Gå til innhold

Har et spørsmåll om skatteberegning


SKS

Anbefalte innlegg

Jeg har et spørsmål angående skatt.

 

1) Hva er forskjellen mellom tabelltrekk og prosentrekk? Ettersom jeg har forstått det så tar tabeltrekk høyde for endringer i mnd lønn, men la oss si at man har sagt at forventet inntekt blir 70 000 så beregner de at ca 7000 skal gå i skatt for dette året, men reelle inntekten din blir 50 000, da må man uansett betale 7000 i skatt?

 

2) Hvordan funker dette med prosentkort? Hvis man sier at inntekten blir ca 70 000, da beregner de at du skal betale skatt på for eksempel 26 %, men den reelle inntekten din viser seg å være 50 000. Da har man betalt for mye i skatt? Eller er det på samme måte som med tabell at da skal man uansett betale utifra det man sa man kommer til å tjene?

 

Er litt usikker på dette, hadde vært fint hvis noen viste noe om dette

På forhånd takk

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hvis du tjener mer enn det du trodde du skulle i løpet av året, betaler du for lite skatt og får baksmell, tjener du mindre betaler du for mye skatt og får igjen.

personlig syns jeg det er veldig allright å beregne at du tjener mer enn det du egentlig tror, så hvis du er ganske sikker på at du skal tjene ca 100 bør du i det skjemaet der du søker om skattekort skrive ca 150 000 da er du sikker på å ikke få smell.

 

for summer så lave som 50 000 burde du vurdere å gå ned på lønna slik at du havner under grensa for frikort, på 40 000 da slipper du å betale skatt, så det lønner seg opp til en viss sum, hvor høyt det er kommer jo veldig ann på hvor mye du tjener men tipper det ligger rundt 55-60 000

 

men for å svare litt mer konkret på spørsmålet.

nr 1

prosenten er den samme, ikke summen du har jo forutsatt 10% tror det er litt lite men la gå. hvis du tjener 70 000 prosentskatten er 10 betaler du 7000 hvis du bare tjener 50 000 men trodde du skulle tjene 70 og derfor har 10% trekk betaler du 5000, men dette er da antagelig for mye fordi hvis du bare tjener 50 og ikke 70 skal du kansje ned på 8% skatt OBS! tallene her er i høyeste grad fiktive, gidder ikke sette meg inn i det, prøver bare å forklare prinsippet

 

2. tabell er jeg litt mer usikker på, men det er forskjellige tabeller, men dette gir litt jevnere lønninger siden du betaler lite skatt de månedene du tjener lite og mye skatt de månedene du tjener mye

Endret av SirAmp
Lenke til kommentar
for summer så lave som 50 000 burde du vurdere å gå ned på lønna slik at du havner under grensa for frikort, på 40 000 da slipper du å betale skatt, så det lønner seg opp til en viss sum, hvor høyt det er kommer jo veldig ann på hvor mye du tjener men tipper det ligger rundt 55-60 000

 

Det er ei utbreidd missforståing at dersom ein tener like over frikortgrensa vil ein tape på det. Dette er ikkje tilfelle. Dersom ein tener over frikortgrensa på 40 000 kr, skal ein betale trygdeavgift på 7,8 % av heile den skattbare inntekta, men slik at trygdeavgifta ikkje utgjer meir enn 25 % av inntekta over frikortgrensa. Om ein tener 41 000 kr, vil ein då måtte betale 250 kr i trygdeavgift. Dette vil seie at ein har ein marginalskatt (skatt pr. krone ekstra tent) mellom 40 000 og 57 558 kr (der 25 % av inntekta over frikortgrensa er lik 7,8 % av heile inntekta) på 25 %. Deretter søkk marginalskatten til 7,8 %.

 

Ved høgare inntekt slår andre frådrag og skattesatsar inn, men uansett vil ein aldri få ein høgre marginalskatt enn 47,8 % (på inntekt over 682 500). Høgre brutto inntekt vil altså alltid gje høgre netto utbetaling, sjølv om den gjennomsnittlege skatteprosenten kan endre seg.

 

Nærare forklaring hjå Finansdepartementet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...