Gå til innhold

Nettsted for lærlinger


tor1986

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg har finni ett sted nå, hvis noen andre lurer... Url er: www.laerlinger.no

7514251[/snapback]

Alt den gjør er å vise til fylkenes side. Fylkene skaffer deg _ikke_ lærlingplass. Alt de gjør er å sende karakterutskrift til lærebedriftene og ikke noe mer. Og det teller godt og vel null, hvertfall hos private bedrifter.

 

Skal man kunne få seg et bra lærested må man søke selv der man ønsker. :)

Lenke til kommentar

Vel Ueland. Du har både feil og rett.

 

Om du har et år rett på vanlig videregående skole, så skal fylket hjelpe deg. Siden du har krav på et tilbud, så må det på en eller annen måte finne noe du kan drive med for å få den kompetansen du ønsker.

 

For eksempel alternativ opplæring i skole (Om du ikke får deg læreplass). Skulle du takke nei til dette, sier du ifra deg retten på skole. Du har da ikke lengre rett til videregående utdanning, å fylkeskommunen du bor i er ikke lovpålagt å hjelpe deg.

 

Uansett så er et opplæringskontor stedet å henvende seg. Men siden jeg ikke aner hvor trådstarter holder til, så kan jeg ikke hjelpe så mye med det.

Lenke til kommentar

Da må jeg si du bor i et rævva fylket.

 

Å at opplæringskontor bare sender ut karakterbrev til bedrifter er vel strengt tatt veldig feil. Opplæringskontor er privateide bedrifter som får penger pr. hodet. Hver lærling som er medlem gjennom et opplæringskontor blir registrert som en lærling til opplæringskontoret, ikke hos den faktiske lærebedrfiten han holder til i.

 

 

Ergo er opplæringskontorene stadig på jakt etter å få flere kontrakter og flere medlemsbedrifter. Om du har andre erfaringer med dem, så er det vel strengt tatt et rævva opplæringskontor.

 

Å om fylket sender alle på studieforberedende fag, så må de også være rimelige korttenkte. Men det er nå så.

Lenke til kommentar

Jeg har vært lærling, vi tar inn lærlinger, appåti siterer jeg enkelte fylkers hjemmesider, så får du tro det om du vil :) Fylkene gir ut personlister med karakterer til bedrifter som ønsker det, men bedriftene bestemmer hvem de vil ha, og i mange mange tilfeller vil bedrifter prioritere personer som søker (aka viser initiativ) "skikkelig", over de som bare står på en liste sammen med mange andre.

 

(snakker her om private bedrifter)

 

Interesserte lærebedrifter får deretter tilsendt en oversikt over elever som har søkt om læreplass i det faget bedriften er godkjent i. Karakterutskrift følger med. Lærebedriften kan deretter kalle inn aktuelle elever til intervju for å vurdere om kandidatene vil passe i bedriften.

 

Når du har søkt læreplass, vil søknaden din bli oversendt til godkjente lærebedrifter i faget. Seksjon for fagopplæring vil så langt det er mulig, forsøke å oversende ditt navn til bedrifter du har søkt på.

...

Bedriftene mottar en oversikt over søkere med karakterer og nødvendige personopplysninger, (hvis du ikke har reservert deg mot dette på søknadsskjemaet). Ingen andre vedlegg følger søknaden til bedrift. Hvis du ønsker at bedriftene skal få annen dokumentasjon, må du selv sende eller levere denne til bedriftene du er formidlet til.

...

Det er en utbredt misforståelse at alle har krav på læreplass. Slik er det ikke. Fylkeskommunen "eier" ikke læreplassene. Det er bedriftene selv som bestemmer om de vil ha lærlinger og hvem de i så fall ønsker å ansette.

 

Bedriftene får oversikt over søkjarar med personopplysningar og karakterar. Du må sjølv skrive ein personleg søknad som du sender direkte til dei aktuelle lærebedriftene, for dei fleste bedriftene betyr dette svært mykje når dei skal velje kven som skal få begynne i lære hos dei.

 

Vi gjer merksam på at dersom du vel å takke nei til tilbod om læreplass, eller ikkje møter til intervju, har du ikkje krav på tilbod om ny læreplass eller tilbod om VKII i skole same skoleåret.

 

Merk at jeg her snakker om hva det offentlige gjør, men man kan ikke se bort ifra det faktum at skikkelig søknad til de relevante bedriftene er det beste. Det er og en fin måte å få nye lærebedrifter på.

 

Forøvrig retter jeg meg selv i innlegget over, jeg snakker om fylket, ikke opplæringskontoret. Men jeg holder enda fast på at å selv kontakte bedrifter er rette veien å gå, ikke sats på at fylket gjør jobben for deg.

 

Rekner og med at mange fylker har full bedriftsoversikt på sin hjemmeside som man raskt kan gå ut ifra, f.eks: http://www.utdanningsetaten.oslo.kommune.n..._larebedrifter/

 

Å om fylket sender alle på studieforberedende fag, så må de også være rimelige korttenkte. Men det er nå så.
Tror du er inne på noe der, akkurat det er min erfaring og. Endret av Ueland
Lenke til kommentar

Å jeg jobber med lærlinger.

 

Å kan bekrefte at det legges mer arbeid i det enn å bare sende ut karakterer.

 

Som jeg sa. Rettelever har KRAV på en sluttkompetanse. Ikke dermed sagt at de har krav på en læreplass.

 

Å jeg er enig med deg at det er rett å søke selv. Men noen henger alltid etter å sånn vil det alltid være. Vi har vel en 20-30 slike hos oss. Noen får læreplass, andre får lærekandidat plass (Bare deler av læreplan). Å noen ender opp på skolebenken som alternativ opplærings elever. Der de har mulighet til å gå opp for å ta fagprøven.

 

Kan også legge til at når fylkeskommunene sier bedrifter, så er også et opplæringskontor en bedrift. Å opplæringskontoret har som jobb å skaffe bedriftene lærlinger. Bedriftene er eierne av opplæringskontorene, å opplæringskontorene (styrt av bedriften) skaffer dem gode lærlinger. De mottar tilskudd (F.eks 50% av lærlingetilskuded som er ca Basis 1: 80 000 Basis 2: 60 000). Så sier det seg selv, desto flere lærlinger opplæringskontoret har, desto mere penger har de.

Endret av Neppe
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...