Gå til innhold

liste overhvilke metaller som leder varme best


just_me

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ved University of Alabama in Huntsville sin MAE avdeling (av alle steder) så jobber en av kompisene mine med noe som bare kalles for "super-tubes". Det er kobber-rør med "noe" inne i dem. Dette "noe" er hemmelig og propietært eller hvordan man skriver det, og tillhører et firma som sponser denne studenten med budsjett og prøver av tubes.

 

Det de vil er at han og skolen skal forsøke å kvantisere exakt hvor godt super-tuben leder varme, og også om dette enndrer seg med tid, med belastning, i forhold til gravitasjons-feltet etc.

 

I følge dette firmaet, så er det som er inne i super-tuben "solid state", alltså ikke som et konvensjonelt varme-rør.

 

Det som er så forbannt innteresant med dette prosjektet er at de så langt ikke har klart å måle "k", dvs. de har ikke klart å finne noen øvre grense. Foreløbig ligger super-tuben på mangfoldige tusen k, og de holder nå på med å forbedre eksperiment oppsettet for å øke oppløsning og dynamisk range på eksperimentet, men enn så lenge så leder alltså dette "røret" varme så og si perfekt fra den varme enden til den kalde enden. Man kan holde en flamme på ene enden, legge tunga på mitten av røret, og få all varmen ut av den andre enden, uten å brenne tunga.

 

"Korridor-snakket" går på at røret må inneholde "smoke and mirrors" og annet magisk snax, for det er ingen, inkludert firmaet selv, som klarer å forklare denne fantastiske varmeledningen.

 

 

Nå sitter sikkert mange der hjemme å tenker "visst, sure", og akkuratt her akkuratt nå, så kan jeg ikke lenke til publisert data, men sender en mail til fyren nå og spørr om jeg kan få referanser til noen av de presentasjonene som han har gjort. Satser på å oppdatere posten her innom et par dager.

 

Mener også å huske at denne typen super-tubes allerede har blitt brukt som "heat-pipes" til Pentium Xenon servere, uten at jeg kan komme med noen kilde til det heller.. og akkuratt dette vet jeg ikke om jeg husker feil på heller, så om du skal tvile på noe så må det være denne siste paragrafen.

 

Kult er det iallefall med sånn sinnsyk k-faktor!

 

Sånn i andre enden av skalen, så jobber en annen kompis av meg i samme avdeling med et laminat materiale som varme-isolerer minst like bra som Aerogel, (se Wiki-tabellen som det lenkes til lengre opp.. nederst i tabellen er Aerogel), men som kan brukes i bærende strukturer. Prinsippet her er egentlig ganske simpelt, og alt det er, er et honey-comb laminat med varme-isolerende "flak" mellom lagene. Tingen er at man pumper vakuum i "honeycomb" strukturene, slik at man får et prdukt med lav vekt, høy stivhet og ekstremt lav k-faktor, siden varmen bare kan gå via "ledning" der som honeycombene møtes (og de er forskjøvet i forhold til hverandre slik at det i prinsipp bare er punkter som møtes), resten av varmeledningen må skje via strålning, som "dempes" med IR reflektive "flak" mellom lagene... uannsett, dette ville alltså da være det verste materiale om man vil flytte varme fra A til B.

Endret av Dargar
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...