Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

P-piller? Hvordan funker dem?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvis ei jente går på p-piller, vil det da si at man kan ha sex uten kondom uten å måtte være redd for at jenta blir gravid?

Blir så evig stressa av det, for jeg er helt blank på området, og jeg vil gjerne ha ett svar eller to for å klare det litt opp.

 

Takk :)

6838260[/snapback]

Jepp. Dersom hon holder seg til rette tider på pillene så skal det gå heilt utmerka.

Lenke til kommentar
Det skal jo forhindre graviditet ja. Men det gir jo ingen sikkerhet mot sykdommer...

6838317[/snapback]

Jeg vet at det ikke hjelper mot sykdommer, men at det hvertfall forhindrer graviditet. Får vel ta meg en tur til legen å ta no sånn klamydiatest eller no. Noen som vet hvordan det funker? :blush:

Lenke til kommentar

Hvordan fungerer P-piller:

P-piller hemmer eggløsning og follikelmodning i eggstokkene. Østrogenkomponenten gir negativ feedback på hypofysen og hemmer utskillelse av follikelstimulerende hormon (FSH). Dette bidrar til at follikelmodningen i eggstokkene ikke stimuleres. Progestinet bidrar tilsvarende til hemming av utskillelse av luteiniserende hormon (LH) fra hypofysen, dermed får ikke eggstokkene noe signal om å sette i gang eggløsningen. Østrogenet og progestinet bidrar i kombinasjon til å gjøre endometriet mindre mottakelig for et eventuelt befruktet egg. I tillegg bidrar progestinet til at sekretet i livmorhalsen blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

 

I Norge er østrogenkomponenten i alle p-piller på markedet etinyløstradiol, mens det finnes et betydelig antall ulike progestiner. En p-pilles egenskaper avgjøres av type progestin og mengden hormon tilstede. Monofasiske p-piller inneholder en fast kombinasjon av østrogen og progestin, mens man i bi- og trifasiske preparater har forsøkt å etterligne de "naturlige" svingningene av østrogen og progesteron i menstruasjonssyklusen. I disse preparatene stiger progestinmengden mot slutten av syklus.

 

Progestinkomponenten er tilstrekkelig til å sikre god svangerskapsforebyggende effekt, men østrogentilsetning sikrer bedre blødningkontroll, mulighet for mindre total hormondose og mer fleksibilitet i forhold til tidspunkt på dag for inntak av p-pille.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...