Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg har begynt å tenke på å starte med JSP. Driver litt med PHP og har grunnleggende (og kanskje litt mer) ferdigheter i programmering. det jeg lurer litt på er om det er veldig stor forskjell fra PHP til JSP? Er det en vanskelig overgang?

 

Jeg har drevet litt med OOP før, så jeg har litt kunnskaper derfra også. Men er det egentlig noen fordeler med JSP som programmeringsspråk?

 

Sist men ikke minst leter jeg etter en god bok om JSP som brukes sammen med MySQL :)

 

På forhånd, takk! :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hei,

 

Jeg har begynt å tenke på å starte med JSP. Driver litt med PHP og har grunnleggende (og kanskje litt mer) ferdigheter i programmering. det jeg lurer litt på er om det er veldig stor forskjell fra PHP til JSP? Er det en vanskelig overgang?

 

Jeg har drevet litt med OOP før, så jeg har litt kunnskaper derfra også. Men er det egentlig noen fordeler med JSP som programmeringsspråk?

 

Sist men ikke minst leter jeg etter en god bok om JSP som brukes sammen med MySQL  :)

 

På forhånd, takk!  :thumbup:

5956234[/snapback]

 

Først og fremst, JSP er ikke et programmeringsspråk. Det er en forkvaklet teknologi som jeg håper snart er død og begravet.

 

JSP er, i likhet med PHP og ASP, en teknologi som lar folk putte logikk inn i selve presentasjonslaget. Å blande kode og HTML kan aldri bli noe annet enn rot. Da er det bedre å gå for et rammeverk. Jeg nevner i fleng WebWork, Struts, Spring MVC, osv. (Alle sammen Java-baserte)

 

JSP bør ikke brukes til noe annet en templating, dvs dynamisk oppbygging av tabeller osv. Og når det er sagt, JSP er ikke særlig effektiv til dette, sammenlignet med andre template-engines som Velocity og Freemarker. Ytelsesmessig er de to sistnevnte flere hundre ganger raskere enn JSP.

 

Hvis du vil lære deg noe matnyttig, styr unna JSP. Ta heller en titt på servlet-teknologien. Last ned Tomcat, les dokumentasjonen og du er i gang. Og når du er varm i trøya, så kan du se deg om etter et godt rammeverk. Jeg setter en knapp på WebWork.

 

Werner

Lenke til kommentar
Hva er egentlig forskjellen på Servleter og JSP?

5957502[/snapback]

 

En servlet er en kompilert fil, som kan kjøres direkte av servletcontaineren (f.eks. Tomcat). En JSP må konverteres til Java-kode, og deretter kompileres. Deretter kjøres den som en vanlig servlet. Konverteringen og kompileringen er det servletcontaineren som gjør. Man kan pre-kompilere JSP'er slik at servletcontaineren slipper å gjøre dette.

 

Werner

Lenke til kommentar
JSP er, i likhet med PHP og ASP, en teknologi som lar folk putte logikk inn i selve presentasjonslaget.  Å blande kode og HTML kan aldri bli noe annet enn rot. Da er det bedre å gå for et rammeverk.  Jeg nevner i fleng WebWork, Struts, Spring MVC, osv.  (Alle sammen Java-baserte)

I mange tilfeller er dette det enkleste og beste. PHP er ikke en av de mest populære (om ikke DET mest populære) web-progge-språket for ingenting ;)

 

For øvrig kan jeg også anbefale servlets. Har såvidt begynt å bruke det etter at jeg lærte meg Java, og jeg liker det sakte men sikkert mer og mer.

 

Men begynn i hvert fall med å lære deg grunnleggende Java. Om presentasjon/kontroller-laget er et desktop-GUI eller en servlet er ett fett.

Endret av Loomy
Lenke til kommentar

Dokumentasjonen til Tomcat er som sagt et fint sted å starte, men en bør nok ha litt Javaerfaring dersom Servlets/JSP skal ha noe for seg. Det er mer omfattende, særlig for noen uten erfaring, å få til enkle ting i servlets/JSP enn PHP. Allikevel, dersom du har grunnlaget (som du bare får ved å prøve og øve) så får du et kraftig verktøy. Du kan jo benytte vanlig javakode og biblioteker i dine webapplikasjoner, altså er gjenbruk av kode en stor faktor i situasjoner der du allerede har eksisterende logikk i Java.

 

Om JSP er så forferdelig som wernie hevder vil jeg ikke si, men det kommer veldig an på situasjonen. Er enig i at det kan bli svært rotete å blande logikk med i presentasjonslaget, men dette er noe du må styre selv som utvikler - med andre ord du bør unngå det der du kan/hvis det er nødvendig. Kan også blir svært rotete med Servlets med en million out.println-setninger med HTML-kode i så en bør få en ordning for samme problematikken der, men dette er egentlig er det en smaksak hvordan du velger å gjøre det. Jeg liker å gå rett på Servlets selv, mens andre ikke gjør det. I tillegg har du jo andre rammeverk som wernie nevner i fleng :)

 

Lykke til!

 

EDIT: La til noe i en litt uklar setning :)

Endret av smetho
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...