Gå til innhold

Sorround med fokus på musikk og moderne kilder


Anbefalte innlegg

Hei,

For første gang på lenge er jeg i ferd med å oppgradere. TV'en er byttet ut med HDTV og PS3 innkjøpt for Blu-Ray. Get leverer snart HD-PVR.

Jeg har en Pioneer DVD med DVD-Audio, SACD og HDMI-utgang som er hovedkilde for musikk.

I tillegg har jeg en platespiller og RIAA-trinn. Platespilleren skal byttes ut med tiden til noe ganske bra.

Mao: 3xHDMI kilder, 1xAnalog. TV-ut: HDMI.

Avstand TV-lytteposisjon er 4 meter og lytteposisjon er helt inntil veggen.

 

Mitt gamle stereoanlegg er studentpakka til HIFI-klubben fra tidlig nittitall og skal nå endelig bli oppgradert med noe skikkelig med Sorround-receiver og 5.1 lyd. Rommet er ikke slik at 7.1 er mulig.

 

Sorround er mindre viktig en god stereolyd for musikk, men siden jeg først skal oppgradere så er det jo kjekt å få litt utnyttelse av PS3 til film og spill.

 

Tenker receiver + høyttalere ikke må overgå 25 000. Men jeg brenner ikke etter å svi av mest mulig penger. Og jeg vil helst betale bare for det jeg kommer til å bruke.

 

Jeg har sett at de fleste receivere har enormt mange innganger. For min del hadde det vært nok med 4-5 HDMI-innganger og 2-3 analoge stereoinnganger. SCART har jeg heldigvis lukket døren for nå. Til gjengjeld bør receiveren ha virkelig god støtte for alt av formater på digital, skikkelig god DA og forsterkerdel som ruler. Radio følger vel med, men kommer knapt til å bli brukt.

 

Bakhøyttalerne kommer til å få en keitete plassering siden sofaen står inntil veggen. De bør også helst være minst mulig dominerende siden de blir hengende midt på veggen. Aller helst bør de også være trådløse, siden ruting av kabel fra front av rom må gå forbi (rundt og over) en verandadør som blir noe herk og stygt. Digital trådløs overføring hadde gjort seg.

 

I front vil jeg ha skikkelige saker, spesielt hovedhøttalerne bør være ypperlige. Her vil ikke ruting av kabler være noe problem i det hele tatt.

 

Finnes det utstyret jeg ønsker meg noe sted? Det jeg finner når jeg leter der ute er i hovedsak det vanlige kabelhelvetet og forsterkere som får enda mer absurd mange innganger jo mer de får i lydkvalitets-enden også.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

akkurat det med trådløse høyttalere tror jeg blir veldig vanskelig da dette som ofte er 2 bakhøyttalere i en og av heller dårlig kvalitet. (ofte med i kompaktanlegg)

 

Du sier du i hovedsak vil bruke det til stereo men også ha mulighet for surround? Hvilken musikksjanger hører du mest på?

 

Jeg kommer her til å sette opp noen høyttalere som passer veldig bra til stereo med en god reciever og fylle på med høyttalere til surroundoppsettet.

 

Trenger du sub? Du har ikke nevnt noe om dette. Setter derfor opp en pakke som passer til mye.

 

ONKYO TX-SR606 Black 7.1 AV-receiver (TXSR606) - 5799,-

B&W DM604S3 Høyttalere - 10998,-

B&W LCR600 Senterhøyttaler 4298,-

B&W VM1 Høyttalere 3496,-

 

Dette tror jeg er et oppsett du kan dra nytte av. Kan hende du må bytte ut recieveren. Er bittelitt usikker på den selv om den er en veldig god reciever.

 

Grunnen til dette oppsett er:

Reciever: en god reciever som har det du ønsker av innganger. Denne recieveren har 4 hdmi inn og 1 ut.

Fronter: B&W er kjent for å kunne gjengi god lyd samt flytte luft.

Center: Tilhørende center i samme serie i frontene slik at det ikke skal bli en forskjell på kvaliteten på lyden mellom front og center. Disse er dimensjonert for hverandre.

