Gå til innhold

Angående BK..hvordan gi kritikk?


Anbefalte innlegg

Når det kommer til bilder jeg liker skjønner jeg som regel hva det er jeg liker med bildet og kan gi kritikk på det.

Bilder jeg ikke liker er det veldig ofte jeg ikke klarer å sette fingen på det, og dermed ser jeg heller ingen grunn til å kommentere det.

Jeg mener det er viktigere å kunne gi saklig kritikk på noe jeg ikke liker (i BK'en her på akam) pga den er her for at vi skal kunne bli utvikle oss og bedre, for å si det enkelt.

Naturligvis er det de ting som ikke er bra man må kunne forbedre.

 

Jeg håper at ved å ta dette opp til diskusjon kan jeg bli bedre på å gi tilbakemelding på de bildene jeg ikke liker.

 

Hva er dine tanker rundt emnet?

Hvordan gir du kritikk til noe du ikke liker? For min del tar det lengre tid å tenke ut, eller oppdage, hva jeg ikke liker med et spesifikt bilde.

 

 

 

Mvh

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Må ærlig innrømme at 80 % av min motivasjon for å gi kritikk på bilder er for å bli en bedre fotograf selv. Med dette mener jeg at det å gi kritikk tvinger en til å bruke litt tid på hver enkelt bilde. Hvorfor synes jeg at et bilde er bra eller dårlig. Som Tomsi sier så kan dette bero på flere momenter. Da gjelder det å bruke litt tid på å finne disse momentene og dette tror jeg bidrar til å utvikle seg i positiv retning.

Lenke til kommentar

Ja...godt poeng!

Faktisk så har jeg tenkt tanken, men tydeligvis ikke vært helt bevisst på den.

Jeg har arrestert meg selv i å tenke "det må jeg passe på å huske neste gang jeg knipser.." og lignende, enten jeg har lest andres kritikker eller om jeg ser det selv før det er påpekt.

Lenke til kommentar

Tja, det er mulig. Men det er nok heller slik at folk er kåte på å få sine bilder ut, men tar seg ikke tid til å skrive noe om andres. Det har blitt skrevet at man bør skrive 5 kommentarer før men legger ut sitt neste bilde, men det er altfor lite. Jeg synes det skal være minst 20 kommentarer før man legger ut en bilde for andre gang eller mer. Jeg har ofte utsatt det å legge ut mitt eget bilde fordi jeg har hatt for mange kommentarer å skrive. Men det er mulig med en mellomting også.

Lenke til kommentar

Jo, men jeg tror litt av grunnen kan være, mye slik som i mitt tilfelle, at folk ikke riktig vet hva eller hvordan de skal gi en god kritikk.

 

Jeg har ikke lyst å skrive; Jeg liker det ikke, men klarer ikke sette fingen på hvorfor.

Slik blir for tamt og, i mine øyne, for dårlig.

Dessuten bør negativ kritikk gis med omtanke pga den skal være konstruktiv og ikke destruktiv. Jeg har heller lyst å gi negativ kritikk hvis jeg klarer å formidle den på en oppmuntrende måte.

 

Hvis jeg legger ut et bilde som rett og slett suger og får uhemmet kritikk deretter, så demotiveres jeg til å legge ut flere bilder. Og for enkelte kan de tro at de ikke har sjangs til å bli bedre.

 

De aller fleste måtte lære å krype før de kunne gå. Og det gjelder de fleste profesjonelle fotografer også.

Svært få tar knall bilder uten å ha prøvet og feilet først.

Lenke til kommentar

Jeg har kun møtt et unntak fra den sannheten, og det var en jente jeg jobbet en del med i 85 og 86. Hun tok knallgode bilder fra første dag, faktisk. Hun satt seg inn i hvordan kamera virket, og hvordan man eksponerer og setter fokus før hun begynte å knipse. Vi brukte jo film, så det var greit å vite litt før hun begynte å skyte. Det ble ikke så mye sløsing på henne.

