Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Har problemer med framføringer o.l. Trenger råd.


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

Hei. Jeg er en gutt på 16 år og har et stort problem når det gjelder framføringer o.l. Jeg fikk vite om 2 framføring for 3 uker siden, ble nervøs og fikk en ekkel følelse i magen med en gang. Gruet meg hver eneste dag frem til dagen, men hadde flaks med at det ikke ble noe av.

 

De første fremføringene på ungdommskolen var jeg også nervøs men tenkte at vis jeg gjode det, ville jeg bli mer "herdet" til de neste gangene. Men det har faktisk blitt verre og verre gjennom årene. Noen råd til hva jeg kan gjøre for å bli flinkere til dette?

 

 

Har også et problem når det gjelder å prate med folk, spessielt når det er kun meg og en til tilstedet. Jeg kommer ikke på en dritt å si, mens den andre personen snakker, klarer jeg bare å svare ja eller nei. Føler at jeg ikke blir så godt likt av andre pga dette, føler meg litt som en "outsider."

Er ikke så ofte på fest, men de gangene jeg er det, blir jeg skikkelig nervøs og føler meg uvell. Drar dit pga at mine venner drar dit og vill ikke bare sitte hjemme alene hele kvelden. Jeg vil gjerne dra dit å bli kjent med nye folk osv, men suger skikkelig til å prate.

 

Dette blir enda verre når det gjelder jenter. Ser ofte par som går rundt på skolen og ser ut til å ha det kjempebra sammen, noen jeg også gjerne vil oppleve. Men har så dårlig selvtillit at dette ikke blir mulig for meg.

 

Håper noen kan komme med gode råd, trnger det virkelig !

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det viktigste er å gjøre leksa di.. Vit hva du snakker om, og øv mye.. Da slipper du å tenke på dette, og når du kan stoffet du skal si er det mye enklere.. Virk hard og selvsikker, og snakk høyt og tydelig..

 

Hvis det værste er å bare stå forran i klasserommet så behøver dere ikke å se på folk eller noe, alle kommer til å se på dere, men dere behøver ikke legge merke til det.. Finn noen ting i rommet dere kan snakke til imens dere står der, så ser dere ikke de andre elevene (diverse plakater som er rundt om og sånn..)

Ikke se på jenta du er forelska i heller, da blir du bare mer nærvøs..

 

For å gjøre en god fremføring blir du mer nødt til å snakke med folka, ha kontakt med personer og læreren.. Det er bare å kaste seg ut i det.. om du har sjansen for å komme opp forran noen ganger, grip den.. Eller om læreren bare spør om noen kan lese høyt, fra plassen sin, grip den.. Det er kanskje skummelt, men det er jo ingen som egentlig bryr seg.. Ta enhver sjanse som du får til å øve deg på å snakke høyt for(ran) klassen, det blir bedre og bedre for hver gang..

 

Hva tenker dere selv om andre som står å har fremføring? dere tenker ikke på det at "dette er en dårlig fremføring, men han kan det han snakker om" om det virkelig er en dårlig fremføring tenker man "han kan jo ikke det han snakker om, dette er en dårlig fremføring".. Tenk på hva du tenker når andre gjør det.. Det er sånn alle tenker om deg også.. ingen bryr seg så mye om annet enn hva du sier, så hvis du kan det du snakker om, så går det bra..

Lenke til kommentar

Takk for råd, men har tidligere prøvd å forberede meg skikkelig og jeg får jernteppe og må nesten lese fra notatarket.

 

Angående å lese høyt for klassen har jeg ingen problem med. Har en fin flyt i lesinga mi :D

Lenke til kommentar
Gjest member-101642

Har hatt samme problemet selv, og har det vel fortsatt til en viss grad. Uheldigvis har jeg blitt litt mere likegyldig til alt, men det har slått positivt ut på dette området. Gi en brei faen og hopp ut i det. Se på folk du føler deg trygge på, og ikke minst læreren.

Lenke til kommentar

Vil tro det har mye å si med hvor godt man kjenner klassen sin og.

 

Personlig kjenner jeg så og si alle i klassen selv, er ikke en veldig sky person så har aldri hatt problemer med å framføre ting (selv om jeg ikke alltid er like godt forberedt).

 

Bare prøv i slappe av, ikke bry deg om hva andre tenker, virk selvsikker og du vil få en positiv respons.

