men det var det ikke. Gud hadde nemlig i beste viten overlatt barnet (og sådan fødselen) til Maria og det var på ingen måte unnfanget gjennom nattlige aktiviteter som vi ikke snakker høyt om, Josef ville på alle måter være barnets jordlige far.

 

Så det er Jesus vi kan takke for å ha fått selve julen. Siden vi mennesker er ganske glade i å få ting og enkelte som vi ser på som litt rare best liker å gi bort ting, ble julegaver en årlig tradisjon. Det kan vi takke de tre herrene for å ha fått. Hvorfor vi ikke feirer julaften i en stall er fortsatt en gåte.

 

Jeg syns meget godt om julen, det er en fin høytid og en ypperlig måte å vise folk at man er glad i dem, eller? Det blir stadig viktigere og viktigere å få bedre og bedre julegaver for å imponere vennene, i takt med dette økes også kravet om at man ”må” kjøpe julegaver til visse personer som er i både nær og fjern slekt eller er nære venner, heldigvis gjelder det sistnevnte som oftest kun for jenter. Selv kjøper jeg gaver til far, farfar og farmor, mor, mormor og morfar, mine to fettere på morssiden, min kusine på morssiden, min søster og tante, jeg beklager om jeg har glemt noen av de jeg gir gave til nå, dere får nok gave i år og likevel. Poenget er at det er blitt mer et krav å kjøpe, enn å kjøpe gaver fordi de fortjener det, heldigvis kan jeg fortelle at alle i min familie fortjener gavene de får og at ikke alle gaver trenger å være like seriøst ment.

 

De senere årene har jeg riktignok til tross for at jeg syns det er en fin høytid sett meg lei av at kjøpefesten på død og liv må starte i oktober og at julen er mer og mer blitt en greie som det er om å gjøre for selgere av alle slags sort å tjene mest penger på. De presser kjøpesesongen tidligere frem og det er nok ikke lenge om å gjøre, før det ”er jul” halve året. Nå ligger riktignok et barn i mors mage i ni måneder før fødsel så det skulle vel alltids være mulig å få presset julestarten til så tidlig som i april med god samvittighet (rund de tider er det attpåtil påske og som vi alle vet varer julen helt til påske!), men å feire i ni måneder at Jesus i denne perioden for 2007 år siden skulle bli født, blir kanskje ikke helt riktig, for det er vel Jesus vi feirer?

 

Nei, i julen feirer vi julen. Julegudstjenesten går vi kun i fordi det er en tradisjon. Vi gir ikke bort gaver til noen minnestatue av Jesus og langt mindre feirer vi julen i en stall, nei, for vi gir gavene til hverandre og feirer den innomhus. Ellers har vi jo og gjennom tidene lagt til enkelte tradisjoner og det var vel for så vidt ikke herremennene i stallen som har inspirert oss til å gi bort gaver helt 100%. Det kom og som et resultat av julenissen. Det var nemlig en mann som ga gaver bort til fattige barn og ble kalt julenissen. Vi her i Norge er forøvrig så privilligerte å ha en julenisse bosatt hos oss i Drøbak, som visstnok er den julenissen alle snakker om! Vi mennesker har også innført juletreet som en viktig del av feiringen.

 

Julen er ikke bare fryd og gammen, til tross for julens gode og glade budskap er det de som lengter etter å få oppleve en eneste skikkelig julekveld, det er en vanskelig tid for fattige familier og de som lever på gaten, de har ikke nok penger til å feire julen slik vi gjør. De får ikke kjøpt noe juletre, kjøpt julepynt, juleribbe, julepresanger og slikt. Likevel klarer en del av dem å gjøre det beste ut av den feiringen de kan klare å stelle i stand. Men om julen handler om gaver, hvorfor gir vi dem ikke bare bort litt av vår jul? Men det er ikke vår oppgave, vi er altfor stresset med våre store bekymringer og spørsmål, som for eksempel hva vi skal kjøpe til våre søsken.

 

Det ville være løgn av meg å si at julen for meg ikke handler om å blant annet få gaver, men det er også det å være sammen med sin familie, å være glade og å gå rundt treet. Julen er en fin høytid, men mange feirer ikke lenger julen på grunn av grunnen for julen, men på grunn av høytidens eksistens i seg selv, for meg har ikke dette så mye å si og heller ikke jeg kan vel si at jeg feirer julen på grunn av Jesus. Men julen blir også ødelagt fordi den blir så stor og dominerende, vi må passe på at julen ikke blir oppbrukt, og at vi gleder oss over julaften og ikke blir lei den fordi julesalget starter i oktober. Den blir og ødelagt for de av oss som ikke har så god råd til å feire julen slik ”alle andre” feirer den. Og den blir ødelagt av klimaendringer som vi selv forårsaker, for oss oppe i nord som hvert år håper på en hvit jul.

 

Selv om jeg føler at julen til tider kan bli litt oppbrukt er det hvertfall en som ikke syns det. En engelskmann har feiret jul sammenhengende i 13 år, han har spist 5000 kalkuner, enda flere poteter, 20000 erter og har gitt bort noe i nærheten av 9000 gaver. Han ser også hver eneste dag på dronningens tradisjonelle juletale…

 

Ville du vært han?

2 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Medier og Kommunikasjon, jeg skrev forøvrig den teksten der øverst i tilfelle min norsklærer skulle finne på å søke på setninger i teksten. Så ikke hun skal misforstå noe og tro jeg har tatt en annen sin tekst eller noe ;) Men noen kommentarer til teksten? Er jeg helt på jordet eller er det noe fornuftig skrevet der i det hele tatt, føler kanskje det ble en smule langt dratt ut.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...