Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Når dør man av strøm?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vel, for å si det sånn, så avhenger det av mange faktorer, som for eksempel strømstyrke, og hvor lenge du blir utsatt for denne strømgjennomgangen, og hvor den går fra (fra arm til arm, arm til fot etc)

 

Jeg er ikke så flink til å formulere, så jeg limer heller inn noe jeg fant på en side :)

 

Med strømulykker forstås utilsiktede hendelser der elektrisk strøm er involvert. Elektrisk strøm kan fremkalle skade ved strømgjennomgang i vev (termisk skade , ev. andre mekanismer eller ved lysbuedanning (brannskader på grunn av gnistdanning i luften mellom strømførende materialer). Ved strømgjennomgang er kroppen en del av strømkretsen, og da er strømstyrke og strømvei avgjørende for skadegraden. Energimengden som tilføres, øker med økende strømstyrke (I), som igjen er avhengig av motstand ® i vevet og strømmens spenning (U) etter Ohms lov (I = U/R). Ved høyspentulykker (> 1 000 volt) kan store energimengder overføres i brøkdeler av et sekund, ved lavspent skal en strømgjennomgang normalt vare minst et par sekunder for å være farlig. Man regner med at strøm fra arm til arm gir relativt større risiko for hjertekomplikasjoner på grunn av at strømveien passerer hjertet.

 

http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.v..._SEKS_ID=879460

 

Så hvor lenge man tåler å bli utsatt for strømgjennomgang kommer helt ann på personen, hvor lenge man blir utsatt, spenning og strømstyrke, forankoblet vern, belastning på den kursen, frekvens, og så videre =)

 

Morten - Elektriker

 

pewpew, noen var før meg >_> med bedre reply, aw well, lykke til med oppgaven :D

Lenke til kommentar

Ved ca 0.025 ampere gjennom/i nærheten av hjertet begynner det å se dårlig ut. Ved 0.1 ampere dør du mest sannsynlig.

 

Hvor mange volt som skal til for å drepe? Nok volt til å klare å "sende" 0.1 ampere gjennom kroppen din. 50 volt og oppover burde være nok, kommer blant annet an på hvilken vei strømmen velger gjennom deg.

Lenke til kommentar

De fleste lærerne jeg har hatt i elektro bruker også 25 - 30 milliampere som det meste hjertet klarer når det er snakk om direkte gjennomgang. Og som abra sier, så har det en del å si hvor gjennom kroppen strømmen går. En av lærerne mine sa at dersom man jobber på et anlegg med spenning på, så burde man holde en hånd på ryggen, for å unngå at du får en strøm gående fra hånd til hånd. Bare i tilfellet man skulle være uheldig.

Lenke til kommentar
Det meste sier seg i emnetitel men spør her oxo:p

oppgaven jeg lurer på kyder som følgene "hvor mange volt skal til før ett menneske dør? Bruk internett til å finne det ut"

 

noe forslag?

Spørsmålet var altså "Hvor mange **volt** skal til for at et menneske dør."

 

Svaret er:

Man dør ikke av spenningen (Volt). Det er strømmen man dør av (Ampére). Om du noen sinne har fått støt av å ta på en metallgjenstand etter å ha hatt på klær som gir deg statisk elektrisitet var spenningen sannsynligvis mange (ti)tusen volt.

Lenke til kommentar

Jeg er elektrikker lærling og i nye installasjoner blir det brukt jordfeilbrytere på 30 mA. Dette er fordi vi kan tåle 30mA fra arm til arm uten å dø. Blir feilstrømmen høyere vil bryteren slå ut. Når vi snakker om den dødelige effekten av strøm er vi oppe på 80mA på et vanlig husintallasjonsnett med 230 V anlegg.

 

Som sagt over er det mange forskjellige deler som spiller inn her.

 

Men som sagt over er det 0,080 A som er den satte dødelige grensen. For å sette det i en annen vinkel for de som ikke kan noe om strøm, så trekker vannkokeren på kjøkkenet 8,6 A, nok til å drepe deg 108 ganger.

 

Og som Belarnion sier er det Ampère som dreper og ikke volt. Alle har kjent at de får statisk elektrisitet på en trampoline eller andre ting som er meget ubehagelig. Dette kan være over 10 000 V, men har ikke ampère i heletatt. I huset ditt har du 230 V. Nokså mye mindre og mye farligere. pga at det går strøm i kablene.

Endret av -Lasse
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...