 

Og, om du får jernteppe, ikke prøv å ro deg vekk. Det vil bare føre til at du blir enda flauere, og får enda mer jernteppe. Spøk det vekk på en måte heller, så får du opp humøret på klassen fra alle de "kjedelige fremføringene".

Lenke til kommentar

Er veldig enig i at du bør kunne stoffet ditt! Det hjelper så utrolig mye å faktisk skjønne hva du prater om, og ikke bare resitere boka/infoen. Det kan ødelegge mye for deg, ved at du kan få jernteppe.

Det som også er viktig, er å kunne le av seg selv. Vet det er vanskelig, men det er bare noe du må lære.

Jeg lærte meg det i løpet av ungdomsskolen, og det hjalp meg så utrolig mye.

De siste årene har jeg vært på diverse konferanser med både voksne og ungdommer, der jeg har måttet legge fram ideer og sånt. I tillegg har jeg holdt avslutningstalen i 10.klasse, og det var godt over 600 mennesker som satt i salen. Vil si det hjalp meg utrolig mye at jeg kunne le av meg selv. Om jeg sa noe feil, så bare lo jeg av det, og rettet det opp. Hvis de jeg snakket for lo, så lo de med meg, ikke av meg :) Man vet forskjellen på de to.

 

Dette er de tipsene jeg kan gi til deg :) Du må bare prøve, så ser du at det ordner seg! :new_woot:

 

Lykke til! :thumbup:

Lenke til kommentar
Gjest Guest_asdf_*

https://www.diskusjon.no/index.php?session=...&p=10053421

 

Sjekk de tre postene. Dekker endel ting du kan ta en titt på. Sier ikke at det er "fasiten" i ditt tilfelle, men det kan være mye du kan ta tak i. Spesielt om du vil ha deg dame, det er faktisk mye lettere enn du tror ;)

 

Angående framføringer, det kan være bra for karisma og faktisk øve foran et speil. Jeg pleier gå rundt hjemme på rommet og øve inn forskjellige situasjoner, vite hvordan jeg skal opptre etcetc. Dette kan funke for deg og. Dessuten må du selvsagt kunne det du skal snakke om.

 

Største problemet du har, er vel frykten for å feile. Sammen med dårlig selvtillit og usikkerhet så skjønner jeg godt hvor fælt det kan være å holde foredrag. Men tenk at du ikke har noe å være redd for, hvis du forbereder deg nok, og er trygg på det du skal snakke om, så vil ting gå lettere.

 

Som tips for å få selve foredraget til å bli bra; Bruk overhead, bruk tavla, ikke stå stille, titt gjerne medelevene i øynene, still spørsmål for å få de aktive, ha gjerne litt humor, gjør det morsomt. Karisma og et glimt i øyet kommer til å hjelpe deg så sykt, du kan til og med si feil ting og lærern kommer til å se gjennom fingrene.

 

Lykke til, dette fikser du lett!

Lenke til kommentar

Burde virkelig begynne å snakke litt! har en venn som er stille nesten hele tiden å svare bare ja og nei vis man spør han om noe blir så dritt kjedelig når du må spørre alle spørsmålene uten å få noe skikkelig svar engang. Når det gjelder fremføringen så er det jo bare å øve på stoffe å snakke høyt og tydelig ingen som bryr seg om du gjør noen små feil eller noe, det verste er vis du snakke kjempe lavt og små ler mens du blir helt rød i tryne.

Lenke til kommentar

Et triks jeg bruker er å skrive noen stikkord på små lapper (i visittkortstørrelse) som jeg har liggende i hånda, og noen andre ulike stikkord på en powerpoint slide. Hvis du øver på å fremføre det på den måten noen ganger hjemme før det er grillings på skolen - kan jeg love deg at du kommer bra ut, siden du har så og si hele foredraget allerede nedskrevet på stikkordsform.

 

Det er veldig få som bruker dette trikset her på ungdomsskole/videregående, og de som faktisk gjør det, pleier å få generelt bedre øyemed av læreren enn de som ikke gjør det. Etter at jeg tok i bruk denne metoden, har jeg aldri følt meg mer selvsikker når jeg skal holde foredrag :)

 

Som de andre her sier, så er det lureste å bare finne et punkt (eller fire) på veggen som du kan kikke på fremfor å se noen i øyene. Det hjalp meg hvertfall ganske mye i begynnelsen, og når du føler deg mer selvsikker - kan du la blikket begynne å flagre mellom de ulike personene i salen.

