Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Trenger hjelp til problemstilling innen emnet "etikk"


Anbefalte innlegg

Skal ha en 10-minutters presentasjon om et selvvalgt emne innen kapittelet "etikk", faget er religion. Dette er et ganske åpent emne, og det er egentlig dette som er problemet - fordi jeg ikke vet hvilken problemstilling jeg skal velge.

 

Har lyst til å vinkle det mot internasjonal politikk, gjerne med historiske hendelser jeg kan bruke som eksempel. Har også tenkt på dette med bioteknologi, men synes det blir litt vanskelig.

 

Setter pris på alle svar. :)

Endret av Oddvar Knus
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Axby2kEH

Hva med for/imot tortur av fanger for å kunne få kunnskap om potensielle terrorhandlinger? Det er jo absolutt relevant med tanke på internasjonal politikk, og der burde du ha litt å henge fingrene i :)

Lenke til kommentar

Du kan jo ta for deg hvordan enhver religion peker på alle andre og sier at det er de som er stormannsgale fordi de har en annerledes moral/etikk enn de selv. Sofistene i det antikke Hellas var de første som i møte med andre kulturer vendte spørsmålet inn mot seg selv - er det vi som har gal etikk? Du kan nevne Nietszche (kjent bl.a. for "Gud er død" fra Slik talte Zarathustra) som i stor grad var den som definerte nihilisme. Som en følge av å avvise all etikk insisterte han på at enhver selv har ansvar for selv å fylle livet med mening og hensiktsmessige personlige etiske normer.

 

Ellers kan et blikk tilbake på Tyskland under krigen være et godt eksempel - man kan ikke uten videre påstå at jødeutryddelsen er feil moral/etikk kun fordi majoriteten mener det. Akkurat som det de fleste her i Norge ser på som okei moral og etikk er nedfelt i norsk lov, var tysk lov konstruert slik at den åpnet for Holocaust. Er det kun intensjonen bak som gjør noe ondt, eller kun handlingen? Eller må du både mene og gjennomføre noe for at det skal kvalifisere til ondt eller godt? Spørsmålsrekken er endeløs, det er tross alt rundt 2500 års tenkning som ligger bak dette temaet.

 

Objektivismen er også en retning du kan se litt på, en helomvending fra hevdvunnen moral og etikk.

 

Euthyphron-dilemmaet bør du kikke litt på. Forresten betyr ordet "pious" i dilemmaet mer eller mindre "vakker".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...