Gå til innhold

Lære engelsk - datt ut på ungdomsskolen


zeeero

Anbefalte innlegg

Jeg har alltid hatet alt som heter språk. Den største grunnen er vel den at jeg har store problemer med å huske ord/uttrykk, så pugging av gloser har alltid vært et mareritt. Helt siden jeg startet med engelsk på barneskolen har jeg derfor sneket meg unna alt som kalles gloser og pugging.

 

Nå er jeg på siste året av allmennfag og har helt elendige engelskkunnskaper. Jeg fikk 5 i engelsk i 1. klasse (VGS), men det var kun fordi jeg har blitt dreven på bruk av norsk/engelsk ordboka.

 

Jeg er veldig interessert i økonomi, administrasjon og næringsliv generelt, og planlegger å studere økonomi (siviløkonom). Engelsk er da en selvfølge, og egentlig bør man helst takle minst et fremmedspråk til. Jeg føler derfor at alle drømmene mine ikke kan realiseres fordi jeg var dum og lat som barn.

 

Jeg har prøvd å se filmer uten undertekst, lese engelske nyheter/artikler etc. men føler ikke at jeg kommer noe lenger. Ordforrådet blir rett og slett ikke noe bedre. Nå er jeg ganske fortvilt over tanken på at jeg kanskje må gi opp alt jeg har drømt om.

 

Å flytte til et engelsk-språklig land hadde vært det aller beste, men jeg har både leilighet og samboer som ikke ønsker å flytte utenlands, og det syntes jeg heller ikke jeg kan tvinge henne til. Har heller ikke ønske om å flytte fra henne bare for å lære meg engelsk (selvfølge).

 

Så da prøver jeg her, og håper at noen kan gi meg tips til hvordan jeg kan lære meg engelsk godt. Alt fra det helt grunnleggende til det mer avanserte. Men jeg må starte med en del grunnleggende.

 

Takk på forhånd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan jo prøve med programmet rosetta stone. De har mange språk, bl.a. lære engelsk. Bruker det selv i fransk, og synes det er veldig bra, man husker i allefall ord lettere.

 

http://www.rosettastone.com/

 

For å huske ord er det viktigste å assosiere det med noe. Vil anbefale "Memo" av Odbjørn By, her lærer du teknikker for å huske ord og andre ting bedre.

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/enkeltSok...&submit.y=0

Lenke til kommentar

Spill gjennom noen pek-og-klikk spill :) Det var da slik jeg lærte mye av engelsken min da jeg gikk på barneskolen mener jeg. Tenker da på f.eks. Monkey Island 3. Et artig spill som kun er på engelsk, med både tale og tekst.

 

Men det viktigste av alt er jo at du leser engelske tekster, og når du støter på noe du ikke forstår, så må du slå det opp i ordbok. Helt til du forstår hele setningen. Og så må du lese setningen om igjen flere ganger. Det er bare gjentagelse og bruk av ukjente uttrykk og ord som gjør at du husker dem. Prøv å skrive en engelsk tekst, og slå opp ord når du ikke finner ut hvordan du skal skrive det. Hvis du lærer deg nye ord, prøv å bruke dem i setninger i tankene dine eller skriv dem ned.

 

Synes ikke det er noe lurt å se filmer uten teksting. Det er for viderekomne. Se heller filmer med teksting, men prøv å følge godt med på hva de sier mens du leser tekstingen. Prøv også å la være å se på tekstingen utenom de gangene de sier noe du ikke forstår helt.

 

Og igjen: Gjentagelse, gjentagelse, gjentagelse. Det er det som er trikset for å huske. Jeg er veldig interessert i språk, og kan, når jeg har nok fritid, lære meg nye språk på veldig kort tid. Men jeg er nødt til å gjenta nye ting mange ganger, bruke ordene i forskjellige sammenhenger osv. helt til de kjennes naturlige for meg. Jeg har lært meg flere språk på egenhånd, og det blir bare lettere å lære nye desto flere man kan.

Endret av Irgendwer
Lenke til kommentar

For et par år siden var jeg mye på et engelskspråklig forum for et musikkprogram utviklet på hobbybasis av folk som var ungdom på 80-tallet. Å få snakke/skrive engelsk på et engelskspråklig forum sammen med folk godt opp i 20- og 30-årsalderen hvor saklighetsnivået er svært høyt er utrolig god engelsktrening. Samtidig fikk jeg pratet masse sammen med likesinnede om ting jeg syntes var interessant og morsomt, og den indirekte treningen i engelsk ble morsom.

