Gå til innhold

Hvilke standarder for websider?


Anbefalte innlegg

Har så smått begynt med litt webdesign. Driver å lager min første skikkelige side nå. Blir selvfølgelig sittende med mange spørsmål når man er ny innen webdesign. Hvilke fonter skal jeg bruke, hvilken bredde/høyde på siden, størrelse på banner/menyer osv. Lurer derfor om det finnes en slags "standard" for alt slikt?

 

Setter pris på all tilbakemelding! :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er mine (Kagee's) personlige meninger

 

Fonts: Arial eller Times New Roman pleier å være førstevalget, og begge to vises uten problemer på alle windowsmaskiner. Arial er vel absolutt crosskompitabel (browser, operativsystem)

Bredde: Hvis du holder siden din godt under 840px burde den gå fint på de fleste skjermer, noe av det mest irriterende som finnes er sider som må scrolles både horisontalt og vertikalt. Sentrering er også noe jeg personlig syntes er fint. (ikke bruk <center>, bruk text-align: center o.l i css)

 

Hvorfor du bør holde deg unna alle referanser til rammer/frames:

http://www.html4.com/mime/markup/php/stand..._misuses_21.php

 

For fargekombinasjoner er sider som denne http://www.hypergurl.com/colormatch.php greie å ha.

 

Eksterne lenker: Det er/var vanlig å bruke target="_blank" i de fleste linker som forlater din egen side. Min personlige mening? Ikke bruk den: http://diveintoaccessibility.org/day_16_no...ew_windows.html

 

Sist men ikke minst - les om XHTML og CSS på f.eks http://w3schools.com/ og baser siden din på kompabilitet, tilgjengelighet og stil.

Endret av Kagee
Lenke til kommentar

http://cameronmoll.com/archives/2006/12/gridding_the_960/

Fonter er det best å bruke sans-serif for brødtekst, overskrifter kan ha serif.

Vil absolutt ikke ambefale times new roman.

 

ang høyde på siden er det somregel greit å ha løpende høyde, dess mer innhold, jo høyere side.

 

Størrelse på header er helt opp til deg, høyden bør jo ikke bli for stor, men det kommer helt ann på designet.

Menyene får du lage som du vil, ingen standard på det, da blir det bare kjedelig.

 

Prøv deg litt frem, også skal vi nok klare å slakte det :)

Lenke til kommentar
Gjest medlem-77217

Dette er mine (Fagerhaug's) personlige meninger

 

Fonts: Arial eller Tahoma pleier å være førstevalget, og begge to vises uten problemer på alle windowsmaskiner. Arial er vel absolutt crosskompitabel (browser, operativsystem)

Bredde: Synes at du bør går for en bredde på enten 600-700 pixler eller at du tar 70 prosent. Synes det er meget pent med pixler selv, men det kan bli litt styr med en eventuell header.

 

For fargekombinasjoner er sider som denne http://www.hypergurl.com/colormatch.php greie å ha.

 

Eksterne lenker:

<a href="index.html">Min tekst</a> <- über enkelt.

Lenke til kommentar

Det er en liten ting jeg ikke helt skjønner. Tenker da på enheter (px, em, %, pt).

 

Pixler er relativt greit, samme med punkt. Men prosent og em det skjønner jeg ikke helt. Prosent av hva? Og hvor mye er egentlig 1em?

Lest flere plasser at man helst skal bruke % og em, framfor px og pt. Hvordan får jeg da bredde til en side til å være f.eks. 800px ved å bruke em/%?

 

Noen som kunne forklart enhetene på en enkel måte, gjerne også når de forskjellige skal brukes? :)

Lenke til kommentar

Min (bynhffba) personlige mening:

 

Som andre her har sagt, bruk sans-serif fonter for brødtekst. Spesifiser alltid en font-klasse når du setter en font i CSS (de forskjellige font-klassene er: serif, sans-serif, fantasy, monospace, cursive). Når du spesifiserer en font klasse til slutt, velger nettleseren alltid en font fra denne klassen om noen av de andre fontene du har valgt i CSSen ikke finnes.

 

Et typisk nettleservindu er 800 pixler (kilde: Oreilly; Head First HTML with CSS & XHTML), så viss du skal sette en statisk bredde for siden burde det være rundt dette (så man slipper å scrolle bortover for å se hele siden).

 

Angående enheter så har du to typer: absolutte enheter og relative enheter (+ prosent og nøkkelord).

 

Av absolutte enheter har du inches (in), centimeter (cm), millimeter (mm), points (pt) og picas (pc). Points er den samme enheten som blir brukt av skrivere og tekstbehandlingsprogrammer. Det er 12 points i en picas.

 

Relative enheter er em-høyde (em), x-høyde (ex) og pixler (px). Em fungerer på samme måte som prosent. Om du setter skriften til å være 1.3em, vil være det samme som å sette den til 130% (det er 130% av hva du tidligere har spesifisert skriften til å være eller hva nettleseren har som standard). Ex referer til x-høyden av en font, men mesteparten av alle fonter har ingen x-høyde. Så mange nettlesere setter 1ex til å bli det samme som 0.5em. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare pixler, men du kan lese det her.

 

Min definisjon av em blir ikke helt riktig, for em tar utgangspunkt i høyden til karakterboksen. Du må nesten lære litt om boks-modellen for å forstå det helt. Det samme gjelder for å forstå prosent (som vell tar utgangspunkt i foreldre-blokkelementet?!).

 

Nøkkelord kan være: xx-smal, x-smal, medium, large, x-large eller xx-large når du skal velge størrelse på skrift.

 

Kilden til informasjonen om de forskjellige enhetene er hentet fra dokumentasjonen til CSS og Oreilly; CSS Pocket Reference (og ellers fra meg selv).

 

 

Beklager at alt sammen ble ganske rotete.

 

EDIT: Rettet et par leifer

Endret av bynhffba
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...