Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Etterpåklokskapen kan være vond enkelte ganger. På fredag satt jeg og tenkte at OPU kunne være en bra aksje som gir passe med risiko i forhold til hva jeg vil ha. Slo meg i ro med tanken om at jeg skulle se over tallene til firmaet i helgen. Helgen gikk og jeg fikk aldri tid til å se på noen tall..

 

Nå stiger den som bare det på luft og kjærlighet! Er det ikke deilig? :p

Å jage sånne aksjer er ihvertfall ikke noe for meg. Bevegelsene i dem er så store og tilsynelatende vilkårlige at det fortoner seg mer som gambling enn en rasjonell pengeplassering. Dessuten har man psykologien sin mot seg når det snakk om så store bevegelser daglig uten at man vet årsakene til det, vanskelig å ha is i magen når man ikke skjønner hva som skjer.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

True! ..men det er derfor jeg liker slike aksjer også. Nå har jeg ikke sett på aksjemarkedet som et sted å plassere sparepengene mine (enda!), men som et sted for å tjene penger. Jeg har funnet det mer moro å satse alt fra 1-5k på hver aksje og bli med på en slik sprett når jeg mener den kommer. Lå en god stund på 270% opp, men nå har det dalt litt.. Hadde ikke vett til å selge meg ut (pga "norskesyken"?).

 

Mye deilig psykologi ute å går nå om dagen. Jeg skjønner riktig nok ikke grunnen til at OsloBørs går slik den gjør, så jeg er veldig forsiktig med tanke på aksjer som følger den godt.

Lenke til kommentar

Jeg tror gull er på vei mot 2600-2700 dollar nå, minst, men 5-6000 dollar er også mulig, men ikke så raskt som i 2010. 2600-2700 dollar kan skje i mai-juni 2010, og skjer det så mye så raskt, tror jeg også det ikke vil gå noe særlig høyere. Går det mer rolig frem mot 2010, tror jeg derimot gull kan nå 5-6000 dollar om 2-3 år. Spørsmålet er også hvor høyt rentene er da. Det er absolutt aktivitet i gull. Det som skjer i gull nå tilsvarer kanskje nasdaq fra 1999-2000, om vi gjør dette til 1999. Alternativt er det som slutten av 1977, relativt toppen i 1980. Da gikk gull opp 20 % på en uke før det nådde 850 dollar. Det hadde også doblet seg de siste 6 mnd. Slik utvikling er typisk for bobler, og jeg tror gull er en boble. Relativt til nasdaq og 1980 må gull opp på ca. 2700 dollar for å være tilsvarende dyrt, men det er også mulig det er 5-6000, det er forskjellige måter å regne på. Med ren pengemengde vil en 1980 lik topp være på mellom 5-6000 dollar, mens det med offisielle tall, vil være på ca. 2400 dollar.

 

Det er også en mulighet for at det amerikanske markedet nå alt er på et nivå der stagflasjon og en flat utvikling setter inn.

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Muligheten for endel konkurser på statsgjeld i Dubai, og kanskje land i Øst Europa kan være positivt for dollaren, og det amerikanske aksjemarkedet, fordi konkurser i statsgjeld kan virke dempende på etterspørselen etter olje og råvarer, og på den måten kan sikre økte profittmarginer i amerikanske bedrifter uten at rentene må opp.

 

En konkursbølge i statsgjeld kunne ramme Latvia, Dubai, Vietnam, Ukraina, og land som driver med råvarer og har store overskudd kan raskt få underskudd, slik som Norge, om tilbud etterspørsel balansen for råvarer forrykkes. Det er et stykke igjen dit, men det er mulig. Vi vil uansett være et av de siste landene som går konkurs. Det er ikke så mange land som skal gå konkurs før det blir høye renter i de landene og en veldig lav etterspørsel etter råvarer. Det kan også skje i land i EU, slik som PIGS (Portugal, Italia, Hellas og Spania). Det er land med valutaer som over tid tradisjonelt sett ikke er stabile, kanskje de lever litt på overtid, hjulpet av Euroen.

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg ser mange avdramatiserer Dubai. Det kan nok mer virke som en trigger for andre land med problemer. Når land har problemer krever markedet høyere rente, noe som bidrar til å ytterligere øke problemene. Når ting kommer ut av kontroll kan det gå raskt. Det er ikke tilfeldig at USA satte opp rentene i 1980-1981, samtidig som utviklende økonomier raste sammen. Med en langt lavere etterspørsel fra de landene, kunne USA stimulere økonomien massivt mellom 1982-1985, samtidig som dollar holdt seg svært sterk, på tross av underskudd som var mye større enn noengang på 70 tallet. Wal-Mart, importerer varene de selger i USA i dollar. En sterk dollar ville trolig virke positivt for selskapet.

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Hei jeg lurte på om noen hadde noen gode linker for nybegynnere om aksjehandling og generelt om å få forståelsen av markedet. Eller om noen vet om noen gode bøker helt basic om aksje-handel.

