Gå til innhold

Tips til inne-fotografering!


Anbefalte innlegg

Jeg skal ta bilder av av/hi-fi til avforum hjemmekino.

 

Bruker et 30D med Canon L-linse 17-40 f4. Bildene skal tas i dagslys med forholdsvis mye lys inn i rommet og på komponentene. Noe taklys også. Ikke sol (for hva er det?) Vil ikke bruke pop-up blitsen da den lager refleksjoner i tv og hi-hi komponenter.

 

Noen kjappe anbefalinger på blender, lukker og ISO? Har prøvd meg frem litt, men føler jeg ikke blir happy med resultatene.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Har du ikke stativ, så finner du bare en bunke med bøker e.l. som du stabler i riktig høyde. Vil anbefale deg å skru av taklyset, for å blande lyskilder med forskjellig hvitbalanse = mareritt eller sort-hvitt.

9292168[/snapback]

I prinsippet er jeg enig i dette. Å blande lyskilder er oftest å be om trøbbel.

 

Men, regler er til for å brytes. Hvis du f.eks. ønsker å gi komponetene en litt retro aktig feeling, så kan det gule preget fra taklyset, eller eventuelt noen spotter, være nettopp det som trengs.

 

La meg føye til at det kan være ekstra lurt å bruke raw om du velger å blande lyskilder. Det kan sikkert og være en god ide å ta et par referanseeksponeringer, med et gråkort eller to slengt ut på strategiske plasser. Det vil nok lette etterarbeidet betraktelig.

-------------

For å svare på det opprinnelige spørsmålet så er det med bruk av stativ et svært godt råd. Det gir deg større frihet med ISO, lukker og blender. Er stativet godt har du da full frihet. Du kan da selv bestemme dybdefokusen som viktig for å styre øyets oppmerksomhet i et bilde. Bestem deg for hvor du vil ha fokuspunktet, og ta så flere alternative ekponeringer, med ulik blender.

-------------

Det kan være lurt å se på bildene før du tar ned oppsettet. Kanskje du oppdager at fokuspunktet ble helt feil. Kanskje du får ideer, mens du ser på bildene.

 

Produktfoto er krevende. Både fordi produktene egentlig er døde, kjedelige gjenstander, og fordi det stiller store tekniske krav. Ta deg god tid. Eksperimenter med lys, vinkler o.l. Siden proktene er døde gjenstander trengs det ofte noe for å pirre fantsien vår litt for å få spennende bilder.

Hvis du f.eks. setter komponentene opp foran et vindu får du baklys. Som regel blir slike bilder best med en nøytral bakgrunn, men som jeg sa, regler er til for å brytes. Men kanskje det du ønsker er et jevnt lys. Da bør komponentene trekkes inn i rommet. Da kan det og hende du trenger noen reflektorer. De kan du lage selv. Sølvpapir kan og gi interesante effekter. enten for å reflektere lys, eller som en del av selve komposisjonen. Er produktene svarte, så gir de en fin visuell kontrast. En annen ide, er å slenge inn noen små gjenstander som ikke har noe med produktene å gjøre. De kan live opp og f.eks. gi et småhumoristisk preg.

Et annet råd er å ta seg en tur på biblioteket å kikke i diverse magasiner etter ideer. Det danske High Fidelity hadde svært dyktige fotografer i sin tid. Mye gode bilder å finne i norske Audio også, mens Lyd & Bilde er ganske kjedelige greier fotomessig. (Det er en stund siden jeg har lest slike blad, så det kan ha forandra seg).

 

Lykke til!

 

Mvh Tim Typo

Endret av fototim
Lenke til kommentar

Takk, takk!

 

Her var det mange gode tips. Et stativ er nok ikke dumt (aller andre billigere alternativer). Dersom jeg skal ha med et tv-bilde (fra en film, e.l) kreves det selvfølgelig kort lukkertid, og ikke minst MYE lys i rommet for øvrig for at alt annet ikke skal bli mørkt. Må nok eksperimentere litt. "Veggen" består av stort sett sort og grått, med lys vegg bak.

 

Det vanskeligste er å fryse tv-bilde uten at alt rundt blir undereksponert. Det er vel umulig å få til uten bakgrunnslys eller godt lys i rommet for øvrig.

Lenke til kommentar
Takk, takk!

 

Her var det mange gode tips. Et stativ er nok ikke dumt (aller andre billigere alternativer). Dersom jeg skal ha med et tv-bilde (fra en film, e.l) kreves det selvfølgelig kort lukkertid, og ikke minst MYE lys i rommet for øvrig for at alt annet ikke skal bli mørkt. Må nok eksperimentere litt. "Veggen" består av stort  sett sort og grått, med lys vegg bak.

 

Det vanskeligste er å fryse tv-bilde uten at alt rundt blir undereksponert. Det er vel umulig å få til uten bakgrunnslys eller godt lys i rommet for øvrig.

9294682[/snapback]

Et alternativ er å jukse inn bilde på TV skjermen, ved å manipulere inn bilde i ettertid. Krever litt Photoshop kunnskaper, og en del tid, men det vil gi deg mye større frihet i forhold til lys/komposisjon osv.

 

Mvh

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...