Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Forskjel på nasjonlromantiske og romantiske bilder


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Et bilde av roser er generelt romantisk.

8470126[/snapback]

 

Ikke i kunsthistorisk forstand. Et bilde av roser er en romantisk klisjé.

 

Romantikken begynte sånn cirka rundt år 1800 og varte til det gikk over i Realisme rundt 1840 (i Norge gikk den i 1840 over i nasjonalromantikk). I Frankrike, hvor romantikken var "størst" har man kunstnere som Géricault og Delacroix, som utforsket menneskets følelser og sinnsliv, selv til det sjokkerende og mørke. I Spania har man Goya, som tidligere enn de to ovennevnte drev med mye av det samme. Lengre nord uttrykket man de romantiske idealene gjennom landskapsbilder, der man tilla naturen en slags bevissthet og panteistisk makt og var oppsatt på å vise hvor lite og ubetydelig mennesket var i forhold til naturens evighet (i Tyskland: Friedrich; i England: Turner og i en viss grad Constable (selv om han var mer pastoral); i Norge: J.C Dahl).

 

Nasjonalromantikken i Norge er godt representert av J.C. Dahl, Tidemand og Gude. Nasjonalromantikken fungerte som en slags nasjonsbygger idet kunstnerene forsøkte å etablere en særegen norsk identitet. Språk og kultur var i stor grad likt Danmarks men det Norge hadde som Danmark ikke hadde var fjellnaturen og fjordene; norsk natur ble, som konsekvens av at det var så særegent og umiddelbart gjenkjennelig som norsk, selve symbolet på dette nye vesle landet som omsider hadde blitt uavhengig.

 

For å skille et norsk landskapsmaleri som er romantisk fra et som er nasjonalromantisk:

 

Romantiske bilder har gjerne ikke mennesker i seg. De kan for eksempel være et sombert bilde av en fjord på vinteren hvor det eneste som tilkjennegir at mennesker en gang har vært her er for eksempel en runestein; kanskje det kan være et stort tre som har falt over eller et gammelt dødt tre omringet av nye. Lengsel og nostalgi var svært viktige i romantikken.

 

Nasjonalromantiske bilder kan være strålende bilder av den norske fjellheimen, gjerne med en gård plassert oppe i en bakke (ofte for å illustrere skalaen). Brudeferden i Hardanger er typiske nasjonalromantisk, da den viser glade nordmenn iført bunader som herjer rundt i deilig norske omgivelser. Som nasjonsbyggende "propaganda" er den helt ypperlig.

 

Så:

Romantisk = Vakkert men vemodig og melankolsk med menneskelige innslag som et apropos.

Nasjonalromantisk = Gir det inntrykket av at Norge er et fantastisk herlig sted hvor alle har fine liv i verdens mest idylliske omgivelser. Generelt sett litt postkortaktige for å sette det på spissen.

 

Det finnes også nasjonalromantiske bilder som ved første øyekast kan virke litt dystre, men det hovedsaklig bilder som vil fremstille den mektige norske naturen. Skillet er veldig flytende, så noen ganger er det ikke så lett å si.

 

 

 

Nå er det en stund siden jeg så på dette sist, så det er sikkert noen nyanser som er borte, men alt i alt er det et kort sammendrag som ikke er direkte feil ;)

Endret av flippant
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...