Jeg er ofte innom disse sidene:

www.hegnar.no

www.e24.no

www.bigcharts.marketwatch.com

www.oslobors.no

http://stockcharts.com/school/doku.php?id=...pattern_#harami

 

Og ellers så er wikipedia til stor hjelp.

Lenke til kommentar

God fart i gull nå. Jeg tror det vil fortsette og stige så lenge FED er på etterskudd. Det er definitivt en boble i Kina, akkurat det er jeg ikke i tvil om. Det er veldig mange penger i det kinesiske markedet som strømmer inn fordi folk rett og slett egentlig ikke har peiling på hva som skjer i landet, det er ene og alene på grunn av dollaren.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi er i en situasjon hvor ingen ting er billig. Samtidig befinner det seg stor risiko i markedet. (Selv om man langt på vei har ignorert gjelds-katastrofen i Dubai). Men det betyr selvsagt ikke at vi burde gjøre det. Det er bare spørsmål om tid før neste krise/kollaps kommer. Men hvem vet, det kan jo gå år. Det er tingen. Det er så enormt stor usikkerhet! Kritiske og velfunderte handlinger er desto viktigere. Risiko, ja risiko er det mye av. Men det er klart at dollar situasjonen (og det Festen er inne på) er med på å forville mange. Aksjemarkeder drevet av en forvillet gjeng, er jo ikke noe ideellt akkurat!

Lenke til kommentar

Som en liten digresjon: Er i Kina nå, og sitter for øyeblikket på hotellrommet. Her er faktisk smog-en så sterk at jeg fikk svie i lungene av bare en liten gåtur. Det er nok et generelt problem med Kina, at de har vokst for raskt, og ikke har bygd opp nødvendig infrastruktur. Her er det 4 felt "veier" på absolutt alle kanter samtidig, og det bare surrer og går døgnet rundt. Jeg ser de som er smarte her, går med kullfibermasker. Det hadde jeg gjort om jeg hadde hatt en slik maske også. Da har Nord Korea, også det et kommunistland det mye bedre. Der har de ingen trafikk, fordi de ikke har noen penger å importere med. Ulempen med globalisering er at de multinasjonale selskapene ser muligheter til å forurense mer og billigere, samtidig med billig arbeidskraft. Derfra kommer veksten, i tillegg er det befolkningsveksten i Asia som er helt ute av kontroll.

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Hva slags posisjon tar du for øyeblikket Lansky mtp. på dine tivl for framtiden? All in i gull?

Jeg er posisjonert en del i gull ja. Langt ifra all in, men +/- tilsvarende det jeg også har i aksjer. Mest har jeg i cash. Mye nettopp grunnet usikkerheten. Er ikke bare, bare å spytte alt inn i gull heller. Med hva som skjer i dag og har skjedd, så ser jeg ikke noe annet som sannsynlig enn at gull fortsetter å stige. Rett og slett fordi man ikke har annet alternativ med pengene. Men på kortere sikt kan jo gull når som helst bremse opp. Dollaren kan også styrke seg. Det hele spørs jo med hva som skjer. Den neste store begivenheten tør jeg ikke tippe engang!

 

Jeg tør altså ikke å anbefale det ene eller det andre til folk. Annet enn at langsiktig så tyder det aller meste på at gull vil fortsette et godt stykke oppover. 2000-3000 dollar per oz, vi er jo sakte men sikkert på vei mot disse nivåene. Men hvor høyt kan gull egentlig gå? Selv om gull ikke kan "trykkes opp", så er det jo begrenset hvor mye verdi det kan komme opp i. Nei, det er uhyre vanskelig. Men jeg syns også det er vanskelig å se til jordbruk som alternativ. Det skal ikke være lett. ;)

Lenke til kommentar
Fremtidsretter jordbruk har stort potensiale, tror jeg.

Det tror også jeg. Problemet for meg er heller å vite hvor pengene skal puttes. Har du selv sett ut noe? Var det ikke du som nevnte/spurte om Black Earth Farming notert på Svenskebørsen for en stund tilbake? Men det ebbet vel bare ut med det. Jeg har foreløpig ihvertfall ingen ide om god investering i jordbruk. Det er jo lett å tenke i baner av Yara, men blir ikke noe nærmere enn det.

 

I Norge er nok jordbruk helt utelukket grunnet reglene og reguleringene. Men generelt må jeg si at slikt som hel-automatiske melkerier er meget interessante og spennende løsninger. Likeså gårdsbruk som er forsynt med strøm gjennom solcellepanel. Men har ikke sett på noen slike prospekter.

