Gå til innhold

Prosjekt ADWC -kommentarer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Svarer på spørsmålet som ble stilt i feil tråd her....

Dersom dette allerede skal lages i metall, hvorfor ikke slenge på "finner" så du får en bedre passiv kjøling av vannet i tillegg? Kan sikkert skrelle av noen celsius til dersom rommet ikke er for varmt.

Tanken lages i rustfritt stål, noe som overfører varme dårlig, så ser ingen hensikt med det. Tror også det vil være "utfordende" å lage..

Lenke til kommentar
Bare så det er sagt så vil jo self peltier-elementet bli avkjølt, her er planen å feste en eller annen CPU-kjøler med en 120MM vifte, håper dette vil holde. Peltier-elementene er bestilt fra Kina, da dette var halve prisen av hva norske bedrifter tar.

6782216[/snapback]

 

URL? ha selv lenge ønsket ø kjøpe peltier, men det er jo så dyrt.

Lenke til kommentar
Bare så det er sagt så vil jo self peltier-elementet bli avkjølt, her er planen å feste en eller annen CPU-kjøler med en 120MM vifte, håper dette vil holde. Peltier-elementene er bestilt fra Kina, da dette var halve prisen av hva norske bedrifter tar.

6782216[/snapback]

 

URL? ha selv lenge ønsket ø kjøpe peltier, men det er jo så dyrt.

6788579[/snapback]

Her er linken.

Lenke til kommentar
Nå har Elektrtubby oppdatert framdriften, les mer her

6798379[/snapback]

 

 

Spennende prosjekt.... men hvordan skal dere kjøle peltier elementet?

6798416[/snapback]

 

Håpet er å klare å kjøle peltieret tilstrekkelig med en luftkjøler.....

Men vi har svært liten erfaring med peltier og kjøling av disse, og tar gjerne imot tips :thumbup:

Klarte forresten å svi en CPU i mine yngre år med et peltier :whistle:

Lenke til kommentar

Punkt 1: Det har egentlig lite for seg med en stor(? utifra tegningene) tank. Det eneste man oppnår, er en mer langsom syklus mtp oppvarmimg / avkjøling; jo mere vann, desto lenger tid for oppvarming / nedkjøling.

Punkt 2: Et peltierelement på 267w krever i høyeste grad en god avkjøling, men man kan sikkert komme unna med en kraftig vifte her. Som du / dere sikkert vet, så er kjølinga av den varme siden på pelt´en vesentlig for resultatet.

Ulempen er bare at vifta sannsynligvis vil bråke minst like som en radiatorvifte.....

 

Ethvert element man kobler inn i et system som dette, har jo en viss virkningsgrad.

Ingen av dem kan imidlertid skilte med 100%.

Dermed risikerer man fort å "tape" mtp støy og effekt, medmindre man bringer på banen et forhold som (i dette tilfellet) optimaliserer peltierelementet.

Dette betyr i klartekst; "supereffektiv" kjøling, og da helst i form av kaldt vann, gjerne fra nærmeste spring i huset ditt. "Luftalternativet" er i alle fall en lite effektiv løsning, medmindre man til enhver tid har kuldegrader i kø, utenfor vifta.

 

Jeg må dessverre derfor si: Kjøling av vannet via et peltierelement i denne sammenstillingen, må i de aller fleste tilfelle sees på som en omvei, medmindre man har tilgang på en optimal kjøling av elementet i seg selv.

 

Uten på noen måte å "knuse" prosjektet, må jeg nok si at man her er i ferd med å gå over bekken etter vann, mtp resultatet.

 

Alternativene er en direktekjøling via tappevannet fra nærmeste kaldtvannsspring, selv om jeg personlig misliker en slik løsning. Dette har i første rekke sammenheng med sløsing av ressurser, dvs vann.

Lufta derimot er jo gratis for alle, selv om den innimellom uheldigvis kan variere i vår disfavør, dvs 25-30grader pluss, sommerstid.