 

Lykke til!

Lenke til kommentar
Gjest trådstarter

takk for alle råd. Tror jef får begynne å øve mer for foredragene, kanskje lettere å snakke om det da. Men har også et problem me å lære det jeg leser, spessielt om det er noe jeg ikke kan en dritt om fra før.

Blir også veldig rød i ansiktet etter hvert, uten å ha dritet meg ut. Så hører jeg folk i salen som nevner det, og jeg blir ena røere.

Lenke til kommentar

Jeg hadde samme problemet før, tror det er ganske vanlig egentlig.

 

Det er bare å forsøke å holde hodet kaldt, og ikke å se ned så mye, det hjelper mye.

 

Drit i hva de andre tror om deg, de fleste blir nervøse uansett.

 

Jeg kurerte ihvertfall sceneskrekken min når jeg ufrivillig ble dratt opp på en scene med mikrofon foran et par hundre tilskuere, alle fremføringer går kjempebra etter det! :)

 

 

Og ikke tenk på at "nå sitter læreren og vurderer meg", for det vil bare forverre det hele enda mer.

Lenke til kommentar

Nå har ikke jeg lest igjennom tråden, men her er hva som hjelper meg med fremføringer. Er vanligvis en ganske sosial kar på skolen, prater med mange og kommer ofte med innvendinger - men fremføringer er noe av det verste jeg vet.

 

1. Utvikle en interesse om det du skal snakke om

 

Hvis man er interessert i stoffet vil man ikke se på det som en "lekse" å lete opp mer informasjon og finne ut mer om emnet, men som et fritidssyssel. Etter min erfaring er dette nøkkelen til både selvsikkerhet under fremføringer og ellers gode karakterer på prøver. Jeg ligger jevnt rundt toppkarakter i fysikk, kjemi og matte selv om jeg ikke gjør lekser i fagene - jeg er bare interessert i hvordan de kan brukes til å løse problemer.

 

2. Du er verdensmester på emnet

 

Etter du har utviklet en generell interesse på emnet og du føler du har kontroll på det du skal snakke om kan du for eksempel drøfte emnet med en forelder/venn/o.l. slik at hvis du har feil så kan de rette på deg og hjelpe deg med andre perspektiver for å finne andre poeng i fremføringen som du kan trekke frem og poengtere.

 

3. Fordyp deg

 

Velg noe av det du skal fremføre og fordyp deg slik at du kan vise en dypere forståelse for emnet og forklare noe mer detaljert enn bare overflateinformasjon som alle kan lese på Wikipedia. Hvis en fremføring skal vare X antall minutter kan det å gå ekstra inn på en del av emnet både skape en "wow" faktor (hvordan vet du dette liksom?) og kan drøye ut tiden uten at det virker som om du ror som en helt.

 

Ellers gjelder de samme reglene som "alle" lister opp - vær selvsikker, forberedt og snakk tydelig! Bruk av lange ord er jo alltid moro :)

 

Lykke til!

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...
Gjest Annie

Hei alle sammen.

 

Jeg har ikke akkurat det samme problemet som trådstarter, men jeg håper at noen kan komme med noen tips likevel. Etter at jeg startet på videregående (går i første) har jeg blitt mye bedre til å fremføre for klassen. Jeg skriver aldri manus, men øver godt hver gang, og føler at det går bra. Før hadde jeg utrolig mye nerver i forhold til fremføringer, var avhengig av å lære alt utenat hvis jeg ikke skulle ha manus. Slik er det ikke lenger, men på fredag må jeg forholde meg til en ny utfordring.

 

Hittil har vi bare hatt fremføring for klassen, men nå har vi prosjektuke og da er det en veldig stor mulighet for at vi skal ha fremføring foran hele førsteklasse, noe som betyr omtrent 200 elever. Jeg blir helt ærlig kvalm bare av å tenke på det. Nervøsiteten har sittet i kroppen min siden vi fikk vite om oppgaven (det betyr cirka en uke) og vi har ikke en gang startet på prosjektet, for det gjør vi i morgen.

