Gå til innhold

Forskjell 1, 2 og 3 veis høyttalere?


Anbefalte innlegg

Vi prøver å poste spørsmålet her, fant ingen annen kategori som passet..

 

Jeg vurderer å kjøpe meg surround høyttalere og receiver og har et spørsmål i forbindelse med dette.

 

Jeg har sett det finnes 1-veis, 2-veis og 3-veis høyttalere og det jeg lurer på er rett og slett hva forskjellen er?

 

Hva bør man gå for når man kjøper surround sett (skal brukes til hjemmekino / musikk avspilling)?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Forskjellen er antall høyttalerelement. På enveis høyttalere så kommer all lyden fra ett elememt. På treveis så har man ett element for bass, ett for mellomtone og ett for diskant.

 

2 og 3 veis høyttalere må dermed ha filtere som fordeler lydsignalet på de forskjellige elementene på en best mulig måte. Utfordringen blir å få en nogen lunde flat frekvenskurve der alle frekvenser gjengis med korrekt amplitude (lydstyrke) og med minst mulig forvrenging.

 

Hvor gode 1 vs 2 vs 3 veis høyttalere er i praksis, og når det lønner seg å bruke hva, det skal jeg ikke uttale meg om. Er ikke noen audiofreak. :)

Lenke til kommentar

Takk for svaret :)

 

Fikk også et svar fra en kollega av meg:

Skillnaden är att 1vägs = ett element

 

2vägs= 2 element 1 diskant, + ett element tar hand både bas och mellanregister. 2 vägs brukar kallas 2½-vägshögtalare, i och med att samma element har hand om basen och mellan registret. Ska en 3 vägare låta lika bra som en 2½ vägare krävs det ett dyrare delningsfilter + högtalarlåda. så om en 2½ och 3-vägare kostar lika mkt låter oftast 2½ vägaren bättre.

 

3 vägs = 3 vägs har en diskant, ett mellanregister en bas.

Er i allefall blitt litt klokere, så nå får man se hva man velger...

Lenke til kommentar

Jeg har bare en liten rettelse å komme med på sitatet du har postet: 2-veis og 2 1/2-veis høyttalere er ikke helt det samme. En 2-veis høyttaler med 3 eller flere element kalles 2 1/2-veis, fordi den består av ett diskantelement og to eller flere identiske element, hvorav det ene gjengir både bass og mellomtone, mens de(t) andre kun gjengir bass.

 

Hva som er best av 2-veis og 3-veis oppsett er en smakssak uansett prisklasse. Signalet på 2-veis høyttalere trenger heller ikke være inndelt i diskant og mellomtone/bass. JMLab (om jeg husker rett) har eller hadde en high-end høyttalerserie hvor det ene elementet reproduserte diskant/mellomtone-området, mens de(t) var dedikert kun til bass.

 

En ting som er sikkert er at 1-veis høyttalere kun benyttes på hodetelefoner, radioer og billige mikroanlegg, da det blir for vanskelig å produsere et element som dekker hele det hørbare frekvensområdet og samtidig spiller høyt nok uten å forvrenge lyden.

Endret av Exiter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...