Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Hvordan få Gbs fart på hjemmenett?


Anbefalte innlegg

Kan noen hjelpe meg litt med tips for Gb fart på lokalnettet?

Har 3-4 stasjonære maskiner som i dag er koblet med kabel gjennom en 3COM modem/ruter. Alle maskiner har Gb nettverkskort, men 3COM boksen er jo 100Mbs, og begrenser dermed farten på lokal deling.

 

Det jeg lurer på er om det finnes noen billig og enkel måte å få opp farten. Har sett på feks denne 3Com Gigabit Switch 5 . Er dette noe som kan brukes mellom mine maskiner på noe vis, eller er det ikke så enkelt?

 

Alle maskiner får sin internett gjennom den eksisterende 3COM Moden/ruter boksen, og det er et krav at de fortsatt kan få internett uavhengig av hverandre. Den sender også trådløst til laptop, så det må naturligvis også kunne virke etter eventuelle ombygninger.

 

Hvis en slik Switch kan brukes lurer jeg på hvordan, og hvis ikke, lurer jeg på hva som må til :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tusen takk for svar.

Da skal jeg skaffe meg en slik boks, og koble som dere sier. Min lengste ledning er forøvrig 10 eller 15 meter om det er av betydning for kabelvalg.

 

Siden emnet nå kom frem, hva er egentlig forskjellen på cat5 og cat6 kabel?

Går det på tykkere/bedre ledning, eller er det skjerming som er cluet?

Lenke til kommentar

Da har jeg omsider fått på plass den nye boksen. Ikke at jeg egentlig bryr meg om denslags, men det er den peneste "koblingsboksen" jeg har hatt, nesten synd å stue den vekk :p

 

Men jeg hadde nå satt pris på om noen ville ta seg tid til en kort forklaring på det jeg spurte om i posten over; hva er egentlig forskjellen på cat5 og cat6 kabel?

Går det på tykkere/bedre ledning, eller er det skjerming som er cluet?

Er cat5 og cat5E to forskjellige ting?

 

Har fått en formidabel fartsøkning ifht hva det var, men ser at det er potensiale for forbedringer. Har en ledning som er ca 6 meter (som jeg har sjøtet selv med loddebolten...) gjennom denne får jeg hastigheter på ca 40-60MBs. Også har jeg en som er på 10M (eller 15M) som det ikke er tuklet med, men her er farten ca 18-28MBs. Dette er da veldig ca hastighet, og det varierer en hel del. Er målt ut og inn fra en tredje maskin som står 1m fra Switch.

 

Jeg ser at 3Com anbefaler cat5E eller cat6, og at de anbefaler at man har på autonegotiation på alt utstyr, evnt half duplex om auto ikke er støttet. Skal sjekke at dette står på auto, men ellers er det vel kanskje kabler som er flaskehalsen her?

post-56388-1174679975_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Nå for tiden selges det stort sett bare to typer tp-kabel, cat5e og cat6.

 

Begge kabeltyper fungerer helt fint med Gb nett. Cat6 er en bedre skjermet, og litt stivere kabel.

 

På 10-15m strekk, vil du vanligvis merke svært liten ytelsesforskell på cat5e og cat6. Faktisk er det diskene i maskinene dine som vil være flaskehalsen dersom du klarer å dra maks ut av Gb nettet ditt.

Lenke til kommentar

Ok takk for den oppklaringen ifht kabelen mr_trout.

Diskene ja, det har jeg faktisk ikke tenkt på. Den maskinen nærmest Switch har 2x74GB raptorer i raid0, og de andre har relativt moderne 7200rpm 16MB cahce sata disker på 250-350GB. Men det du sier kan kanskje være noe av forklaringen på hvorfor hastigheten er så forskjellig gjennom samme kabel, avhenigig av hvilken vei, om det er flyttet før osv. Jeg testet stort sett med å flytte en 5GB stor fil frem og tilbake mellom maskinene.

 

Da gidder jeg ikke investere i nye kabler med det første i alle fall.

 

Det skal også sies at 2 av maskinene kjører Vista, og jeg har registrert at det er noe delte meninger om nettverksytelsen der så langt...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...