Gå til innhold

Viftestyring til kraftig vifter


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har kjøpt noen kraftig vifter fra microplex. http://www.microplex.no/product.aspx?pid=4...amp;mcat=15s351 . Den kraftigste viftestyringen jeg har funnet er http://www.microplex.no/product.aspx?pid=P...amp;mcat=15s230 . Først tenkte jeg å lage en egen viftestyring med et reostat, men det koster opp til 450kr per stykk. Så tenkte jeg på å bare fikse en motstand og en vippebryter som kan veksle mellom på, halv styrke og av, men så tenkte jeg at kanskje om jeg satte en motstand på omtrent 0.3ohm før viftestyringen, så ville den ta litt av lasten slik at viftestyreren ikke brenner seg. Hva tror dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er jo en 4-pins kontakt på viften, det betyr at strømregulatoren sitter i selve viften. Viftestyringen belastes ikke i det hele tatt, den bare sender et styresignal.

 

Det er jo vesentlig å foretrekke å bruke PWM styring framfor en spenningsregulator eller motstand. Blir spenningen for lav vil ikke viften starte.

Lenke til kommentar
Det er jo en 4-pins kontakt på viften, det betyr at strømregulatoren sitter i selve viften. Viftestyringen belastes ikke i det hele tatt, den bare sender et styresignal.

 

Det er jo vesentlig å foretrekke å bruke PWM styring framfor en spenningsregulator eller motstand. Blir spenningen for lav vil ikke viften starte.

Aha. Ja, det er en 4-pins kontakt (med 12V og jord) og en 3-pins kontakt (med bare den hvite ledningen). Jeg trodde den hvite ledningen bare var for avlesning av turtall og evt. temperatur, men den kan altså sende et signal for styring også, er det sånn og forstå?

Lenke til kommentar
3-pins kontakt har 12V (som kan være PWM regulert), jord, og turtallsavlesning fra vifta.

4-pins kontakt har i tillegg et PWM styresignal til vifta. Da kan 12V pinnen være en ren 12V.

Hmm, du er klar over at 4-pins kontakten er en standard molex kontakt, type http://www.microplex.no/product.aspx?pid=pcec2&mcat=c533. . Og bare den gule og svarte ledningen er koblet til vifta. I tillegg er det en 3-pins kontakt, der bare den hvite ledningen er tilkoblet som er for å lese av turtall. Jeg tror nemlig dette ikke er en PWM styrt vifte, for etter å ha lett litt fant jeg ut følgende:

For 4-pins vifte kontakt

1= +12Vcc

2= GND

3= SPEED SENSOR (it communicates the current speed of the fan back to the motherboard)

4= PWM pulse

 

og for en 3-pins kontakt har du

1 = 12V

2 = GND

3 = turtallavleser.

 

Som sagt har vifta en 4-pins molex kontakt, men den har ikke 4 ledninger, og en 3-pins kontakt, der bare ledning 3 er tilkoblet. Totalt er det derfor 3 ledninger tilkoblet vifta, nemlig 12V, GND og turtallavleser. Er nok redd jeg må lage en spenningsregulator ...

Endret av fail
Lenke til kommentar
Bruk heller en variabel spenningsregulator. F.eks LM350 (3A), eller LM338 (5A)

Det ser ut til å bli dette. Har bare et spørsmål, i databladet står det at spenning inn kan være mellom 3V til 35V eller noe sånt og som kjent får jeg 12V fra PSU-en. Det står også at spenningen kan justeres ved bruk av to motstander, hvor ut spenning blir Vref (1 + R2/R1) + I*R2. Det sies at Vref vil være 1.25V og at R1 burde være 120 Ohm, og siden driftspenningen til vifta må være mellom 9-14V, tenker jeg å sette en 820 Ohm + potensiometer (0-200 Ohm) som R2. Det jeg lurer på er om med 12V som Vinn, vil jeg kunne oppnå 12V på Vut om jeg stiller inn til riktig motstand, eller mister jeg noen volt?

Lenke til kommentar

Hei.

 

Er det bare en, eller flere vifter du skal styre likt?

En lineær regulator vil bli ganske varm med den effekten det er snakk om her, og du må regne med et spenningsfall på 2-3V over en slik regulator.

 

Det beste er å bruke pulsbredderegulering (PWM) som er relativt enkelt å lage med få komponenter.

En logikk krets, et par dioder, kondensator, potmeter og en switchetransistor.

 

Om du bare trenger av, halv fart og full fart kan du ved bruk av 2 vifter lage en bryter som seriekobler de ved halv fart, og paralellkobler de ved full fart.

 

Nettulf

Lenke til kommentar

Hmm, prøvde med noen 0.5 Ohms motstander og det fungerte sånn passe, men ikke godt nok, så jeg prøvde å koble vifta til 5V kabelen istede for 12V kabelen og det fungerer mye bedre, men jeg har mine tvil om hvor godt det er for vifta. Jeg tror jeg heller skal få meg noen 2-4Ohms motstander eller rett og slett et potmeter ... Tror jeg skal teste viftene på skolen hvor de har en strømforsyning jeg kan stille inn volt på ...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...