Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Hvilken hastighet trenger man på internett hjemme?


Anbefalte innlegg

Kun én PC skal kobles til internett hjemme. Regner med at med internetthastighet er det som med bil: en teoretisk makshastighet, som man aldri vil kunne benytte seg av.

 

Hvis jeg laster ned ganske mye fra internett (bittorrent, p2p, musikk), samt streamer også: hvor stor bør linja være?

 

Joda, det nærliggende svaret er vel "jo høyere hastighet, jo bedre". Men finnes det ikke en punkt hvor det egentlig ikke spiller noen rolle lenger hvilken hastighet du har, fordi flaskehalsen er der ute et sted (og vil alltid være der)?

 

For eksempel til bruken ovenfor: vil det spille noen rolle om linja mi er på 6mb eller 10mb? Vil man merke praktisk forskjell på de to hastighetene på linja?

 

P.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som du sa selv, dess kjappere dess bedre :)

Jeg sitter på en 100MB-linje her (tilkoblet NTNU/UNINETT), og får ganske så ofte utnytta heile båndbredden faktisk.

 

Men 6mb holder lenge til vanlig bruk, så om jeg skulle måtte velge mellom 6/10 så hadde jeg sett på prisforkskjellen. Er den for høy, så holder det lenge med 6, men hvis det bare er snakk om tiere så er det deilig med litt kjappere nett.

 

Når det er sagt, så sitter jeg på en 3mb linje når jeg er hjemme i ferien, og jeg har ikke noen problemer med at jeg føler meg 'begrensa'.

Lenke til kommentar

Man bør velge etter hva slags linje man kan få ja. Kabel er å foretrekke fremfor ADSL hvis man bor langt fra sentral til ADSL. Jeg f.eks har NGT ADSL+ 20mbit, men bor litt over 2km fra sentralen, derfor får jeg kun 12-13mbit levert.

 

Hvis man kun kan få ADSL er jo valget ganske enkelt, da stopper bare lommeboken. Husk at om du er student, så får du en del billigere nettleie hos enkelte levrandører.

Lenke til kommentar
Tilleggsinfo: håper å få fiber innen to-tre år, men i denne omgang dreier det seg om hvilken hastighet jeg skal velge fra Canal Digital, Maxi eller Mega - henholdsvis 12mb og 6mb. Pris Maxi 547, pris Mega 447.

 

Er det via kabel? Jeg synes i såfall den linja var dyr. Spørs hvordan ut hastigheten er da.

Lenke til kommentar

Forsøkt andre ADSL-leverandører ?

Ventelo og NextGenTel er vel de som har bygdt ut flest sentraler med eget utstyr, men også Tele2 begynner jo å få en del sentraler utbygget. Har leverandøren eget utstyr i sentralen, er det (normalt) ikke samme begrensninger som Telenor kan ha.

 

|2mmy|

Lenke til kommentar

Hva du velger må du vurdere selv, men både 6Mbit/1Mbit og 12Mbit/1Mbit fungerer utmerket til det meste.

Uthastigheten er den samme, så sending av filer (over MSN/bittorrent/til youtube/ftp ol.) vil gå like kjappt på begge. Nedlastingen vil optimalt gå dobbelt så fort med 12Mbit-linja. Om du velger den så ville jeg uansett sjekket hastigheten for å se at du virkelig får det du skal ha. Får du ikke mer enn f.eks 8Mbit ville jeg klaget straks og satt ned til 6Mbit ev.

 

Broren min bestilte 12Mbit-linja fra canal digital siden han hadde to hybelboere i kjelleren som ville ha nett, men han fikk ikke mer enn 5Mbit så han satt ned.

Endret av kjaks
Lenke til kommentar

Ser absolutt poenget med 100 kr mer og dobbel hastighet, og jeg vil nok ikke gå konkurs på det. Har absolutt ikke tro på at jeg får 12mb i praktisk hastighet, men likevel.....Og forsåvidt forplanter problemet seg uansett hastighet. Får jeg ikke 12mb i faktisk hastighet på et 12mb abonnement, så får jeg neppe 6mb på et 6mb abonnement heller.

Endret av pietk75
Lenke til kommentar

Jeg har 3Mbit som fordeles mellom husets 3 PC-er. Jeg laster ned både filmer og musikk. For meg spiller det ingen rolle at det tar litt tid å vente på å laste ned filmer. Jeg sitter ikke akkurat foran skjermen og følger med, men setter det til å laste ned over natta. Om filmen er ferdig nedlasta kl. 0200 eller 0600 har ingen betydning.

Det eneste problemet er når jeg skal se trailere på filmweb.no. Da må jeg av og til sette streamingen på pause. Men det gidder ikke jeg betaler et par tusen ekstra for i året for å slippe. Har andre ting jeg heller vil bruke de penga på.

 

PS: Husk du kan jo bestille en hastighet og senere bytte til en annen.

Endret av punar
Lenke til kommentar

Jeg kjører 10mbit/10mbit fiber fra Lyse. Fungerer aldeles utmerket. Jeg ville ikke hatt mindre. Til tider kunne jeg faktisk godt tenke meg mer, men det er så sjeldent at det ikke er verdt det for øyeblikket.

 

Jeg laster ned en del vie bittorrent og kan ofte makse linja. Har faktisk vært oppe i 2 MB i sekundet ned, så ingenting å utsette på Lyse for de som har mulighet til å få dem som leverandør.

Lenke til kommentar

Om du har 10mbps/10mbps fra lyse så skal teoretisk makshastighet være 1.25MB/s begge veier, så da skal du vel ikke klare 2MB/s. Det må i så fall være burst akkurat i starten av nedlastinga og ikke en hastighet du laster ned over lengere tid i.

 

Personlig har jeg ADSL2+ MegaFree fra NGT. Dette skal vel være inntil 20mbps/1500kbps, men siden jeg bor omtrent PÅ sendtalen synker modemet mitt på 24988/1500 :cool:. Dersom du er student får du denne til 398 :) Nedlasting av f.eks ubuntu via torrent ligger stabilt og fint mellom 2.2MB/s og 2.7MB/s Dersom du er student får du denne til 398 :)

Endret av Nero Burningwr00m
Lenke til kommentar
Ser absolutt poenget med 100 kr mer og dobbel hastighet, og jeg vil nok ikke gå konkurs på det. Har absolutt ikke tro på at jeg får 12mb i praktisk hastighet, men likevel.....Og forsåvidt forplanter problemet seg uansett hastighet. Får jeg ikke 12mb i faktisk hastighet på et 12mb abonnement, så får jeg neppe 6mb på et 6mb abonnement heller.

Det er ikke nødvendigvis slik at du ikke får 6Mbit om du ikke får 12Mbit. Lengden/forstyrrelsen på linja kan begrense den til f.eks 10MBit, da får du 6Mbit. For ADSL/+ er linjelengden fra sentralen avgjørende for hvor fort det går. 1200m kan gi makshastighet, mens 3000m kan gi 50% lavere f.eks. Som du sier er ikke 100 kroner ekstra mye for dobbel hastighet, så ingen grunn til ikke å velge det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...