Fordelen med et forum over f.eks en bok, film, osv., er at man får aktivt forsøkt seg på å skrive og formulere seg samtidig man også får lese engelsk. Og det å lære seg et annet språk krever mye trening, og tar tid.

 

Et annet godt tips er om du liker bøker. Les engelske bøker du interesserer deg for, dog bøker slik som Lord of The Ring og Hitchhikers Guide to The Galaxy på sitt originale engelske språk kan til tider bli vanskelig, selv for de som er middels til god i engelsk.

Endret av Skagen
Lenke til kommentar

Jeg lærte engelsk hovedsaklig gjennom å snakke på nettet. Begynte med det lille jeg hadde lært på skolen innen 12-årsalderen. Etter det er jeg stort sett selvlært (practice, practice, practice). Etter hvert kunne jeg lese bøker på engelsk (tungt i starten, null problem nå; foretrekker faktisk engelsk fremfor norsk nå), se engelske filmer uten undertekster (selv om jeg foretrekker med undertekster pga. mye mumling, og helst engelske undertekster så slipper jeg teite oversettelser). Jeg har dog alltid vært interessert i språk, og hadde derfor det mål å skulle luke ut alle språklige feil. Ble ofte rettet på og tok det til meg. Skolespråk funker bare for å ha noe å starte med etter min mening.

 

Du må nesten kombinere det med noe du syns er gøy. Å lære bare for å lære utrolig kjipt, det blir fort altfor tørt og kjedelig. Jeg tilbrakte mye tid med å spille over nett, og chattet med folk der (MSN Gaming Zone f.eks., eller tilsvarende). Diskusjonsforum funker også bra, som Skagen skriver, om enn noen hakk mer formelt enn chatting. Internett er for de fleste den perfekte måten å lære (skriftlig) engelsk, på med unntak av det å bo i et engelskspråklig land i noen år. Er ikke voldsomt god i muntlig engelsk, men det er bare pga. manglende trening. Vokabularet og grammatikken er på plass. Ellers plukker man opp engelsk fra film og tv, spill, overalt på internett, mye faglitteratur, teknisk dokumentasjon m.m. Engelsk er derfor et forholdsvis lett språk å lære.

 

Surfet selv igjennom engelsk på grunnkurs med 6 eller 6- (latskap/slurv :p) på samtlige prøver og tentamener, for engelsknivået jeg lå på var generelt så mye høyere enn det som er pensum. Men som sagt, har stor interesse for og nysgjerrighet overfor språk, og det gjør nok læringen en god del lettere.

 

Edit: Leif. :D

Endret av TrondH86
Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Hvis du synes det er ok å lese, så hadde jeg lest bøker. Nye ord prøver du å forstå utfra sammenhengen. Hvis du ikke skjønner en setning pga ukjente ord slår du dem opp i en ordbok, helst en elektronisk engelsk-engelsk ordbok.

 

Du kan med hell begynne å lese bøker beregnet på barn, mens om fortsatt er morsomme. F.eks Hobbiten, Narnia-bøkene osv.

Lenke til kommentar

Man leser bøker - men her kan det være greit med en vri: Man leser bøker om igjen på engelsk, som man allerede har lest på norsk. Poenget er at siden man da allerede kan historien, kan man konsentrere seg om språket.

 

Ellers kan man oppsøke diskusjonsgrupper på nettet (også f.eks USENET) - man kan følge med på BBC - man kan gjøre det til vane at man leser f.eks wikipedia-artikler konsekvent på begge språk.

 

I det hele tatt, finn steder hvor man kan finne god engelsk språkbruk, og les hva som står (eller lytt, alt etter som...). Men ha i mente at ikke alle steder på nettet bruker det man kan kalle fornuftig engelsk; spesielt i spill-kretser er det vanlig å operere med mye slang-uttrykk og lignende misfostre.

 

Les også f.eks økonomi-artikler på nettet - både om personlig økonomi og om bedrifts- og samfunnsøkonomi. (Det finnes også en god del frie tekster på nettet; en av mine favoritter er Frederic Bastiat's tekster, selv om de altså er fra 1800-tallet, og nødvendigvis må være oversettelser.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...