Gå til innhold

Statistikk over platesalg


Soundchaser

Anbefalte innlegg

Skal ha et foredrag om Platebransjens uunngåelige fall, og leter derfor etter statistikk over platesalg. I norge og i resten av verden. Har letet på SSN og IFPI, men fant ingen brukbare tall.

 

 

Har tenkt å vinkle foredraget : Platebransjen jobber mot musikken. I stedet for å tjene penger på å gi ut musikk, gir de ut musikk for å tjene penger. I stedet for å høre på brukerens ønsker, og tilrettelegge seg hans behov, jekker dem opp prisene, tar fra ham rettighetene, og gjør han kriminell

(Satt en smule på spissen)

 

 

Hvis noen har historier om musikere / musikkelskere som har blitt lurt av plateselskapene, gode argumenter, eller sider med informasjon om emnet, så kom gjerne med dem.

Endret av svartskog
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Er det ikke litt unyansert å kalle platebransjen for overflødig..?

 

Jeg ser selvsagt at du ønsker å markere et standpunkt, og foredrag på ungdoms- og videregående skole er gjerne ganske spissformulerte.

Allikevel lurer jeg på hvor mye du har jobbet med emnet for å komme frem til det du presumptivt har gjort.

 

Det er temmelig store kostnader knyttet til det å skape musikk, om man ser på totalregnskapet. En person som lager musikk på sin egen laptop kan riktignok greie seg med gode programmer til en rimelig penge, og vil for så vidt kunne distribuere gratis.

Men hva med større produksjoner? Fra starten må man ha instrumenter og øvingslokale, greit nok. Det ordner bandmedlemmene hver for seg. Så skal man kanskje spille inn en demo, og allerede her begynner pengene å renne ut av lomma. Studiotid koster, produsent koster. Og så skal demoen mikses, enda mere penger. Dernest skal bookingagenter få vite om bandet, musikken skal spres blant folk, publikum skal vekkes. Konserter skal spilles rundt om, og kanskje er det tid for å gi ut debuten snart. Her snakker vi virkelig mye penger, en hel plate involverer veldig mange mennesker og/eller mange ressurser om sluttresultatet skal bli profesjonelt. Så skal plata distribueres - ingen småsak det heller!

 

Det er selvsagt mange som greier seg med relativt små midler for å lage musikk, men sannheten er at de aller, aller fleste album man kan få kjøpt har kostet svært mye penger å lage.

 

Hvem skal så betale? Det vanlige i platebransjen er at selskapet betaler for studiotid, teknikere, produsent, musikere, miksing og trykking. Selskapene har tross alt infrastrukturen liggende, og har et apparat som er rede til å gjøre jobben. I tillegg sitter selskapene på uvurderlige ressurser i form av nettverk, distribusjon, marketingredskaper og lignende.

 

Det tar lang tid å komme i en posisjon som Radiohead har gjort. Svært få andre band kunne gjennomført samme stuntet. Jeg tror rett og slett at man må innse at det trengs store ressurser for å produsere og markedsføre et album, og der har plateselskapene en suveren posisjon.

 

Så kan man selvsagt diskutere i det uendelige hvordan bransjen har gjort brøler etter brøler med tanke på møtet med den digitale hverdagen, men det er stort sett opplest og vedtatt av de fleste.

Det er viktig å være litt mer nyansert, å forstå at plateselskaper faktisk gjør en del jobber som er nærmest umulig å gjøre på egen hånd for band med ambisjoner.

Lenke til kommentar

Syntes Kowalskis innlegg fortjener litt oppmerksomhet jeg. Vet ikke hvor mange innlegg jeg har lest både her på forumet og andre steder hvor folk har denne litt umodne holdningen til platebransjen.

 

Kowalski har skrevet et av få innlegg jeg har sett som faktisk tar opp begge sider av saken. Det er mulig at all innlegg jeg har sett er skrevet av 14 år gamle tenåringer uten den nødvendige kunnskapen om hvordan et marked faktisk fungerer. Isåfall hadde det vært fint om noen med et litt mer livserfaring og relevant kunnskap kunne være med å diskutere denne saken.

 

Det finnes alltid to sider av samme sak, og begge sider bør diskuteres.

Endret av simenss
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...