Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Her er en liste over ting du kan sjekke:

 

1) Er portvolumet riktig? Eller kassevolumet? Det finnes diverse websider hvor du kan regne på kasse og portvolum. Tallene du trenger for ditt element ligger i linken du oppga. Ser du bruker 5" port, det er mulig du får bedre resultat med en 4" port, eller kanskje 3". 5" høres mye ut på et 10" element. Det har litt med lufthasttigheten i porten å gjøre. For bred port gir for lav hastighet, og for lite lyd i det frekvensområdet porten er tunet til. For smale porter gir pustelyder. Sier ikke at 4" er bedre enn 5" i dette tilfellet, men jeg hadde tippa det...

 

2) Er kassa laget i bra materiale? Mdf, e.l.? Eller er den stivet opp? En 180l kasse bør ha støtte minst en vei. Somregel får disse kassene støtte av en plate innvendig som danner et basskammer til hvert element.

 

3) Er det dempemateriale i kassa? Evt. riktig menge og riktig plassert? En porta kasse bør ha et lag med dempemateriale i veggen bak elementet, minst.

 

4) Hvordan er det med delefrekvensene? Utfra tallene på dette elementet å dømme ser det ut til at det kan ha godt av et highpass filter, i tillegg til det obligatoriske lavpassfilteret, båndpass med andre ord. Prøv deg frem på rundt 30hz hp, gjerne med 18db/oktav avskjering eller 24. Elementet behøver heller ikke spille over 100hz, 6-18 db/oktav avskjering avhengig av hvor høy delefrekvensenblir. Kan jo prøve høyere enn 100hz, men jeg skulle tro det blir best rett under.

(highpass, slipper igjennom høye frekvenser. lowpass - lave)

 

 

Er basskassa spesiallaget til de elementene? Har det vært gjort nøyaktige beregninger på port og kassevolum?

Finner du ut at du bør bygge ny kasse så tipper jeg at 90l pr element er mye, ettersom Vas for AD10 er 70 liter. Vas indikerer at hvis du putter elementet i en 70l kasse så skal ikke elementet få noe mer motstand fra omgivelsene enn om det hadde spilt i friluft. 70l er grensen, mindre volum gir motstand. 90liter er altså mye utfra S/T-tallene å dømme. Men det er andre faktorer som spiller inn også, så elementet kan fungere i 90l.

 

Her skulle du vel ha litt å prøve på, hvis jeg ikke har undervurdert deg og du allerede vet dette...

 

Mvh

Knut

 

Edit: Ser de anbefaler 3" port på den sida du linket til. Da er jeg redd for at kassevolumet ditt er for stort også...

 

[ Denne Melding var redigert av: enemigo på 2002-11-22 14:59 ]

Lenke til kommentar

Hvis du bare skal bruke den ene delen av AW250'n din har du vel planer om å bruke den andre kanalen til noe? Hvis ikke, brokobling å kjøre i 8 ohm. Ser også at Qts på de høytalerene er på 0,43. Det betyr at dette begynner å ligne på ett element som trives bedre i lukket kasse. Derfor er det også satt opp en STOR kasse som reflekskasse. Siden du har en forsterker som gir god kontroll over elementet tror jeg at jeg ville prøve på en lukket kasse som er større en det som er oppgitt i forslaget på siden du reffererer til(29 liter pr element. Prøv f.eks 45 liter pr element, kjør brokobling med 8 ohm last, og prøv deg med en delefrekvens gjerne på godt under 80 Hz for å motvirke den litt tidlige -3db frekvensen denne kassen kan gi. Med de kreftene du har til disposisjon kan du få ut mye dyp bass selv i små kabinetter hvis du finner ett riktig filter. Men, du kan også svi av elementene tidligere enn du tror... :wink:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...