Gå til innhold

Hjelp med bildestabilisator


Anbefalte innlegg

Hei

En tommelfingerregel for nødvendig lukkertid for å få skarpe bilder ved forskjellige brennvidder er å ikke bruke kortere lukkertid enn valgte/minste brennvidde på objektivet. Hvordan påvirker bildestabilisatoren dette forholdet, og gjelder dette under alle forhold?

 

Takk til alle som deler kunskap og erfaring om fotografering og tekniske forhold.

 

Ole Chr. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bildestabilisatoren påvirker dette slik at du vil kunne bruke lenger brennvidde og/eller lenger lukkerhastighet uten at det går ut over skarpheten.

Men for digitale speilrefleks med crop-faktor så stemmer vel ikke denne regelen helt, tror jeg... 1/brennvidde x crop-faktor = lukkerhastighet blir det vel ;)

Lenke til kommentar

Generellt kan man si at mellom 3 steg er realistisk. Dvs kan du håndholde en 300mm og få skarpe bilder på 1/300s kan du dobble lukkertiden 3 ganger og fortsatt få bilder som ikke blir påvirket av rystelser. Dvs 1/150 -> 1/80 og 1/50 som er (omtrent) 3 steg lenger lukkertid. Runder oppover siden dette ikke er en 'garanti' eller fast regel, men også svært variabelt fra person til person.

Endret av ragamuffin
Lenke til kommentar

Det påvirker ikke stabilisatoren. Stabilisatoren fjerner det meste av de ufrivillige bevegelsene du gjør med kameraet. Det gjør at du kan ha lengre lukkertid før bildet blir uskarpt. Hvor lang lukkertid avhenger av kvaliteten på stabilisatoren og kvaliteten på fotografen.

 

Ragamuffin sier "du dobble lukkertiden 3 ganger" 2^3 = 8, det vil si at bildestabilisatoren gjør at du kan ha 8 ganger så lang lukkertid. Det gjelder bare på motiver som ikke er i bevegelse, stabilisatoren hjelper ikke for å fryse bevegelser så der må du bruke samme lukkertid som uten stabilisator.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...