Lenke til kommentar

Jeg tror det beste er amerikanske aksjer som satte toppnoteringer i ca. 2000. Dollaren er svak, og det har den vært i nesten 10 år. Mange selskaper har nå utbytter som er 4-6 ganger så store som for 9-10 år siden, samtidig som aksjekursen i dollar er den samme eller lavere, og det også er en svakere dollarkurs sammenlignet med den gangen. Det betyr at man må sitte over en periode på noen år hvor utviklingen kan fortsette på tilsvarende måte. Når trenden snur er vanskelig å time, kanskje når gull er 5-6000 dollar, men da tror jeg amerikanske aksjer vil gjøre det veldig bra. Utviklende markeder, gull, asia, osv, er kun en boble basert på en svak dollar som kommer til å sprekke når det oppstår en kombinasjon av litt høyere renter i USA, og en lav real-pris på amerikanske aksjer. Amerikanske aksjer, som wall mart er en fair investering, gull er en spekulasjon/ boble. Det som gjør at vesten fortsatt vil være bra, og at asia neppe kommer til å bli det helt store engang i fremtiden, tror jeg er noe som ligger litt i folkesjelen her, spesielt det med å brette opp ermene og evne til uavhengig tanke og innovasjon, det gjelder også spesielt for USA.

 

Det amerikanske markedet har før bare hatt to trender over tid egentlig, bortsett fra depresjonen. Det ene er flatt i kombinasjon med devaluering, og det andre er brått oppover i kombinasjon med fallende realverdier på råvarer. Nå har det vært snart 10 år med devaluering. Det betyr at neste periode med 16 år oppgang i USA rykker nærmere. Jeg tror mye av styrken i endel asiatiske land ikke handler om nødvendigvis hva de gjør rett, men heller det at USA devaluerer, slik at de oversvømmes med dollar. kanskje kina skiller seg ut, som japan i ca 1981, ved at de har hatt en boble, men er råvareforbruker , og ikke en leverandør slik som råvareprodusentene. Derfor vil antageligvis boblen bare fortsette for kina om dollaren blir sterk, samtidig som det går dårlig for Russland, osv.

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mye mulig vi er i en korreksjon nå siden USD styrker seg.

For min del ville jeg tatt noen short posisjoner i Amerikansk konsum aksjer denne julen... tror flere av bedriftene som har bygget opp store varelagre over høsten vil slite...

Det var en elendig jul i fjord. Og i år er ledigheten doblet så høy. Den vanlige familien har ikke opplevd noen positivt det siste året, hjelpen og effekten "cash for clunkers" tar

slutt før jul og flere vil lide bedrifter vil lide. 2010 blir ikke noe bedre realøkonomisk sett. Tipper på mange skuffende tall utover 1 kvartal for diverse konsumer bedrifter, som sagt finn de mest overprisede, med størst varelager på balansen og short! Mulig å få short gevinst + dollar rally gevinst (dollar rally = kontraksjon i global likviditet).

Lenke til kommentar

Jeg er nok ganske positiv i forhold til USA. Det er ingen tvil i mitt hode om at fremtiden er i USA, ikke i Asia. De trenger et skyv, som de enda ikke har fått. En dose med viagra som Warren Buffett sier. Asia er bare en kaotisk, uorganisert boble med lite fundamentalt bak seg, jeg tror ikke de har samme kapasiteten til innovasjon (les : http://www.thefreedictionary.com/shrewd , http://www.thefreedictionary.com/clever . Det er noe med ånden, evnen til å starte med to tomme hender, osv, som nok en gang vil dra USA ut av dette.

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Jeg er nok ganske positiv i forhold til USA. Det er ingen tvil i mitt hode om at fremtiden er i USA, ikke i Asia. De trenger et skyv, som de enda ikke har fått. En dose med viagra som Warren Buffett sier. Asia er bare en kaotisk, uorganisert boble med lite fundamentalt bak seg, jeg tror ikke de har samme kapasiteten til innovasjon (les : http://www.thefreedictionary.com/shrewd , http://www.thefreedictionary.com/clever . Det er noe med ånden, evnen til å starte med to tomme hender, osv, som nok en gang vil dra USA ut av dette.

 

Langt fra enig i denne analysen.

Jeg er uhyre negativ til makroøkonomiske forhold særlig i USA . Uansett klarer nok FED + kongressen å holde det gående noen år til før de må møte nye problemer/utfordringer.

 

At Asia ikke har lite fundamentalt bak seg er også meget feil. De har bygget opp en av verdens største fabrikker og infrastrukturer i enkelte land, som Kina, Singapore, Japan, Taiwan, Sør-Korea blant annet. Og flere land som India og Vietnam er på full fart i riktig retning. De har både mye Real Kapital og markeder som tar steg mot vestlig forbruk i en avslappet men stigende trend. De største kreditornasjonene er i Asia og spareraten er høy.

 

Du har kanskje et poeng i at den gamle generasjonen i mange land ikke er særlig kreativ etter å ha levd under diktatorer. Men det er en ny generasjon som er minst like kreativ og skoleflinke som vestlige eller USA.

Det de mangler er bittelitt mer sosiale tiltak fra staten i enkelte land.

 

Hvis du tar en tur til USA vil du fort se at the Amerikan dream - om å starte egen bedrift å tjene mye egentlig ikke finnes. Det er helt sikkert enklere i Asia slik som det er nå, vertfall slik jeg oppfatter verden.

 

Derimot finnes det mange bedrifter notert i USA som opererer i Asia og vil gjøre det vanvittig bra, eller bedrifter som er notert i USA som vil gjøre det utrolig bra i USA, uansett hva som skjer med landet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...