Gå til innhold

Hvorfor kan vi hoppe høgt på månen?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fordi at massen din, "vekten" din, ikke holder deg tibake like mye. Du "veier mindre" pga at Månen er mindre. Siden Månen er mindre så holder den ikke like fast på deg som Jorda. Hadde du gått til Jupiter derimot hadde du ikke kunnet hoppe, langt mindre gå :)

Lenke til kommentar

Her er det viktig å skille "vekt" og "masse"!

Masse er mengden fysisk materie et objekt består av, mens vekten av dette objektet produserers ut ifra gravitasjonskraften fra et annet objekt med større masse.

F.eks jordkloden har større masse enn et menneske, og mennesket vil da veie relativt til gravitasjonskraften produsert av massen til jordkloden.

Selv om man er vektløs har man samme fysisk masse hele tiden. Men man blir da ikke påvirket av gravitasjonskrefter fra større objekter, slik som f.eks planeter (jorden).

 

Månens fysiske masse tilsvarer 0.012 jordkloder, mens gravitasjonen er 1/6 av jordens gravitasjon.

 

Jupiters fysiske masse tilsvarer 318 jordkloder, og gravitasjonen her er 2.506 ganger sterkere enn jordens. Altså, om en person veier 100 Kg på jorden vil han veie 250,6 Kg på Jupiter dersom Jupiter hadde en fast overflate.

 

En annen litt merkelig planet er Saturn. Den har mindre massetetthet enn vann.

Så om man hadde funnet et stort nok hav og lagt Saturn oppi havet, så ville Saturn ha flytet i vannet som en kork. Dette forusett "jordlige" fysiske forutsetninger da, og er umulig i realiteten, men morsom tanke likevell :)

 

@Neophus: Jupiter har en liten kjerne av stein. Resten er stort sett hydrogen, men p.g.a trykket rundt kjernen er denne hydrogenen, som vanligvis er i gass-form, komprimert til hva man kaller metallisk hydrogen. Utenfor det metalliske hydrogen-laget er det flytende hydrogen som følger av trykket. Til slutt har vi hydrogen i gassform som omklær de dypere hydrogen-lagene og skaper atmosfæren vi ser på bildene av Jupiter.

Endret av skag1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...