Jump to content
Sign in to follow this  
UllForEver

Installere Win XP ETTER Linux Mandriva

Recommended Posts

Jeg har byttet til en større harddisk og falt for fristelsen til å installere Mandriva 2006 for å prøve Linux. Nå skal jeg installere Windows XP fra CD og da finner ikke installasjonsprogrammet noen harddisk på datamaskinen.

 

Jeg har naturligvis prøvd de vanlige tingene; booter med en Win98 oppstartdiskett, kjører Fdisk, lager en primær dos-partisjon, starter på nytt og formaterer. Nå har jeg prøvd å installere både WinXP og Win98 fra CD, men begge rapporterer at det ikke finns noen harddisk på datamaskinen.

 

Jeg fant et tips om å skrive Fdisk /mbr, men dette løste ingen ting. Det virker som Linux Mandriva ligger og blokkerer for installasjon av Windows. Helst vil jeg fjerne alt som ligger på harddisken og starte helt på nytt. Noen som har noen tips?

Share this post


Link to post
skal ikke være nødvendig de nei .

6739638[/snapback]

 

Derfor jeg skrev "kanskje"... Har innstallert flere maskiner som krever at drivere til SATA kontrolleren innstalleres.

Edited by trn100

Share this post


Link to post
skal ikke være nødvendig de nei .

6739638[/snapback]

 

Derfor jeg skrev "kanskje"... Har innstallert flere maskiner som krever at drivere til SATA kontrolleren innstalleres.

6739706[/snapback]

 

Hvis han har nytt hovedkort er det vel ikke ikke nødvendig, men med et tre års gammelt hovedkort er det plutselig stor sannsynlighet for at han må det.

 

Linux har uendelig mye bedre støtte til slike ting enn windows, og fant derfor disken uten problem. Mens XP da kanskje trenger drivere for å finne disken.

 

edit: skal ikke trenge å gjøre om til et gyldig windows-filsystem. Disken skal dukke opp uansett som ukjent system, hvor alt bare skal kunne slettes

Edited by zeltex

Share this post


Link to post

Datamaskinen er en Dell Dimension 8400 som ble kjøpt høsten 2004, altså nesten 2 år gammel. Det går tilsynelatende helt greit å kjøre FDISK fra en gammel Win98 oppstartdiskett. Jeg oppretter primær DOS-partisjon og formaterer den til å være 182 Gb (det er en SpinPoint 200 Gb disk). Allikevel finner ikke Windows disken.

 

Nå har jeg installert Linux Mandriva på nytt og opprettet en FAT32 partisjon på 160 Gb derfra. Dessverre skjer det samme igjen; installasjonsprogrammet for Win XP pro gir beskjed om at det "finner ingen harddiskstasjoner på datamaskinen", og må avslutte installasjonen.

Share this post


Link to post

FIXMBR kan kun kjøres fra Recovery Console. Ettersom Windows ikke finner harddisken så er det ikke mulig å starte Recovery Console. Nå har jeg imidlertid kjørt FDISK /MBR, men Windows påstår fremdeles at det ikke finns harddisker i datamaskinen.

 

Har prøvd å kjøre Partition Magic (BootMagic) og får opp tre partisjoner:

FAT32, Primary, Bootable 160 Gb

Linux Ext2/3, Logical 28 Gb

Linux Swap, Logical 2 Mb

 

Litt merkelig at installasjons-CD'en ikke finner primary DOS-partisjon?

Share this post


Link to post

Litt lys i tunellen. Etter å ha vekslet mellom oppstartdiskett, win98, w2k, wxp og partition magic, ser det nå ut til at Windows 98 har klart å funnet harddisken. Installasjonen gikk NESTEN knirkefritt. Prøver nå å kjøre diskverktøy, men får opp at systemet har for lite ressurser (har 1 Gb RAM).

 

Det ligger tydeligvis igjen noe rusk fra Linux, så jeg vurderer å prøve å installere Mandriva på nytt og se om det går lettere nå når Windows er på plass. Hvem kunne ane at Linux skulle lage så mye trøbbel?!

Share this post


Link to post

Når det gjelder data skal man unngå å bruke uttrykket "hundre prosent", tror jeg. For å løse dette har jeg hentet informasjon både fra Internett og fra folk jeg har snakket med, og funnet ut følgende:

 

- Hvis man har planer om å ha både Windows og Linux på en og samme harddisk så er det sterkt anbefalt å installere Windows først! Jeg har ikke klart å installere verken Win98, W2K eller WXP etter at jeg installerte Linux Mandriva.

- Akkurat som for Windows så er det også for Linux en fordel å ha en oppstartdiskett. Det skal være mulig å avinstallere Linux ved å avbryte midt i installasjonen, men jeg løste dette ved triksing med Partition Magic, BootMagic og Fdisk.

- Først etter å ha installert en nesten 10 år gammel Windows 98-versjon klarte Windows XP professional å finne harddisken. Installasjonsprogrammet til XP foreslår å formatere hele disken med NTFS, og dermed er vi mest sannsynlig i gang igjen...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...