Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Spørsmål om arbeisgiver som tvinger meg til arbeid.


GrandMa

Anbefalte innlegg

Hallo.

 

Jeg er en aktiv ung student som har mye å gjøre på sin fritid. Alt fra fotball til kjæreste til store mengder skole er tingene jeg tilbringer dagene med. Nå har det seg sånn at jeg også, for å få litt penger, har tatt meg en jobb i en bedrift. Har har jeg mine oppsatte vakter som jeg alltid møter opp på og utfører tilfredstillende.

 

Dessverre har sjefen min fått for seg at han skal tvinge meg til å arbeide selv når jeg ikke har tid, og det ikke er mitt skift. Han ringer på kort varsel (alt fra fem til en time) og krever at jeg jobber et stykk åttetimersskift. Det jeg da lurer på er om han har lov til dette? Jeg har prøvd å ringe LOs ungdomsrådgiver, men har i grunnen ikke fått tak i han. Og som den ulærde ignorante studenten jeg er har jeg selvfølgelig forlagt arbeidskontrakten min. Det jeg derimot tror er at dette ikke er en sak som kan forandres på i en kontrakt ettersom dette er noen vilkår som er satt ved arbeidsmiljøloven. Litt sånn som minstelønn på en måte. Har jeg rett eller er jeg helt på jordet her?

 

Han har gjort dette to ganger nå. Den ene gangen, som var dagen før særemnet mitt skulle leveres, kom vi til et kompromiss om at jeg skulle jobbe i ca tre timer. Derimot den siste gangen (som var i dag) har jeg rett og slett bare nektet ettersom vi har to prøver og en innlevering i morgen. Jeg vurderer å bare si opp jobben.

 

Noen av dere vise menn her inne som har peiling på mitt lille problem her?

 

Takker for all hjelp :)

Endret av GrandMa
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I grunn ligger AML Kap.10, Arbeidstid. Definisjonen på arbeidstid er fastsatt sådann:

 

§ 10-1. Definisjoner

 

(1) Med arbeidstid menes den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver.

 

(2) Med arbeidsfri menes den tid arbeidstaker ikke står til disposisjon for arbeidsgiver.

 

I bunn og grunn der det er en skifteordning skal du settes opp på en vaktplan som forteller når du skal jobbe og når du ikke har noe fastsatt jobb. Om du ikke har noen oppsatte vakter på vaktplanen har heller ikke din arbeidsgiver rett til å kreve at du kommer på jobb ettersom du har per definisjon fri.

 

Du kan lese mer om loven rundt arbeidstid her.

Lenke til kommentar

Arbeidsmiljøloven §10-6 nummer 10. sier:

 

(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

 

Det betyr at du kan slippe å arbeide utover den avtalte arbeidstiden dersom noen andre kan utføre jobben, eller den kan utsettes.

Kan den verken utsettes eller gjøres av noen andre, kan du bli fritatt av helsemessige eller vektige sosiale grunner.

For å få svar på spørsmålet ditt må du derfor finne ut når den avtalte arbeidstiden din er, og hvorfor sjefen ringer akkurat deg for å jobbe.

Lenke til kommentar

Ta "sykepleier-trikset": En liten dram eller et glass vin etter jobb og dermed kan du ikke jobbe pga alkohol :) Neida, det er ganske godt regulært i arbeidsmiljøloven det her. Han kan ikke tvinge deg til å jobbe utover det som er avtalt. Og dersom han krever at du skal være tilgjengelig for å rykke ut, kan du kreve tilbake å få kompensansjon ettersom det da blir en slags vakt-ordning.

 

(Husker jeg var borte i (ikke personlig) et liknende tilfelle en gang. Var på hyttetur og litt festligheter ble det jo. Så, ca. 01:30 natt til søndag ringte sjefen til han ene og krevde at han skulle på jobb tidlig dagen derpå. Forklaringer om at han var langt på skauen og temmelig brisen/ full hjalp ikke. Han som ble oppringt var litt for ansvarsfull og alkoholinntaket kombinert med et altfor høyt stressnivå ga ham et illebefinnende som gjorde at han måtte på sykehus samme natt.

 

Enden på historien var at sjefen hans fikk sparken på flekken, så det endte i alle fall "godt".)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...