Gå til innhold

Hvordan koble et pelt. element?


Anbefalte innlegg

For å finne strømmen den bruker på andre spenninger enn ved oppgit Qmax, kan man anta ren resistiv last. Dette er en tilnærming som er god nok. Blir da riktig å gjøre som Behydro har vist lenger opp.

15,2V -> 24A, dvs 12V -> =24/15,2*12= 18,95A

 

Også riktig som Stigma never over at regnestykket som er quota der er bare tullball. Det er også regnet ut galt (226/12=18,8 ikke 18,4). Det som er litt morsomt er at svaret nesten blir riktig. P ved 12V er her er nesten likt med med Qmax. P vil være U*I=12*18,95=227,4W

 

Siden måten vi regner på bare er en tilnærming, kan 18,8A være like riktig som 18,95A. Uansette er det ingen forskjeller å prate om. Ut fra disse regnestykkene ville jeg sagt av 20A bare til peltierelementet er minimum.

 

Stigma: I linken du viser til antar de at R og dermed I skalerer linjert. Det de sier der som også er riktig, er at Q ikke skalerer linjert.

 

Lett å blande Q og P.....

 

 

space

Endret av space
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, jeg ville bare få fram at Pmax (hvor mye effekt peltieret trekker), og Qmax (hvor mange watt med varme peltieret pumper fra kald til varm side) ikke er det samme i det hele tatt.

 

F.eks. er det peltieret det er snakk om her, ved 12v:

- Pmax (strømforbruk) = 227watt

- Qmax (pumpeevne) = 149watt

 

Det er nettop her mange gjør feil. De anntar at Pmax tallet er "styrken" på peltieret, og dimensjonerer derfor helt feil i forhold til varmelasten på CPU, og ender derfor opp med dårlige temperaturer.

 

En annen ting som er veldig viktig er dette: De fleste av de tallene i den teabellen er basert på Th=50celcius. Th anngir hvor varm varmesiden på peltieret er. Peltier element har nemmelig lavere effektivitet p. watt når den har kaldt kjølevann enn når den har varmt.

 

Bare for å gjøre det klart hva jeg sier: Selvfølgleig vil du få bedre temperatur om du har 20celcius kjølevann enn om du har 40celcius. Poenget er at du ikke får 20 grader lavere temperatur på CPU av det. du får f.eks. bare 15 grader leavere temp selv om kjølevannet hadde 20 grader lavere temp. med andre ord deminishing returns på fint engelsk =)

 

Som regel oppgir peltier spesifikasjoner med th=27 og Th=50 om du får full specs. Selgere oppgr som regle bare Th=50 siden det virker mer imponerende.

 

Feks. vil et peltier markedsført som 320watt (kjølekapasitet) ikke være ratet til mer enn 247watt når th=27. Ettersom de fleste av oss som bruker peltier ikke har kjølevann på 50 grader, så må vi derfor være obs på dette for å ikke gå i "fella"

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Jeg et tvilsom til utregningene av Q i linken du viser til Stigma. Så vidt jeg kan se tar de utganspunkt i en fast COP ("effektivitet"). COP vil variere mye med U og blir høyere ved U<Umax der Umax er ved Qmax. Dette vil føre til at Qverdiene skal bli noe høyere. Ikke at dette er så veldig viktig da det bare er positivt for oss. I "real life" er det mange effekter som drar i andre retningen slik at hvis man regner på det er det ikke sikker tallene er så gale å forholde seg til.

 

space

Lenke til kommentar

Tsja... hvem kan si om Q utregningene er riktig eller ikke... men linjær er de ihvertfall ikke verken i den lsiten eller i virkeligheten.

 

Du har ihvertfall en riktig utgangsverdi - den som produsenten har oppgitt. Da f.eks. 320watt qmax punktet (gitt th=50).

 

Men jeg er helt enig, det er mye som trekker nedover, så skal du bruke peltier er det bare å overdimensjonere, ellers sliter du fort når du skal få systemet til å fungere i praksis senere.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

peltier-elementer er notorisk vanskelig å regne på, siden de er, som sagt av flere her, svært ulineære. Et peltier-element har hovedsak 3 varmetransportmekanismer:

 

peltier-effekten:

Det er denne som transporterer varme fra den kalde til den varme siden når elementene blir påtrykt spenning. dette er gitt av a*I, hvor a er seebeck konstanten, som for å gjøre det hele vanskeligere, er sterkt avhengig av temperatur, og I er strøm.

 

konduksjon:

i likhet med alle andre materialer, vil varme transporteres fra den varme til den kalde siden av elementet. Dette gjør naturligvis elementet mindre effektivt.

 

selvvarming:

det går som regel høy strøm gjennom peltier-elementet, og dette fører til oppvarming. effekten er gitt av P=U^2/R hvor R er resistansen i elementet. denne er også avhengig av temperatur.

 

For å oppnå optimal varmetransport må man balansere alle disse tre transportmekanismene slik at peltier-effekten blir maksimal, og de to andre minimale. siden alle varmetransportmekanismene er funksjoner av temperaturen, i en grad som er vanskelig å modellere helt eksakt, får vi noen stygge differensialligninger jeg ikke unner noen hverken å sette opp eller å løse.

 

Det beste er nok å høre på erfaringene fra folk som har gjort dette tidligere, og eksperimentere litt selv for å maksimere varmetransporten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...