Gå til innhold

Trenger link til en god side til RAID tips!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Raid

Hvor mye det koster er nesten umulig å svare på. Det er mange måter å sette opp raid på. Både diverse typer raid oppsett (Raid 0, Raid 1, Raid 5 o.s.v.), og diverse hardware oppsett. Sata disker, SAS disker. Eget kontroller kort, eller bruke internt på hovedkort o.s.v.

Endret av Tropetor
Lenke til kommentar

RAID er neppe løsningen til kjappere oppstart av windows eller spill. For dette anbefaler jeg å kjøpe én kjapp disk - f.eks en raptor.

 

Fellesinteressen for de fleste som bruker RAID, er økt skrive -og leseytelse, redundans(sikkerhet) og bedre orden. Den beste løsningene for dette - og forøvrig den mest tilgjengelige - er RAID5. Eller RAID6 for de ekstra paraniode.

 

Personlig har jeg hatt et RAID5 gående i over et halvt år, og jeg må si det gjør datahverdagen mer behagelig.

 

De to hovedaskpektene ved RAID5 er:

- Sikkerhet. Pariteter av dataen distribueres over hele raidet, slik at alle filene finnes to steder. Raidet tåler derfor ett diskkræsj uten tap av data. Denne funksjonen gjør også at en viss prosentandel av dataene ikke vil være tilgjengelig for lagring, hvilket man finner ved å dele 100 på antallet disker. Man må ha minst 3 disker i raidet, og om man deler 100 på 3, får man 33 - altså 33% utilgjengelig diskplass. Med åtte disker i raidet, mister man kun 12,5 prosent. Effektivt betyr dette at man alltid vil 'miste' data tilsvarende én disk.

 

- Ytelse. Dataene er spredt ut over flere fysiske harddisker, slik at de er nødt til å samarbeide. Dette fører til en veldig høy leseytelse, samt en høy Skriveytelsen. Skriveytelsen er ikke helt på høyde med leseytelsen, ettersom det må kalkuleres pariteter for alle dataene som skrives - men er alikevel veldig bra. RAID5 er derfor ypperlig til bruk i servere og andre ting som krever god leseytelse. Frapsing og annet overføringsarbeid som krever høy skriveytelse, gir bedre resultat ved bruk av RAID.

Desto flere disker du har i RAIDet ditt, desto bedre blir lese -og skriveytelsen.

 

RAID6 er et sikrere alternativ til RAID5, ettersom det tåler hele to harddiskkræsjer. Men, kontrollerne er dyrere og man må ha flere disker i raidet for at det skal fungere optimalt. Dessuten forverres skriveytelsen yttligere, ettersom det må skrives dobbelt så mange pariteter.

 

 

Det beste er å ha et dedikert RAID-kort. Om hovedkortet ditt støtter det, kan du altids sette opp et såkalt software-RAID. Denne funksjonen er innebygd i windows, og emulerer raidkort. Software-raid gir generelt dårligere ytelse, og innebærer en noe høyere risiko for feil. Dessuten kan man ikke boote fra det - altså installere operativsystem.

 

Håper dette klarnet opp noe. Sjekk forøvrig ut disse linkene:

HW's egen raidguide

Flott raidkart

Norsk wiki

 

Lykke til :thumbup:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...