Gå til innhold

Tips rundt førstehjemslån og boligkjøp i Oslo


MortenS

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har sittet på gjerde lenge nok nå og ventet på det store boligkrakket som liksom skulle komme. Utrolig men sant, har leid leilighet i Oslo i 7 år snart. Penger i dass sier du nok.. Nå trenger jeg sårt noen tips fra hobbyøkonomene og erfarne bolighaier her inne :-)

 

Endelig skal jeg kjøpe en rimelig leilighet i Oslo. Ser for meg å kunne betjene en 1 eller 2-roms leilighet til maks 1.400.000 kr ink fellesgjeld og lav husleie. Problemet er at jeg har gjeld fra før, ca 400.000 kr totalt ink. 2/3 studielån og 1/3 forbruksgjeld med høy rente. Lang historie. Har ikke klart å spare unna noe i egenkapital dermed må jeg låne 100 %. Har heller ingen sikkerhet å benytte hos foreldre eller andre. Ikke akkurat beste utgangspunkt :-(

 

Har fast jobb og inntekt på 420k. Jeg har startet å spare i BSU, men ikke mye å snakk om enda. Det ideelle var om en bank er villig til å bake inn min dyre forbruksgjeld i boliglånet, med en bedre rente enn det jeg må betale i dag. Kjenner noen til banker som er så fleksibel, uten sikkerhet ?

 

Jeg ønsker tips hvordan jeg kan best løse og legge frem en slik problemstilling, før jeg går å fisker i ulike banker. Er det feks. lurt å prøve Startlån hos Husbanken på 20 %, for å kun låne 80 % i bank og dermed få bedre rentevilkår etc? Har sett på boliglån barometeret til finansportalen.no at Sparebank 1, Postbanken og Nordea har tilbud om 100 % førstehjemslån til eff.rente på ca 6,5 %. Er dette kanskje min beste mulighet ?

 

En siste ting, hva er bankenes policy på å låne ut beløp over boligens verdi, til oppussing og møbler (i tillegg til å dekke gammel gjeld)? Har som sagt ikke noen oppsparte midler. Takker på forhånd for tips som kan løse denne økonomiske kabalen..

Endret av MortenS
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det du er ute etter da er et førstehjemslån, du kan da låne 100% av kjøpssummen, noe utover det, tja, først ville jeg tatt en prat i banken og få flyttet forbrukslånet ditt dit. Bankene er generelt veldig klare for å få overført kredittkort gjeld til seg. hvis du har en stabil inntekt og kan betjene lånet med en 2% renteoppgang lett, kan du jo feks vurdere postbanken sin rammelån til oppussingen din, men jeg mener det burde komme i andre rekke, pri 1 er å bli kvitt forbrukslånet, et alternativ kan være å få flyttet det lånet inn i et rammelån, det er relativt vanskelig å få lånt mer enn 100% av kjøpssummen, men hvis du har 420k stabilt, bør det være mulig, ta en tur i banken å snakk med en finansrådgiver, desto mer papirer du dumper på bordet dems desto bedre, hehe

Lenke til kommentar

Rammelån på 100% av kjøpesum kan man nok glemme. Vanlig å kreve sikkerhet innenfor 60 - 80% av boligens verdi for dette. Lån utover 100% av verdi er i utgangspunktet ikke veldig lett å få til. Dersom foreldrene dine kan stille sikkerhet i sin bolig stiller saken seg selvsagt annerledes.

 

Når du sier 6,5% i rente på finansportalen, så kommer dette selvsagt an på lånesummen. F.eks i Nordea er dette for lån mellom kr 0 - 999.999,- for lån mellmo 1 og 1,999 mill er renta 6,4% og over 2 mill er den 6,2%.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Gjenoppliver denne tråden da jeg og kjæresten er i nesten samme situasjon som TS. Vi har leid i Oslo en stund nå, men utleier skal ha leiligheten selv som fører til at vi må flytte, så nå ønsker vi å kjøpe. Vi har ikke egenkapital eller sikkerhet å stille, hva kan vi gjøre? Har vurdert ny, andels leilighet med lang avdragsfrihet for å slippe litt rimeligere unna med tanke på felleskostnader i mnd.

 

Kan startlån i husbanken være noe? Eller del-lån derfra? Hvor mye låner bankene ut uten sikkerhet eller kausjonist? Kunnet tenkt oss 700k til andelsinnskudd, er dette realistisk? Vi har sammen ca samme inntekt som TS, jeg er student med deltidsjobb og kjæresten min jobber fulltid.

 

Takker for alle svar og innspill!

Lenke til kommentar

Personer som ikke har inntekt kan jo bare glemme å få lån. Eneste unntaket måtte være hvis du er snart ferdig utdannet innenfor et sikkert yrke med høye lønn som lege eller ingeniør. Med snart mener jeg mindre enn et halvt år.

 

Unge menneskers beste mulighet til å få lån, er om mamme og pappa blir med på lånet og stiller sin bolig til pant.

Lenke til kommentar

Hva er egentlig Førstehjemslån? Krever det null egenkapital? Hva er betingelsene... har ikke blitt klok på det og det ser ut som veldig mange banker ikke er interessert i å tilby det.

 

Hva hvis man har endel egenkapital men like mye studielån - dvs likevel i null? Stiller man sterkere eller svakere isåfall? (Dette er kanskje OT)

Endret av mad_arab
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...