Gå til innhold

gammel diskusjon om digital/filmbasert kamera


Anbefalte innlegg

hvis man skal i hovedsak bruke et kamera til å vise lysbilder og forstørre bilder opp til stort format (f.eks 80 x 120cm) vil det fortsatt være bedre med filmbasert kamera? Jeg tenker på pixelbegrensinger og kvalitet på prosjektorer som ankepunkt for digitale kameraer.

 

Noen som har glupe innspill til dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
hvis man skal i hovedsak bruke et kamera til å vise lysbilder og forstørre bilder opp til stort format (f.eks 80 x 120cm)  vil det fortsatt være bedre med filmbasert kamera? Jeg tenker på pixelbegrensinger og kvalitet på prosjektorer som ankepunkt for digitale kameraer.

 

Noen som har glupe innspill til dette?

5762154[/snapback]

Vel, glupt og glupt.

Men det finnes vel ikke mange fremvisere (prosjektorer/plasma/lcd) som klarer stort mer enn 1300x800 eller deromkring, som jo er veldig mye dårligere enn slides.

Men du kan lage papirkopier i den størrelsen med sammenlignbart resultat som fra analog 35mm.

 

- grå -

Lenke til kommentar

Jeg har sett papirkopier i A1 tatt med seks megapixler (D100), og på vanlig betraktningsavstand så det helt knall ut. Går man derimot nærme, så ser man at det er noe uskarpt pga. pixler (prøv imidlertid ikke dette med et kompaktkamera med 6 eller flere megapixler :) )

 

Det sies at dias/lysbildefilm på 50 ISO (Velvia 50) tilsvarer 11 megapixler. Har også hørt at noen mener 14, og sikkert noen som hevder enda mer. Problemet er at "filmoppløsning" og pixler ikke er direkte sammenlignbart. Forskjellen er større i følelsen av bildet, kontraster og skarphet.

 

Noen foretrekker film, andre foretrekker digitalt. Hva en ønsker er opp til den enkelte, men seks megapixler tatt med et digitalt speilrefleks bør være nok til de fleste formål. Seks megapixler tatt med et kompaktkamera kan man i beste fall kunne blåse opp til A3 (og enda flere megapixler bør normalt ikke blåses over A4 pga. støynivå).

Endret av Afseth
Lenke til kommentar

Jeg har i mange år brukt velvia og provia film til dias før jeg gikk over til digitalt. Nå har jeg ikke prøvet det digitale på prosjektor enda, rett og slett for at den ikke er montert etter flytting. :blush:

 

Inntrykket mitt med digital er derfor kun på pc, tv og utskrift på papir. Utskrift på papir mener jeg absolutt er minst like bra med digitalt som på film, mulig på grunn av at jeg aldri har funnet bra negative filmer.

 

Visning på lerret mener jeg ikke noe kan måle seg med en velvia 50 eller provia 100. Jeg tror Velvia har kommet med en 100 nå i det siste. Farger, skarphet og dynamikk er i mine øyne totalt overlegent med dias.

 

Så er det i hovedsak visning på lerret, er mitt valg enkelt: film, spesielt nå som du får meget bra kamerahus til gi-bort pris.

Lenke til kommentar

Vet ikke om det er fysisk mulig å overføre større digitale bilder til slides. Å scanne et slide er ikke vanskelig, men å "skrive" et digitalt bilde til slide er verre. Har ikke hørt om at det finnes teknologi til å gjøre dette, selv om det sikkert er mulig med en eller annen form for laser? At det i såfall hadde vært eksepsjonelt dyrt, er det ingen tvil om.

Lenke til kommentar

Ser heller ikke helt hvordan dette skal gjøres. Har en kamerat som skulle overføre digitale bilder til slides for undervisning. Dette var kun tekst. Han tok helt enkelt bilde av skjermen med dias-film. Billig nok, men bra nok?? Tja, funka til det bruket.......

Lenke til kommentar
Ser heller ikke helt hvordan dette skal gjøres. Har en kamerat som skulle overføre digitale bilder til slides for undervisning. Dette var kun tekst. Han tok helt enkelt bilde av skjermen med dias-film. Billig nok, men bra nok?? Tja, funka til det bruket.......

5776220[/snapback]

Men man får ikke på den måten høyere "oppløsning" enn det skjermen eller en digital projektor gjør. Man snakker her om å vise en digital bildefil i maks oppløsning med en digital projektor, og med mindre vi snakker om maks to megapixler, så klarer ikke en digital projektor å gjengi all oppløsningen. En diasprojektor vil imidlertid vise hele diasets "oppløsning" (selv om den er bedre enn de fleste digitale bilder) ettersom den er analog og ikke avhengig av lysende pixler.

 

Kanskje skrive ut det digitale bildet på papir i A3 format hos en profesjonell fotograf/fotolaboratorie, og ta bilde av det? Kanskje til og med A4 holder, noe de fleste fotobutikker også kan ordne til en ganske rimelig pris?

Lenke til kommentar

Spørsmålet i denne sammenhengen, slik jeg ser det, må være kostnaden forbundet med en slik omgjøring, sammenlignet med tiden det tar før prosjektor-teknologien er så bra at man kan vise stor oppløsning på veggen.

 

Slår meg som rart at det ikke finnes mange prosjektorer med høyere oppløsning enn 1400 x 1050. Noen som vet grunnen til dette?

 

Det samme gjelder forsåvidt skjermer, hvorfor greier man ikke lage skjermer med 250 - 300 dpi? I så fall ville man kunne se bilder av like høy kvalitet som på trykk. Det hadde vært noe det!

Lenke til kommentar

Grunnen er vel at det ikke er mulig å oppdrive en så stor pixel-tetthet til en fornuftig pris. Kraftig modding av en prosjektor og en stor widescreen lcd skjerm kan gi deg større oppløsning enn normale prosjektorer, du finner sikkert oppskrifter på dette på google...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...