Gå til innhold

Skal kjøpe videokamera. Tips ønskes.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du etterlyste fra meg hva som er god vidvikel, (beklager at det tok litt tid) dette er avhengig av størrelsen på bildebrikken og her er en oversikt over hva som kan kalles normalvinkelen sammenlignet ut fra foto/film 35mm og at normal vinkelen her er 48mm:

CCD 1/2" = 9,5mm

CCD 1/3" = 7,0mm

CCD 1/4" = 4,2mm

 

Jo lavere tallet er i forhold til dette, til større er vidvinkelen. Men uansett vil du nok ha behov for en vidvinkelforsats da det er svært få kameraer som har en veldig god vidvinkel i utgangspunktet.

 

Jeg vil gjerne gå tilbake til utgangspunktet ditt som jeg oppfatter som: anbefaling av et bra kamera til familiefilming. (Diskusjonen her har vel gått litt over nivået til en vanlig familiefilmer).

 

Dette er mine personlige meninger etter mange års bruk av videokamera.

 

I prisklassen 5.000,- og oppover vil du få et bra DV kamera. Det jeg så vil se etter at det har tilkobling for mikrofon og høretelefon. Det er også kjekt med optisk bildestabilisator på et lite kamera. Sjekk også hvor godt det takler litt dårlige lysforhold. Det bør være en tilbehørs-sko for feste av mikrofon / ekstralys. Sjekk også hvor godt bilde er i søker og LCD skjerm i sollys. Hvis du ønsker å tilbakeføre redigert video til DV tape må kameraet også ha DV-inn.

 

Du nevnte at du antagelig ikke kom til å redigere så mye, men jeg tror nok du fort vil finne ut at skal ting bli mer severdig bør det redigeres med litt hard hånd. Etter hvert som du blir mer erfaren vil du også finne ut at det er behov for å kunne stille inn kameraet manuelt, så sørg for at de mulighetene er i med (fokus, blender, lukkertid, hvitbalanse).

 

Ett annet aspekt som også er viktig er brukervennlighet, som f.eks. hvordan ligger kameraet i hånden, komme lett til knapper og innstillinger, enkelt å bytte batteri og kassett o.l.

 

Ett videokamera har også behov for ekstrautstyr og sammen med kamerat bør du kjøpe en bag som beskytter kameraet under transport (og har plass til litt ekstautsyr), ekstra batteri, UV-filter og mikrofon. Vurder også stativ og en liten videolampe.

 

Håper dette kan være til litt hjelp og lykke til med kjøp av videokamera. :)

Lenke til kommentar
Optisk billedstabilisator er vel også et pluss ved zoom? Jeg vil tro at jeg kommer til å gå til innkjøp av stativ, men dette blir vel ikke brukt hele tiden av praktiske årsaker.

Optisk billedstabilisator er et pluss generelt, men særlig ved tele ja.

 

Ang. stativ til filming av småbarn, tror jeg nesten av jeg vil anbefale en monopod. Nei, det blir ikke like stødig, men særlig i kombinasjon med billedstabilisator blir det bra nok til familiefilm. Jeg ser i hvert fall på det som viktigere å fange øyeblikkene, enn at den tekniske kvaliteten på filmen er 100% (selv om det ikke er noe minus heller). En monopod er lettere å ta med seg, og lettere å slå opp. Dessuten kan du ved spesielle anledninger (bryllup, barnedåp etc) bruke den som håndtak for å filme over hodene på dem som står rundt. En tripod blir i hvert fall i slike sammenhenger litt tung, og upraktisk å slå opp/flytte på...

 

Til slutt må jeg bare få si meg enig med kamramann, selv familiefilm blir mer severdig med tung redigering, selv om det er tidkrevende, blir resultatet mye bedre. Driver selv og redigerer film jeg tok opp fra bryllupet til et vennepar, og det sier seg selv at to timer med råfilm er for mye å vise familien når de kommer på besøk. Siden dette er en bryllupsvideo, kommer jeg nok kanskje til å strekke den til 45 min, men skal prøve å la den ligge så nær halvtimen som mulig. Andre familiefilmer kommer nesten garantert til å bli mye kortere, sikkert rundt kvarteret når de er ferdige (og da har man antakelig klippet vekk over tre kvarter!).

Lenke til kommentar

Begge postene var til god hjelp ja!

 

Jeg har fått litt sansen for Panasonic Nv Gs 300.

http://www.panasonic.no:80/servlet/PB/menu..._l13/index.html

 

Men siden de lokale butikkene er Expert og Elkjøp med dårlig utvalg er jeg desverre nødt til å stole på tester og omtale.

Trondheim er 7 mil unna, og med lillemann på 4 mnd er det litt strevsomt for tiden.

Så vi får se.

 

Som dere sier kommer jeg sikkert til å redigere etterhvert som jeg begynner å mestre ting.

Jeg er opptatt av at filmene skal være i et tilgjengelig format i mange år fremover.

Poblemet er at jeg ikke vet om jeg skal går for DVD eller Dv...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...