Gå til innhold

Enkel måte for å få bildene skarpe


Anbefalte innlegg

Det ser ut til å være en lang prosess for å få bildene skarpe ved bruk f.eks av Gimp. Jeg skjønner ikke hvorfor at når man kjøper et speilrefleks-kamera til 6-7000, i mitt tilfelle en Canon 350D, i mange tilfeller må etterbehandle bildene for å få dem skarpe. Jeg trodde at den digitale utviklingen hadde kommet så langt at kamera selv kunne ordne dette automatisk. Eller er det en utvei å bytte objektiv fra standard obj som følger i Canon 350D ? Selv mitt gamle Canon EOS 650 tar langt skarpere bilder !

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan få skarpere bilder rett ut fra kamera. Sett kontrollhjulet på en av de manuelle funksjonene og gå inn på menyen. under "Parameter" kan du selv velge hvor mye skarphet, kontraster og fargemetning det skal legges på i kamera.

 

Det trenger ikke nødvendigvis være dette som er kilden til uskarpheten du snakker om. Det kan også være bevegelsesuskarphet, fokusfeil eller uskarpt objektiv som er skyld i uskarpheten.

 

Om du legger ut ett eksempelbilde vil det være enklere for oss å hjelpe deg.

 

-wiley

Lenke til kommentar

Mulighetene et digitalt speilreflekskamera har til å levere et langt på vei 'ubehandlet' bilde er jo nettopp noe av styrken. Da kan man selv i ettertid velge hvor skarpt det skal være; ikke alle bilder kler å skarpes opp kunstig eller å få et par hakk kvassere farger enn virkeligheten slik det ofte blir med digitale kompaktkameraer som justerer en del parametre automatisk enten du vil eller ikke.

 

Men hvis disse mulighetene ikke betyr noe for deg kan du jo bare stille inn kameraet til å gjøre dette når bildet taes. Da vil du få 'skarpe fine bilder' rett fra kameraet, men du har da mistet muligheten til å gå tilbake til det bildet kameraet opprinnelig tok hvis du angrer deg.

Endret av Nonsens
Lenke til kommentar

Ofte vil du ikke bruke et bilde i den oppløsningen det kommer fra kameraet, da vil oppskarping i kameraet ha en negativ innvirkning på kvaliteten. Oppskarping fører alltid til tap av informasjon.

 

For å avgjøre om det er noen problemer med objektivet eller kameraet så trenger vi et bilde i full oppløsning pluss EXIF informasjonen hvis den ikke ligger i fila.

Lenke til kommentar

jo - men det behøver ikke være så omstændigt. andre kan formentlig få bedre muligheder i PS... Men jeg kan lidt at tage billeder - ikke at redigere, så jeg bruger som tidligere nævnt det gratis photofiltre.com

 

og så gør jeg således:

Menuen "Image/Billede" har et par nyttige funktioner. Billedet kan roteres valgfrit med "Rotate/Rotere". Med "Crop/Beskær" beskæres billedet, når man har markeret det, som skal med. Hvis man vil beholde højde/bredde forholdet som på org. billedet, så kan man i statuslinien nederst se højde og bredde på det markerede. Yderst til højre står der H/B= x,xx. Det skal være 1,5 ved "brede" billeder, og 0,667 ved "høje" billeder

 

Under "Tools" er der via "Automate/ Batch" mulighed for at ændre en hel mappe med billeder f.eks. så de passer til hjemmesiden, eller tilføje lys, skarphed m.m.

 

Billedstørrelsen kan justeres med "image size/ billedstørrelse" Til brug på hjemmesider sættes bredden til 8-900 pixel, eller højden til 700 pixel, hvis billedet er højere end det er bredt - så passer det med de fleste skærme. Inden billedet gemmes skal man vælge, hvor meget det skal komprimeres. Jeg bruger 80-90 % så fylder billedet som regel 100-150 KB. På den måde bevarer du exif data (Blænde, lukketid, iso o.s.v.) Hvis du har redigeret et billede der skal "fremkaldes" eller printes, så vælg 100%.

 

HUSK: Gem under et andet navn end originalfilen, så du ikke overskriver den - Har du først ændret og gemt den så kan det ikke gøres om ! (og kun ændre på navnet før punktum - de sidste 3 er filbetegnelsen).

 

Jeg bruger selv Canon EOS 350D og gør næsten altid følgende med billederne: Jeg åbner billedet, beskærer det under "Image/billede", trykker en gang på "skarphedsknappen" (det takkede juletræ) og går så op i "Adjust", hvor jeg giver den en streg til højre i lys og 1-3 streger til højre i kontrast. Til slut justerer jeg størrelsen og giver et tryk til på "skarphedknappe" (takket juletræ) Det er nogenlunde standard og giver et godt resultat.

Lenke til kommentar

Jeg skjønner ikke vorfor folk går over til speilrefleks. For min del tar ett vanlig kompaktkamera mye bedre og skarpere bilder enn ett speilrefleks. Ikke alle bildene blir bra i slr grunnet feil eksponering osv. :hmm::no: Det eneste som gjør slr så spesielt er vel raskheten. :hmm:

Lenke til kommentar
Jeg skjønner ikke vorfor folk går over til speilrefleks. For min del tar ett vanlig kompaktkamera mye bedre og skarpere bilder enn ett speilrefleks. Ikke alle bildene blir bra i slr grunnet feil eksponering osv.  :hmm:  :no: Det eneste som gjør slr så spesielt er vel raskheten. :hmm:

6565207[/snapback]

Jaha, har du prøvd dSLR da?

En annen viktig forskjell som du har glemt, er muligheten til å skifte objektiv. Det er det viktigste både for meg og for mange andre.

Lenke til kommentar
Jeg skjønner ikke vorfor folk går over til speilrefleks. For min del tar ett vanlig kompaktkamera mye bedre og skarpere bilder enn ett speilrefleks. Ikke alle bildene blir bra i slr grunnet feil eksponering osv.  :hmm:  :no: Det eneste som gjør slr så spesielt er vel raskheten. :hmm:

6565207[/snapback]

Da er du rett og slett inkompetent =)

Du ser ikke forskjell på ekte og falsk skarphet. Bildene du får fra et kompaktkamera er ikke særlig optisk skarpe, men der blir gjort en oppskarpning i kamera. Dette kan du få alle slr til å gjøre, men i utgangspunktet gjør de ikke det. Dette er fordi du med datamaskinen kan gjøre denne oppskarpningen på en mer gunstig måte, med mindre tap av detaljer. Dessuten kan du velge selv hvor mye oppskarpning du vil ha. En kan alltids skarpe opp mer, men hvis man har skarpet opp for mye kan man ikke gå tilbake til utgangspunktet. Og hvis slren din feileksponerer er det fordi du ikke bruker rett eksponeringsprogram. Husk at hvis bildet er undereksponert er det nesten bestandig mer detaljer å hente enn du ser i utgangspunktet.

Lenke til kommentar
Det er ikke mye pent med en A3-forstørrelse av et overskarpet bilde.

6566371[/snapback]

Takk du, det vet man. Been there, done that. Ser jævlig ut. Nå for tiden leker jeg meg med Nikon d2x, 105mm macro, 17-55 F/2.8 og 70-200 F/2.8 samt en hasselblad i ny og ne. Kjekt med jobb som fotografassistent med tilgang til studioet når det ikke er i bruk :wee:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...