Gå til innhold

Ny skjermteknologi i 2007?


Rasjonell

Anbefalte innlegg

Jeg leste i lyd og bilde for et år siden omtrent at det på denne tiden skulle komm noe som heter LED, eller SED (husker ikke helt). Denne typen bygger på den gamle elektronkanon-teknologien som finnes i gamle bilderørstv`er, bare at tv`en blir helt flat.

På gamle bilderørstv`er blir fosforet bombadert med elektroner, fra en kanon som sitter et godt stykke bak tv for å klare å nå alle pixlene. Den nye teknologien bruker vel mange kanoner som sitter mye nærmere slik at tv`en blir flatere.

 

Er det noen som kan bekrefte dette, eller om de har gått bort fra dette og over til noe annet nytt?

 

LED eller SED vil har 100 000: 1 i kontrast, suverent lysstyrke og 0,1 ms pixelsvartid. Ifølge prodsentene ville de nye skjermene ha en startpris som tilsvarer det plasma-skjermene hadde da de kom ut på markedet.

 

Rart at vi skal måtte slite med kompromisser mellom etterslep og farge/lysstyrke i 2006/2007.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

SED heter det:

Dette er dansk, men sier det meste:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
SED SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) er en teknologivariant af den overordnede FED (field emission display) teknologi. Rent konstituerende bunder SED i de samme teknologiske grundsten, som er gældende for CRT skærme. I stedet for tre elektronkanoner, har man dog arrangeret et antal pixels i en matrix, ligesom man har på LCD-TV og PDP-TV. Konstruktionen og adresseringen foregår digitalt, og det betyder også, at billedet tegnes ved at bruge en elektronafgiver - de såkaldte carbon nanotubes - for hver af de respektive pixels, altså en lille elektronkanon bag hver enkel pixel. Elektronerne skydes mod et fosforlag, så man kan tegne farven for hver pixel, ligesom på CRT skærme. Mens FED er en overordnet betegnelse for metoden, er SED udviklet af Toshiba og Canon. Af samme grund, behøver SED skærme heller ikke en baggrundsbelysning ligesom LCD skærme. Lyset bliver dannet når fosforen og elektronen kolliderer. Opbygningen muliggør yderligere, at skærmen vil bruge en betydelig mindre strøm. SED paneler kan blive utrolig tynde, samtidig med, at man kan lave meget små pixels. Det er blandt andet essentielt for at udvikle paneler til brug i monitors. Det er også derfor LCD teknologien har vundet frem på monitormarkedet og ikke mindst på markedssegmentet for små håndholdte skærme. SED kan eksempelvis laves 15" skærme med en opløsning på 1920 x 1200 allerede nu. Der er tidligere fremvist en række prototyper og de er ganske imponerende. Toshiba fremviste eksempelvis en model med et angivet kontrastforhold på 8000:1. Det høje kontrastforhold muliggøres blandt andet af fosforens evne til at producere en meget dyb sort, når det ikke beskydes med elektroner. Fosforen har ligeledes en hurtig responstid, der kan sidestilles med responstiden for CRT skærme. Som det ser ud lige nu, er SED et af de mere seriøse bud på en ny teknologi, som kan overtage markedet for både Tv og monitors. Canon og Toshiba lover, at vi kan forvente at se SED skærme snart, men at den egentlig masseproduktion først starter i 2008. Toshiba planlægger at lancere det første SED TV i 2006 eller 2007, men er også af den holdning, at skærmene skal ned i pris for primært at konkurrere med LCD skærme.
Lenke til kommentar

OLED er vel på vei også, og hvem vet hva som blir standard. Blir kanskje slik det er nå med LCD vs. plasma, dvs. to teknologier som går paralellt. Jeg har mye tro på OLED-teknologien, men etter hva jeg har skjønt ligger det hindringer for at dette kan brukes på type TVer og dataskjermer nå. F.eks foreløpig veldig dyrt å produsere, og de blå OLEDene lyser bare i 1000 timer før de dør (oppdateringer?).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...