Gå til innhold

Hva skal ting stå på?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det du ber om her er ikke mulig fordi hva som er riktige innstillinger varierer etter smak, hensikt, forhold og så videre. Jeg vil anbefale at du istedet lærer deg bakgrunnen for de valgmulighetene du har med ditt kamera, prøver det/dem ut og finner ut hva som er riktig for deg og ditt kamera under ulike forhold.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Mange ser ut til å tro at det finnes spesielle innstillinger som fungerer under visse forhold, men de tar ikke med i betraktning at ingen forhold er like. Det eneste man kan forholde seg til i så måte er det vi kaller Sunny f16. Sjekk det på Google. Forstår du ikke den regelen, så er det beste å kjøpe seg en bok om eksponering. Eksponeringen er faktisk den delen av håndtverket som er vanskeligst å få til, men det er enkelt å forstå prinsippene med litt hjelp av matematikk- og fysikk-kunnskaper på ungdomskolenivå. Det er i prinsippet så enkelt som at riktig eksponering avhenger av tre faktorer. Følsomheten forhåndsinstilles basert på hvor god følsomhet man trenger. Er det mørkt så bør man satse på høy iso, omvendt hvis det er lyst. Når det valget er gjort, så er det enkel fysikk å forstå hvordan det fungerer.

 

Hvis et bilde ikke skal bli for lyst eller mørkt, så må det akurat passe mengde lys inn på sensoren. Det styrer du enkelt med å velge en åpning for lyset (blender) som passer sammen med hvor lenge du lar sensoren belyses (lukkertid).

 

Inni søkeren er det en skala som har 0 i midten, og + til høyre/- til venstre. Hvis markøren befinner seg på plussiden så betyr det at du enten har for stor åpning i forhold til lukkertiden, befinner markøren seg på minussiden så betyr det at du har for liten åpning i forhold til lukkertiden. Du må naturligvis passe på at du bruker en lukkertid som du klarer å holde stødig, hvis du ikke bruker stativ. Ut over det så er det opp til din kreativitet å velge hvilke prioriteringer du skal velge. Vil du ha liten dybdeskarphet så må du velge en stor blender (lite tall). Da må du kompensere med kortere lukkertid. Det blir motsatt når du ønsker stor dybdeskarphet.

 

Dette er noe som du før eller siden kommer til å lære deg, hvis du ønsker å drive med foto som en seriøs hobby. Likevel kommer nok du (i likhet med de fleste av oss) bruke en form for halvautomatikk på de fleste av dine bilder. Den greieste automatikken å bruke er den som kalles blenderautomatikk. Da bestemmer du selv hvilken blender som skal brukes, fordi det er det viktigste valget for hvordan bildet skal se ut til slutt. Så velger kamera lukkertid basert på ditt valg av blender. Generelt kan man si at til portretter ønsker man liten dybdeskarphet, mens på landskap er det en fordel med stor dybdeskarphet.

 

Kjøp deg en god bok som gir deg en innføring i prinsippene inne fotografering. Det finnes spesialiserte bøker om eksponering, men det lureste for deg er nok en mer generell bok. De fleste anbefaler Magnar Fjørtofts bok, eller en av John Hedgecoes. Det var med en av sistnevntes bøker jeg lærte å komme meg videre, etter å ha fått kun en instruksjon fra han som solgte meg kamera: Ikke gå under 1/60s, så går det bra. I dag kan det oversettes med å ikke gå under 1/100s, men det er naturligvis en altfor enkel regel i forhold til det å være bevisst på eksponeringen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...