Gå til innhold

Personvern goodbye


Anbefalte innlegg

Når en leser verdens historien opp gjennom tidene har jeg fått en følelse av at det har vært en viss balangse gang mellom personvern og samfunnets beste. En kan delta i samfunnet, men enda slippe å føle seg overvåket.

 

Gjennom tiden har etteretning alltid passet på, overvåket og samlet informasjon, men mengden har alltid vært litt begrenset grunnet teknologiske muligheter.

 

Jeg oppfordrer de som synes personvern er av interesse å lese denne artikkelen:

http://www.dagbladet.no/dinside/2002/11/15/353958.html

 

Går det der gjennom kan vi alle si forvell til vårt personvern - med dagens teknologi kan en linke alle disse systemene sammen og vite omtrent alt om en person.

 

Mange spør seg kanskje hva gjør dette? For jeg gjør ikke noe galt.... - vi vet alle dette ikke er sant. Vi har alle våre ting vi ikke vil andre skal vite.. ingen mennesker er perfekte. Kjøpt tilgang til pornositer? Vært utro? Vært naiv engang i tiden og deltatt på ting en kanskje angrer på?

 

Se for deg vedkommende som har tilgang til en slik database! Den makten han vil besitte for å oppnå sine mål!

 

Kom igjen folkens! La oss få igang en diskusjon.. får slike tiltak gå gjennom uten motstand er ditt liv i en slik database imorgen!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Quote:


DinSide skriver:


Det latinske mottoet på veggen i Poindexters nye kontor i Pentagon lyder ifølge The New York Times «Scienta Est Potentia»


 

"Quis custodiet ipsos custodes?" ville kanskje vært et bedre valg?

 

Dette er skremmende. Overvåkningstilhengerne har gode dager i disse terrortider.

 

På tide å begynne å kryptere all e-post.

 

LeD

Lenke til kommentar

Skumle greier ja.

 

Ein ting eg eigentleg ikkje har tenkt på før eg las det i programmet til Venstre: "Den enkelte må sikres rett til å leve et sporløst liv, bl.a. gjennom at betaling med kontanter fortsatt må være et alternativ."

 

Doh! tenkte eg i første omgang, men fann fort ut at dette er jo av dei skumle tinga. Fordi det er så lettvint å bruke elektroniske pengar så går dei fleste gladeleg vekk frå kontantene. Og på nokre års sikt vil kanskje dei elektroniske pengane vere så utbreidd at enkelte forretningar ikkje lenger finn det formålstenleg å akseptere Vikingskip, Asbjørnsen, Flagstad, Birkeland, Undset og Munch.

 

Plutseleg er vi i ein situasjon der all din pengebruk kan sporast, kanskje ned på varenivå, utan moglegheit til å forhindre det.

Kanskje fint for å redusere bruk av svarte pengar og hendige koffertar med kvitt pulver/setlar i, men...

 

Dette er kanskje ikkje så sannsynleg, men eg trur Venstre er inne på noko i denne saka, vi må vere obs på ting som gjer dagleglivet enklare, men som samtidig kan misbrukast.

 

Edit: leif.

 

[ Denne Melding var redigert av: Ola PeK på 2002-11-16 20:17 ]

Lenke til kommentar

Det er jo rimelig klart vi må ha muligheten for anonyme betalinger. Men elektroniske betalinger må ikke nødvendigvis være sporbare. Man burde kanskje innført et kontantkort eller "engangsvisa" system. Hvor man kjøpte disse anonymt. Bare en tanke.

 

Det som er litt morsomt er at sikkerhets aspektet alltid er bassert på tillit. Hvem føler man at man kan stole på, og hvem føler man at man ikke kan stole på.

 

Et litt morsomt eksempel. De aller fleste av oss har tillit til minibanker og bruker dem uten å nøle (meg selv inkludert). Men hvorfor gjør vi det?

Saken er den at nymoderne minibanker som står på kjøpesentre er rimelig små, frittstående og har tilogmed hjul.

Det er en ganske triviell sak å lage en lookalike som gir deg beskjed om at den er tom for penger, samtidig som den leser ut all informasjon som trengs for å lage en kopi av kortet ditt.

 

Vi er jo ikke så langt unna i Norge heller, selv om vi er så fryktelig opptatt (noen ganger på grensen til latterlig opptatt) av personvern. Ta for eksempel loven som gjør at teleoperatørene må legge inn mulighet for avlytting i gsm systemene sine. Riktignok må man ha rettskjennelse for å bruke avlyttingssystemene, men bare dersom man skal gjøre det lovlig.

 

Og forresten. En liten kommentar til deg som skrev at man burde begynne å kryptere alle mail pga av slike nye lover i USA. Det er jo litt betenkelig at noe slikt må skje før en begynner å ha betenkeligheter med å sende ukryptert mail. Mail er latterlig enkelt å "avlytte". Hvem som helst (med litt peiling) kan snappe opp din mail under overføring. Mail har man alltid sammenlignet med å sende et postkort. Hvem som helst som jobber på posten kan enkelt lese hva du har skrevet uten at mottaker vil vite noe som helst om det.

Lenke til kommentar

Å sammenligne mail og postkort stemmer forsåvidt ganske bra, men det er ett stort men her...

 

Postkortet kan leses av alle menneskene som håndterer det fra avsender til mottaker, mens på mail siden skjer alt elektronisk så der kan en få datasystemer til å lese. Dette gjør det 1000 ganger lettere å arikvere, lese søttre mengder informasjon.

 

Slik jeg har forstått det trenger en også tilgang til ett av systemene mailen du sender går via og det trengs en god del mer kunnskap enn det de fleste sitter med for å ha tilgang til det.

 

-

Kamera overvåkning blir også stadig mer og mer brukt. Det som skiller gårsdagens og morgendagens løsninger er at på de gamle systemene lagret inforasjonen på tape (hvor tilgang, søkemuligheter etc er mye dårligere)mot dagens systemer hvor det lagres på store diskløsninger hvor informasjonen er mer tilgjengelig.

 

En instans som har tilgang til alle dagens databaser og linker dem sammen vil sitte på en utrolig informasjonkilde om hver enkel. Dette vil kunne brukes i gode formål for å gjøre livet ditt lettere, men vil også misbrukes i propeganda og kontroll formål. slik jeg kjenner mennesket er det maktsykt og antall mennesker på toppen som kun jobber for samfunnets beste og ingen egenintresser kan en telle på en hånd.

 

Tror dere det amerikanske forslaget på ny lov kommer til å gå gjennom? Eller kommer det amerikanske folket til å sette foten ned?

 

For å være litt scifi aktig: 100 år frem i tid kommer vi til å ha ett kontrollstyrt samfunn og Mars kommer til å være "det nye amerika" hvor folk reiser for å få frihet.

Lenke til kommentar

Quote:

Eller kommer det amerikanske folket til å sette foten ned?


 

heh.. ja, når skjedde dèt sist? Etter 11sept er det ikkje nødvendig å seie meir enn "terr..." for dei som pushar på bak dette forslaget før senatet seier "ok, ok, greit..." President Bush og andre maktsjuke megalomanar fekk seg ein gavepakke i fjor haust.

 

Edit: ein /

_________________

Yrfre qh qrggr une qh _yvgr_ Å twren cÅ..

 

[ Denne Melding var redigert av: Ender på 2002-11-22 09:14 ]

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...