Bak: Du ville ha noen som ikke var dominerende. Disse er veldig bra og stikker bare 9 cm ut av veggen.

Endret av Breiker
Lenke til kommentar

Hei,

 

Takk for godt svar. Det fikk meg i gang med tenkingen. Har blitt mye vandring og lesing de siste dagene.

 

B&W-høyttalerne ser bra ut, men i følge hifi-klubben trenger de nok et større rom en jeg har.

 

Jeg lurer på om Dali IKON er en bedre match for min stue (18m2). Ellers har jeg sett på noen System Audio hos Soundgarden som kanskje passer enda bedre til liten stue og en blokkleilighet der evnen til å spille lavt også er viktig. Jeg fant også Klipsch RF52 hos SteReoFil som ser ganske besnærende ut.

 

Så her blir det nok en del leting til og så får jeg ta med meg et representativt utvalg disker på bytur.

Lenke til kommentar

Stort rom har du a? Kan være litt enig. Flyttet akkurat og der fikk jeg mye større stue. og de høres så mye bedre ut der.

 

System audio har små og bra høyttalere. Men for å få litt bass ut av dem så trenger du en sub. Noen hevder også at man trenger 2 stk for å få det skikkelig.

Lenke til kommentar

Dersom du skal spille lavt og fremdeles ha litt bass og fylde, så er min erfaring at du ikke kommer unna en subwoofer eller høyttalere som flytter mye luft.

Jo mer det trøkker, jo lavere kan du spille og fremdeles føle musikken.

Fordelene med en subwoofer er at du enklere kan flytte basskilden til et optimalt sted i rommet, at du trinnløst kan regulere mengden bass og at du står litt friere når det gjelder høyttalervalg siden disse ikke trenger å spille så dypt eller være veldig store, som igjen påvirker forsterkervalget.

 

Jeg vil heller anbefale B&W DM683; en fantastisk høyttaler på alle måter. Den er stor, men samtidig liten, den er veldig pen å se på og den spiller utrolig bra. Det eneste minuset er at den også trives best når den har godt med kraftreserver. Ikke like krevende som DM604, ikke like brutal, men mer passende et relativt lite rom.

 

Jeg synes at en løsning med B&W DM683 forran, B&W HTM61 i midten og B&W DM686 bak er en av de bedre løsningene du kan gå for.

Skulle du ha bruk for en subwoofer, så er B&W ASW610 en veldig god subwoofer. Dog litt overpriset i forhold til ytelse, men det får du igjen for i kompakt og pent design.

 

DM 683 kan vel strengt tatt ha godt av litt mer krefter enn hva den Onkyo forsterkeren klarer å levere, men hvis du kjører musikken i 2.0/2.1, så vil det neppe bli nor problem å dra på en del. Kjøper du subwoofer kan du dessuten avlaste høyttalerene de aller laveste tonene og på den måten både få den positive effekten av mer strømreserver, og i tillegg slippe at unødvendige, lave toner forstyrrer høyttaleren når den skal produsere de andre toenen som du faktisk hører fra høyttaleren.

 

Dersom prisen totalt virker å bli litt drøy, så kan du uten problem gå ned på B&W HTM62 og spare litt penger der. Det var jo tross alt musikken som var viktigst, og HTM62 spiller mer bra nok for de av oss som "bare" stiller høye krav til filmlyden :)

Bakhøyttalere i samme serie er en fordel, også av estetiske grunner, men høyttalere fra en annen serie vil for all del fungere fint. Bare prøv å holde deg til samme produsent ;)

 

Det beste tipset har jeg spart til slutt: lytt til forskjellige høyttalere og finn den lyden som apsser deg best.

Vær bare obs på at det i ditt lille rom vil være både betydelig mer bass enn i lokalet til fohandleren (sannsynligvis), og det vil også være en del romnoder hos deg som vil påvirke bassen i området mellom 40 og 50Hz et sted tipper jeg, i tillegg til ved samme frekvens opphøyd i 2,3,4 osv..