 

Derfor: En god og stor nok radiator, vil i de aller fleste sammenheng gi det beste resultatet, dog avhengig av lufttemperaturen inn på denne.

For min del betyr dette atskillige minusgrader, i den årstiden som nå nærmer seg.... ;)

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Tanken rommer vell ca 1 liter om eg ikkje husker feil. Tegningen lyger vell litt, har ikkje nøyaktige mål i her nå. Elektrotubby tar seg av autocad, alt er tegnt med nøyaktige mål, etter det eg husker så skal vell denne tanken romme ca 2stk "dvd/cd" plasser i fronten og gå 10cm inni kabinettet.

 

Hensikten med å få ned temp på vannkjølingen min er ikke å bli kvitt radiatoren i hovedsak, men min CPU er en AMD Opty 170, CCB1E 0550VPMW, så hater alt som har med temperatur svinginger, derfor er ideal temperatur 30-35grader på CPU, det er dette eg har lyst å oppnå. Mindre enn 30 grader så oppfører minnekontrolleren seg rar og over 45 blir den også ustabil. Denne CPUen er nå hos meg 39/40grader på IDLE, det er en veldig varm CPU.

Men eg er klar over at dette er en "omvei" for å få kaldere CPU, målet er å få temp til å ikkje overgå 35 grader.

 

Takk for innspill!

 

Paul

Lenke til kommentar

Godt med endelig litt respons. Takker for d.

 

Men som Furyfax nevner så er ikke målet vårt å oppna noen

ekstremkjøling, men heller en stabil kjøling som kan gi optimal kjøling

i fohold til omgivelsene. (luftfuktighet, romtemperatur).

 

Så om romtemperatur ligger rundt 25 grader vil vi kunne oppnå 14-15 grader på vannet uten å bekymre oss for evntuell kondensdannelse på kjøleblokk og slanger.

 

Når d kommer til peltierelementet, så ja, 267W er mye effekt, og vi er klar over at det kreves god kjøling av dette for å få god virkningsgrad. Men vi har på ingen måte tenkt å utnytte all denne effekten. Si vi har peak på 200 W, da vil nok en god CPU kjøler kunne hanskes med en god del av denne effekten. Og med en "deltaT" på nærmere 70 grader på varm\kald side tror jeg vi vil ha gode muligheter for å komme 10-15 grader under romtemperatur... Noe du aldri vil kunne klare med noen radiator kjølt med romtemperert luft. Men selvfølgelig, for de som vil pakke seg inn i termodrakt og sitte foran PC'en i minusgrader.....Værsågod :tease: , da er nok vanlig radiator d beste ja!

 

Til informasjon er målene på tanken: 130x80x100mm (bdh) og rommer i underkant av 1 liter. Ønskelig med tank for å slippe lufting av system!

 

Fjerning av radiator, for min del ihvertfall vil i hovedgrunn si bedre plass i kabinettet :thumbup:

 

Men for all del! Øs på med svar!

All kritikk er god kritikk!

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Et spørsmål:

 

Hvordan er det best å konstruere vannblokka? bør kanalene være små, noe som tillater hurtigere vanngjennomstrømning? eller omtrent som tverrsnittet av slangene? noen forskjell? flest mulig kanal-sløyfer, eller få?

Burde vært ribber, men da jeg ikke har tilgang til sølv-lodding ser jeg ingen grunn til å lodde ribber i blokka :hmm: .....

 

noen forslag? blokkene blir påbegynt til helgen..... :w00t:

Lenke til kommentar

Jepp, er fornøyd med jobben elektrotubby gjorde!

Ska bli spennende å se kordan det blir med kobberblokkene etter helgen..

 

Litt forandring som vi ikkje har sagt, når det gjelder peltier elementene, så hadde vi ingen erfaring og tenkte det skulle være mulig å kjøle denne med luft. Det ser vi nå ikke går etter litt testing, hehe.. Blir derfor ikke luftkjøling der..

Endret av Furyfax
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...