Gå til innhold

Hva skjuler det seg bak din Ctrl+v?


Anbefalte innlegg

Det er finnes ingen grunn til å tro at vi er alene i et uendelig univers. Det finnes liv utover det vi kjenner; og jeg personlig er overbevist om at menneskeheten har vært i kontakt med utenomjordisk liv helt siden historiens morgen, mange kanskje uten å være bevisst over det selv.

Saken er den at mange mennesker spesielt i den vestlige verden er så låst i sin forståelse av hva det "der ute" må være. Mange er så fastlåste i sin egen menneskelige forståelse og begrensethet (pga. frykt? stolthet?), og alt som ikke passer inn i deres materielle boks og som ikke kan forklares etter deres egne materielle betingelser, blir av mange feid til side som uvitenskapelig og useriøst.

Er ikke det ironisk? Vi søker etter liv der ute, vi søker etter kontakt med det som er større enn oss (etter vekst), men vi er ikke villige til å bruke alle verktøyene vi allerede har -- og da tenker jeg ikke først og fremst på tekniske verktøy og instrumenter. Vi må innse at det mest sofistikerte verktøyet vi har er våre egne fakulteter: intellektet (kunnskapen, logisk sans), følelsene og samvittigheten/moralen/åndeligheten vår. Alle disse utgjør tilsammen det hele mennesket; alle er like viktige.

Mange i vår vestlige verden må lære seg at det er helt OK å tilnærme seg virkeligheten, livet, uten å gjøre seg avhengig av teknologi og laboratorier og enda andre mennesker/menneskemasser for å kunne finne sikker viten, for å kunne tilegne seg kunnskap som en vet en kan stole på. Laboratorier er flott, og teknologi er flott (når den blir brukt og tilnærmet på rett måte); men vi er mer enn dette. Vi er levende mennesker. Like så mye som at liv overgår livløshet, overgår våre hjerner, kropper og sinn våre tekniske instrumenter når det gjelder å syntetisere all akkumulert sensorinformasjon. Spesialiserte instrumenter kan hjelpe oss med å akkumulere den; men de kan ikke gjøre jobben av å forstå den og å bruke informasjonen til å fremdyrke mer orden i virkeligheten -- dvs. det vi refererer til som godt. Det er det kun vi selv som kan gjøre gjennom slik vi bruker kroppen vår.

La meg gjøre det helt klart: jeg er ikke en New Age-tilhenger, og jeg tror det er mye ved denne voksende pop-nyåndeligheten som er farlig naivt og som vil lede mange mennesker til deres egen ødeleggelse. (Mange setter likhetstegn mellom åndelighet og barnslig naivitet.) Men én ting er klart, og det er at verdens paradigmer -- eller rettere sagt vestens paradigmer -- slik vi har kjent dem, står for fall. Sekulariseringen og ateismen vil måtte gi etter for en større virkelighet, uavhengig av om vi er forberedt på det eller ei. Vil det skje over natten eller over lengre tid? Vet ikke, begge deler er fullt mulige. Men det vil skje, og det er iferd med å skje.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Potetknollen utvikles på underjordiske stengelutløpere (stoloner) og morfologisk er potetknollen en modifisert stengel – iflg professor (emeritus) Lars Roer på Ås.

Botanisk sett er potetplanta en staude, som ved begynnelsen av hver vegetasjonsperiode utvikler seg fra underjordiske lagringsorganer.

Potetplanta hører til søtvierfamilien, og har det latinske navnet Solanum tuberosum.

 

Vi har i all praksis holdt potetknollene utenfor grønsaksbegrepet, ikke minst på grunn av omfanget av potetdyrkinga og potetkonsumeringa.

Potet brukes tradisjonelt til middagsmåltidet, og det er fra forrige århundre anerkjent at middagstallerkenen er delt i 3 like store deler:

1. Kjøtt/fisk

2. Poteter (ris)

3. Grønnsaker

som til sammen utfyller hverandre til et fullverdig måltid med protein, fett, karbohydrater og mineraler/vitaminer/antioksydanter.

I de siste åra har poteta i mange sammenhenger blitt mer «eksklusiv», og har mistet noe av sin plass i det norske kostholdet til ris/pasta/pizza.

Dette har medført at poteter har havnet sammen med grønnsaker i mange miljøer, ikke minst i kokkebransjen som har minimalisert sin bruk av knollene, samtidig som kokkene utvikler dette utmerkede råstoffet til de lekreste retter. (Forrige helg fikk jeg «potetkrem» i tillegg til kjøtt og grønnsaker.)

 

Det hører også med at potetknollene i Norge blir bearbeidet til pommes frites, chips, potetflakes, potetmel, potetstivelse, viktig ingrediens i kjøtt- og fiskefarseprodukter, lomper, seigmenn og akevitt, og har en større plass i samfunnet enn vi vanligvis tenker på. Potet er verdens tredje viktigste matplante, bare slått av hvete og ris, og er i sterk utvikling i Asia. Kina er verdens største potetprodusent.

 

At poteta er havnet i www.frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker) kan føre til usikkerhet om hvor den hører hjemme, men det er helst av organisatoriske/økonomiske årsaker.

 

Vår konklusjon er at poteter fortsatt står utenfor grønnsaker

 

mvh

Vennlig hilsen

Fagforum Potet

Per Y. Steinsholt

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...