 

Jeg fikser ikke tanken på å stå foran 200 stykker og ha en fremføring, selv om jeg ikke har noen problemer foran klassen. Det er en helt forferdelig følelse. Jeg aner ikke hvordan jeg skal fikse nervøsiteten, og vet også at jeg gjør en dårligere fremføring når jeg er så nervøs som jeg er nå.

 

Håper noen har noen tips å komme med, trenger dem sårt.

Lenke til kommentar

Har personlig blitt intervjuet live på TV foran tilsammen noen millioner TV-seere i både Tyskland og England uten å ha fått vite om spørsmålene på forhånd, så har iaf vært borti noe lignende :] Man skulle gjerne ønske at det fantes noen råd som bare klikker med en gang, som at hvis du har på deg grønne sko så blir du ikke nervøs. Slik er det som du vet; ikke. Det du må jobbe med er faktisk såre enkelt; du må forstå konseptet om hvorfor du blir nervøs, og hva du personlig kan gjøre for å bedre det. Alle blir nervøse, det handler om hvordan du takler det.

 

#1 Vær VELDIG godt forberedt. Har du peiling på stoffet du skal prate om så er jobben egentlig gjort. Hvis du har innsikt og forståelse for det du skal prate om gjør dette at du kan være fleksibel i forhold til hvordan du skal holde selve presentasjonen - spesielt mtp. på si ting i riktig rekkefølge (som ofte er uvesentlig i forhold til hvordan du har lagt opp presentasjonen).

 

#2 Ha manus/huskelapp. For all del, uansett hvor god du er på stoffet ditt så er det et moment hjernen din slipper å bekymre seg for hvis du skulle være usikker på hva du skal prate om. Ha manus/huskelapp, selv om du ikke skal bruke det. Prøv å forestille deg evt. scenarioer og hvordan du ønsker å reagere i forhold til dem (brannalarm, hvis du sier noe feil osv. osv.)

 

#3 Ufarliggjøre situasjonen. Folk har masse rare tips om at hvis du forestiller deg alle nakne så blir alt mye enklere. Aldri funket for meg, de er rett og slett ikke nakne, det er ingenting der å hente for meg iaf. Det jeg ofte tenker er alle mennesker i samme rom, i før og senere tid, andre steder på kloden, har vært i lignende situasjoner. Du skal tross alt holde en presentasjon overfor et par hundre mennesker, du skal ikke avgjøre om tredje verdenskrig skal starte eller ikke. Det handler om å være litt selvbevisst og forstå at denne situasjonen i en helhet ikke er spesielt stor - Martin Luther King hadde vært flau. Klart, dette er viktig for deg, men du må kunne se at dette er en veldig liten utfordring som du VET du kommer til å mestre.

 

#4 Har du fremføringen med andre så prøv å hold alle "varme". Prat litt om alt, ikke la en prate om noe i 5 min, så en annen i 5 min, så en annen i 5 min, osv. osv. Prøv å inkluder alle på de spesifikke oppgavene slik at man får pause mellom de gangen man skal prate - dette beroliger ofte nervøse foredragsholdere.

 

Lykke til, du vet at dette går fint. :]

Lenke til kommentar

Kjenner meg igjen. Har aldri slitt med å stå foran mange menneske og snakke men fikk helt panikk på et jobbintervju her om dagen. Viste seg at det kom til å være 5 stykker som skulle vurdere meg på intervjuet og jeg satt alene på den ene siden av bordet mens alle satt og "grillet" meg i 1,5 time. Ganske fæl opplevelse, men det må man bare venne seg til tror jeg.

Lenke til kommentar
Gjest Gjest

Jeg må si jeg kjenner meg igjen i mye av det du skriver.

Et av problemene dine, er kanskje at du føler deg usikker i klassen? På ungdomskolen hadde jeg en klasse der jeg følte meg trygg, og da var det ikke noe problem med fremføringer. På VGS havnet jeg i en klasse med et helt annet miljø, og jeg ble usikker på meg selv. For å overvinne denne usikkerheten, er det viktig å prøve og være muntlig aktiv. Da blir fremføringene også lettere, for da vet klassen at du er en som tør å ta ordet i klassen. Et annet tips når du fremfører, som jeg synes er veldig nyttig, er å fokusere kun på de personene du føler deg trygg på, for eksempel dine beste venner. De vil som regel gi deg støttende blikk, slik at du blir mer trygg på deg selv når du står der foran klassen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...