Jeg håper bare for din skyld at du ikke har et kvadratisk rom, for da vil du slite mye med å få bassen god.

Lenke til kommentar

Hmm, DM683 virker besnærende. Lyd&Bilde scorer dem bra:

http://www.lydogbilde.no/test-baw-dm683.79...o3872o.lbt.html

Absolutt noe å legge i lyttelista.

 

Burde kanskje sagt mer om rommet med en gang.

 

Rommet er noe herk. Det er en stue på 22m^2. Størrelsen er 4*5.5 meter. Det er dører på to av veggene, verandadør på tredje og et digert vindu på den fjerde. Sola kan finne på å skinne inn gjennom verandadør, vindu og dør mot kjøkken. Så TV/Lyd-kroken er klemt borterst der det er minst vinduer, mest vegg og bare sol direkte på TV'en om morran. TV og sofa står langs hver sin langvegg helt i enden. "Effektiv" stue er derfor ca 12m2. Pga verandadør og stuegulv blir midthøyttalere vanskelig. Ruting av kabel over verandadør til bakvegg blir også noe herk. Bakhøyttallerne kommer til å stå rett over lytteposisjon. Jeg skal prøve å få flyttet sofaen noe.

 

Mao ikke noe sted å sette sorround i det hele tatt. Det er halve grunnen til at stereobiten definitivt er viktigst. Andre grunnen er at jeg for det meste hører på musikk og er mye mer opptatt av at det skal være bra.

 

Musikksmaken er hovedsaklig det du kan kalle "melodisk". Det går mye i gammel prog, psychedelia, jazz og noe klassisk. Lite buldremusikk og Britney. Toppartistene er Genesis (Gabriel era), Marillion, Pink Floyd, Van Der Graaf, King Crimson, Jarre, Ultravox, Radiohead, Miles Davis, Beethoven.... Men noe tidvis buldrete, slik som Tool har også sneketseg inn.

 

Finnes det noen anbefalt liste av ting å ta med på lytteprøve? Ting som virkelig viser forskjell på anlegg? Jeg skal få samlet sammen mine favorittCD'er og et par DVD/Audio, DVD med film, SACD etc, men det hadde vært kult med en referanse også.

 

Stor forsterker ser det fort ut til at det blir. Bortsett fra Onkyo er det ingen som har flust med HDMI på de mindre modellene. Og etter å ha sett hva forsterker betyr tidligere, skal jeg i hvert fall ikke underdimensjonere.

Lenke til kommentar

Jeg er fan av Dire Straits når det kommer til finlytting. Men både Pink Floyd, Led Zeppelin og Eagles er band som i alle fall jeg synes høres ekstra bra ut på et godt anlegg.

Sanger som kan nevnes i denne sammenhengen er "Sultans Of Swing" av DS, "Desperado" og "Hotel California" av Eagles pluss "Stairway To Heaven" av Zeppelin osv. Det er stort sett "klassikerene", men det er gjerne de man har hørt mest før og som blir enklest å høre forskjell på.

Hele albummet "The Wall" er egentlig også verdt å ta med seg, det samme er egentlig også "Hotel California" hvis du liker Eagles.

 

Av litt mer avansert musikk så synes jeg faktisk at Rammstein kan være greit å bruke. Der har du både tunge gitarriff, syntetiske elementer, som i alle fall vil kunne by på utfordriinger fra nedre mellomtone og ned til bunnen.

"Los", "Heirate Mich", "Mutter" og "Ohne Dich" kan være verdt å ta med, om du kan høre på den musikken :)

 

Ellers er DIN favoritt-CD obligatorisk på en lytterunde.

Be gjerne om å få demonstrert høyttaleren på flere forskjellige forsterkere og Gjerne også signalkilder, for å få et lite inblikk i hva som er høyttaleren og hva som er forsterkeren.

Hør også gjerne på høyttaere som er mye dyrere\bedre enn den du har tenkt å kjøpe, bare så du har en "referanse" å holde deg til.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...