 

Det er helt sikkert en kombinasjon. Men man må forstå at man vokser som kommentator også gjennom å prøve og feile. Det er jo litt vanskelig å finne et tidspunkt når man kan nok. Skal man være fagfotograf, eller bare kunne stille fokus. Alle kan skrive kommentarer hvis de vet om de liker et bilde eller ikke. Kanskje man bør unngå å skrive harde kritikker hvis man ikke kan ordlegge seg, men det skader ingen om du viser at du liker det. Det må med andre ord stilles andre krav til kommentarer når du liker noe enn når du gir dårlig kritikk.

 

Dårlig kritikk må alltid være konstruktiv, slik at fotografen vet hvilke grep som skal tas neste gang. Den må også være fintfølende, noe jeg ikke alltid er flink nok med i mine knappe kritikker. Men jeg er i alle fall klar i hva jeg ikke liker, og skriver ikke om bilder som er helt ute til lunch hvis det ikke er noe jeg ser i det, som andre ikke ser. Jeg følger derfor med i slike tråder, og kommer heller inn når noe er utelatt som er av positiv art.

 

Årsaken til at jeg ikke alltid skriver i populære tråder er fordi de er så tekniske at de som er litt usikre lettere kan skrive om dem. Og derfor får de også den oppmerksomheten er nødvendig, så kan jeg heller fokusere litt mer på bilder som trenger et løft. Men jeg holder meg absolutt ikke borte fra populære tråder. Men jeg foretar tidlig en avgjørelse om det er en tråd som kan vente fordi den uansett får mange kommentarer.

 

For å koke det ned til en essens mener jeg at alle kan skrive en god kritikk. Liker du det så skriver du det, enten du kan forklare hvorfor eller ikke. En bildetråd kan ikke bli for lang. Det er jo nyttig for en som har tatt et godt bilde å vite at veldig mange liker bildet, og ikke bare en liten gruppe "avanserte" fotografer. Det er viktig for meg å se hva de som ikke føler at de har erfaring synes, og ikke bare de som har sett en del bilder fra før. Jeg får mange innlegg i forhold til de fleste, men er likevel ikke sikker på om bildene mine har en bred nedslagsflate. Jeg vet bare at det finnes en del personer som liker bildene mine, og de er oftest de som kan sette ord på det. Jeg savner de litt mindre avanserte kritikernes meninger, for de er jo også et publikum som betyr noe for meg. Det finnes selvsagt unntak, og noen ganger får jeg også kommentarer av den typen også.

 

Men uansett synes jeg de fleste bildene fortjener mer oppmerksomhet enn det de får nå. Jeg ønsker det selv også, så jeg kan lett forestille meg hvor mye en del andre ønsker det. Jeg er tross alt velsignet med god respons sammenlignet med det de fleste bilder får. Likevel ønsker jeg enda mer, og det er ikke fandens som vil ha flere.

Lenke til kommentar
Jeg har kun møtt et unntak fra den sannheten, og det var en jente jeg jobbet en del med i 85 og 86. Hun tok knallgode bilder fra første dag, faktisk. Hun satt seg inn i hvordan kamera virket, og hvordan man eksponerer og setter fokus før hun begynte å knipse. Vi brukte jo film, så det var greit å vite litt før hun begynte å skyte. Det ble ikke så mye sløsing på henne. ...

 

Først så vill jeg bare si... Damn det må klø i fingrene å ryke av tastature ditt :)

 

Hun er heldig da hvem enn du snakker om, hun klarer å ta informasjonen ut av bøkene, jeg liker heller hands on hjelp eller en god video tutorial.(såklart også kombinert med litt prøving og feiling)

 

En dårlig skrevet negativ kritikk kan være kritisk, en positiv er bra uansett detalj eller forståelse, men for eksempel en negativ utenforklaring er nytesløs.(jeg tror vi er enige her) Disse lar en bruker sitte igjen med hode i hendene om det er de eneste dem får... dette er grunnen til at jeg i all hovedsakt har sluttet å poste på foto.no , for mange inkompetente og trangsynte kritikkere. Selvfølgelig ikke alle, men man får ikke så mange tilbakemeldinger og man var limitert til så få bilder av gangen. og prisen, greit en symbolsk sum men irriterende nok.

