Gå til innhold

Hvordan forbedre syntaks?


Dudli

Anbefalte innlegg

Jeg klarer ikke bygge opp gode setninger, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre for å forbedre dette. Da jeg gikk på vidregående ville jeg gjerne skrive god norsk. Rettskrivningen min var god, men dessverre kan jeg ikke si det samme om syntaksen min. Uansett hvor hardt jeg prøvde følte jeg at syntaksen min ikke dugde. Nå er jeg kommet i den situasjonen at jeg går på universitet, og kan såvidt bygge opp fungerende setninger, da jeg er usikker på hvordan jeg skal formulere meg og hvordan bruke tegnsetting riktig. Dessverre kan jeg ikke vite hva jeg gjør feil, siden jeg ikke får tilbakemelding på det jeg skriver. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre for å bli bedre i norsk, da de ikke underviser i norsk syntaks på studiet mitt.

 

Er det noen som kunne gi meg noen ideer om hva jeg kan gjøre for å få bedre syntaks (og eventuell bedre tegnsetting)?

 

Takker på forhånd!

 

PS: Jeg brukte over en halvtime på dette innlegget fordi jeg er så usikker på hvordan jeg skal formulere meg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg synes du bør skaffe deg noen teoribøker som omhandler nettopp dette med å utvikle godt språk. Les om kommaregler, hel- og leddsetninger, grammatikk og ellers alt man gjerne bør kunne for å skrive som en helt.

 

Skriveregler og Bedre norsk er begge fine til dette formålet. Språkvett er dog min favoritt. Den er ikke til salgs i ordinære bokhandler lenger, men dersom det ikke bare er Kunnskapsforlaget som har gjort en glipp, ser det ut som den fortsatt kan bestilles fra dem.

 

For øvrig skjønner jeg problemet ditt. Men er du så ille som du tror? Kanskje det er usikkerhet, ikke skrivekunnskaper, som er det største problemet ditt? Jeg nøler ofte når jeg skal skrive ting som andre skal lese, og ender da opp med å kaste bort masse tid. Egentlig tror jeg det kommer av at jeg er overanalyserende, småperfeksjonistisk og redd for negative tilbakemeldinger.

 

Men for all del, det er positivt å ville jobbe med språket sitt! :)

Lenke til kommentar

Takk for et godt innlegg! Jeg skal ta en titt på bøkene du anbefaler. Når det gjelder "problemet" mitt, er det vel ikke så ille som jeg skal ha det til. Jeg synes likevel det er unødvendig å bruke så lang tid på korrekturlesing, da jeg ikke føler meg helt trygg på skriveferdighetene mine. Hvis jeg kan kurere denne utryggheten hadde det vært mye mer gledelig å skrive på forum, i blogger og i sammenheng med universitetet. Og når det er sagt, tar jeg en utdanning hvor norsk skriftlig betyr fint lite. Det er et personlig ønske å kunne mestre norsk.

Endret av Epistemi
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...