Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Problem ved boot: NTLDR mangler


Anbefalte innlegg

Jeg sliter med å hjelpe en kompis å få orden på laptopen hans, nå står jeg og stamper her. Maskinen er en Toshiba SPM30, og ved boot får jeg meldingen "NTLDR mangler. Trykk Ctrl+Alt+DEL for å starte på nytt"

 

OS som har vært kjørt har vært Windows XP, og jeg har forsøkt å installere både XP og diverse distribusjoner av linux på denne, uten hell. Installasjonen starter, men etterhvert får jeg diverse feilmeldinger (skal straks sjekke opp disse igjen), og installasjonen avsluttes. Det har også blitt kjøpt en ny harddisk til maskinen siden jeg tidligere har opplevd at dette har vært utslagsgivende, men det er ingen forandring denne gang. Noen ideer på hvor feilen kan ligge, og forslag til løsninger?

Endret av srbz
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ved installasjon av windows XP får jeg opp at visse dll-filer er invalide. Velger jeg hopp over, får jeg blåskjerm med feilmeldingen IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

 

Det er altså ikke operativsystem på maskinen, ergo kan det ikke være en korrupt installasjon, ei heller noe galt med boot.ini. Ettersom jeg har fått samme melding på to forskjellige harddisker, er det neppe noe fysisk i veien med selve harddisken heller. Ikke klarer jeg å kjøre Linux via LiveCD engang, så det er kanskje ikke sannsynlig at det er noe i veien med koblingen til disken heller.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-rOwOH6vg

Ved å se den feilmeldingen du får "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" får det meg til å lure på om IRQ instillingene i BIOS er feil. Regner med at du har lastet standard instillinger her, eventuelt resettet CMOS?

Kan hende at diverse chipset, prosessor, skjermkort Osv ikke får tildelt rett/ nok systemresurser på grunn av en feil i BIOS?

 

(NTLDR missing kan også i noen tilfeller repareres ved en CMOS resett.

Hvordan dette utføres på en laptop, har jeg ingen store kunnskaper om.

Kan tenkes at du må åpne dekselet under og ta ut klokkebatteriet i rundt 1 minutt før du setter det tilbake. Dette vil resette alle instillinger i BIOS.)

Endret av Slettet-rOwOH6vg
Lenke til kommentar

Jeg kjørte memtest. Fikk umiddelbart en svær haug med feil. Tok ut en brikke, og kjørte memtest på nytt. Har foreløpig ikke fått noen feil (pass 40%), men feilmeldingen "NTLDR mangler" kom med kun den ene brikken, før jeg satte i gang memtest nå for andre gang. Er tilbake med oppdatering om litt.

 

Jeg fikk ihvertfall installert windows. Får kjøre litt nærmere feilsøking på minnet senere, og så får vi med tid og stunder slenge inn noe nytt istedenfor den brikken som tydeligvis var defekt.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...