 

så det var min kritikk.. i guess.. hadde noen poenger der :)

Lenke til kommentar

Jeg har mistet mye aktivitet på BK'n, og det beklager jeg.

 

Når dere ser et bilde, prøv å få med noe konstruktivt. Ingen bilder her inne er perfekte. Jeg blir bare irritert når ingen påpeker noe, mens bildet får slakt på andre sider.

 

Dere kan lære mye av å lese andres kommentarer, spesielt nå i startfasen, og for de helt ferske vil jeg ikke annbefale å kommentere vilt, men heller bruke en uke eller to på å lese så mye kommentarer som mulig, slik at dere skjønner hva det handler om osv.

Lenke til kommentar

Jeg forsøker ofte å spørre meg selv om hvorfor jeg misliker et bilde når jeg gjør det. Svaret jeg finner kan ofte danne grunnlaget for kritikken. Noen gnger så innser jeg at det er meg det er noe galt med. At jeg er subjetiv. Det er vi forresten alle, til en hver tid, men det er en annen sak.

Så forsøker jeg å legge vekk dette subjektive når jeg skriver. Selv finner jeg det veldig lærerikt. Det gjør meg mer klar over mine egne reaksjoner, og gjør meg mer smakssikker.

 

Ellers så takk for denne tråden. Den minte meg på at jeg er blant de som har latt meg friste til å pøse ut masse bilder, uten å skrive så enormt mye selv.

 

Til slutt en liten komentar til Mr Olsen. Jeg håper nesten jeg misforstår deg nå. Det du sier i andre avsnittet ditt.

Det å skrive kommentarer når man er forbanna over noe, det er oftest rett og slett dumt. Da er det omtrent umulig å være objektiv og saklig. Så slike innlegg blir sjelden særlig konstruktive for noen av partene. Så når slike situasjoner oppstår vil jeg anbefale å tenkte seg godt om, og veie sine ord på gullvekt.

Endret av fototim
Lenke til kommentar
Til slutt en liten komentar til Mr Olsen. Jeg håper nesten jeg misforstår deg nå. Det du sier i andre avsnittet ditt.

Det å skrive kommentarer når man er forbanna over noe, det er oftest rett og slett dumt. Da er det omtrent umulig å være objektiv og saklig. Så slike innlegg blir sjelden særlig konstruktive for noen av partene. Så når slike situasjoner oppstår vil jeg anbefale å tenkte seg godt om, og veie sine ord på gullvekt.

 

Hva er det du misforstår? Hvor sier jeg at man skal skrive når man er forbanna, arg, glad eller lei seg?

 

Uthev gjerne teksten.

 

Når dere ser et bilde, prøv å få med noe konstruktivt. Ingen bilder her inne er perfekte. Jeg blir bare irritert når ingen påpeker noe, mens bildet får slakt på andre sider.
Lenke til kommentar
Jeg blir bare irritert når ingen påpeker noe, mens bildet får slakt på andre sider.
Den setninga tolka jeg sånn.

Men ser nå at du trolig mener noe annet. Nå tolker jeg det som om du irriterer deg over for tannløs kritikk på egne bilder, jeg leste det først som om du mente andre sine bilder.

 

Jeg tenkte vel litt ut fra hvordan det til tider kan være på photosight, med lassevis med ros, for heller middelmådige bilder. Og så kommer en eller annen stakkars jævel og sier fra. Kanskje tar han i litt for mye fordi har er forbanna. Resultatet blir ofte at tråden sporer av i motsatt grøft enn den den var i i første omgang.

Endret av fototim
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...