Gå til innhold

Fisking for nybegynner


Anbefalte innlegg

Hallao, har fiska veldig lite opp igjennom livet dessverre. Det virker som den perfekte løsning når man bare har lyst til å bort fra folk å få tenkt litt. Jeg bor langs havet så jeg kommer nok antagligvis bare til å stå fra land å kaste.

 

Noen som har peiling på ca en fiskestang til mitt bruk koster? Og hvordan vær er det best å fiske i langs kysten ?

 

Er det noen andre basic ting som er lurt å ta med seg på veien ?

 

 

 

Daniel.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man får vel greit nybegynnerutstyr på obs(f.eks) til 700- 1000 (stang, snelle og nylon). Du burde se om du finner en tohåndsstang(langt skaft), de er praktiske til sjøbruk. Så velger du sjøsluker (f.eks: stingsild). Hvis du skal fiske fra land kan du få både store og små fisker, litt avhengig av hvor dypt det er. Har du planer om å spise fisken ville jeg kuppet en liten båt( jolle, nise, lettbåt osv) for å komme litt utpå sjøen. Fisken som befinner seg langs med land er neppe så god, da den f.eks svømmer i gamle kloakksystemer mm.

 

Når det gjelder været burde det være mest mulig opphold hvis du fisker på grundt vann/ sjø eller bare med stang. Jeg tror ikke fiskeforholdene er særelig gunstig natterstid heller.

 

Hvis du er på jakt etter tur- opplevelsen ville jeg lagt turen til skogs for å fiske i elv og vann, men det er feil årstid nå desverre......evt.isfiske da :)

 

Skit fiske :)

Lenke til kommentar

Hvor i landet bor du? Jeg ville oppsøkt en butikk som spesialiserer seg på sportsfiskerutstyr heller enn å kjøpe et annenrangs utstyr til litt vel mange kroner fra Obs. Jeg selger/har solgt utstyr i en sportsfiskerbutikk selv. Send meg gjerne en pm hvis du lurer på noe spesifikt og hvilke merker som er bra. Det er lett å bli lurt. ;)

Lenke til kommentar

Jeg har ikke spesielt god peiling på fisking i saltvann, men jeg har fisket en del i ferskvann. Du spør om best vær, men dette er fremdeles et emne som man kan diskutere til evigheten. Mange sier regnvær og det kan godt stemme, men det er jo ganske utrivlig å stå ute i regn.

 

Det du bør se etter ved fisking langs kysten er en stang som tåler sluker på 20g og oppover. Årsaken er at da du kaster fra land så trenger du tunge sluker for å komme lengst mulig med kastene. En brukbar fiskestang trenger ikke koste spesielt mye. Jeg la litt penger i første stanga mi (ca 1600 kr) og fikk da en stang som var lett og spesielt solid. Alikevel får jeg like mye fisk med en stang jeg kjøpte til 300. Forskjellen er bare følelsen, kvaliteten og kastelengden, men fisken ser ikke forskjell på dette.

 

Det eneste i fiskeutstyret mitt jeg kan si med sikkerhet at du bør vurdere er slik fireline snøre (eller lignende). Det er ikke elastisk på samme måte som vanlig snøre og tåler utrolig mye. Dyrt, men i mine øyne definitivt verdt det.

Endret av invictus
Lenke til kommentar

Jupp. Vær forsiktig med å kjøpe de billige "familipakkene" uansett. Man kan godt fiske med de. Men det er ikke spesielt gøy. Jeg synes det kan sammenliknes med å fiske med en tømmerstokk...

 

Hvis du vil ha skikkelig utstyr bør du finne en stang til rundt 1000kr med kastevekt ca 15-50g til saltvann eller ca 5-15(20)g til ferskvann. Gjerne Lawson, Berkley, Fennwick e.l. Den vil med godt vedlikehold vare i flere år. En snelle til 700kr++ bør også være med. Under 700kr forverres kvaliteten betraktelig pr krone du går ned i pris. Se om du finner Shimano EXAGE FA eller bedre til tilbudspris. FA står for frontbrems. Frontbrems er i 99% av tilfellene sterkere og mer slitesterk enn såkalt bakbrems. En slik snelle vil vare lenge hvis du tar godt vare på den. Alt fiskeutstyr som brukes i saltvann *skal* skylles av i kaldt ferskvann etter endt økt. Snelle, stang, sluker og kniv.

 

Til saltvann, kjøp oransje/røde/gule sluker til torsk. (Slukhals, Stingsild rød, Jensen Sild osv) Kast ut, la sluken synke og sveiv inn med fine rykk og stadig forandret "action" på agnet for å lure torsken.

Kjøp sølvfargede/blå/sort-sølv/hvite, slanke sluker til sei og sjøørretfiske. Til sei kaster du ut, lar sluken synke "nesten" til bunn og sveiv inn seint til middels fort. Ta gjerne pauser underveis.

Hvis du vil lure sjøørretten bør du stå ute på fiskeplassen (Gjerne et litt utsatt nes) tidlig om morgenen før det har blitt lyst og fisk helt til det blir ordentlig lyst. Se etter vak som avslører fiskens evnt. plassering. Kast ut, synk litt, sveiv kjapt inn. Ta gjerne pauser underveis. Du klarer ikke å sveive fra en sjøørret...

Tidlig om våren/seint om vinteren, under børstemarksvermingen er det som regel den aller beste tiden på året å fange sjøørret.

 

Hvis du vil bruke ordentlig agn, blir det en annen historie.

Lenke til kommentar
Jupp. Vær forsiktig med å kjøpe de billige "familipakkene" uansett. Man kan godt fiske med de. Men det er ikke spesielt gøy. Jeg synes det kan sammenliknes med å fiske med en tømmerstokk...

 

Enig, men man får fisk på begge deler :)

 

En dyr stang eller ikke går på holdbarhet og følelse. Jeg synes en myk stang er god ettersom man da kjenner fisken bedre. Alikevel bør ikke stanga være så dyr at man blir redd for å utnytte dens potensiale. Jeg har selv vært vitne til at en myk stang (karbon) til tusenlappen kaster nesten dobbelt så langt som en eldre stivere stang (glassfiber) med samme person bak stanga.

Lenke til kommentar

Hvis stanga er virkelig dyr har den også virkelig gode garantiordninger... ;)

G.loomis stenger til flere tusen kr har livstidsgaranti f.eks.

 

Jeg fisker for å ha det så gøy som mulig når jeg først får fisk. Derfor valgte jeg "skikkelig" utstyr til 4000kr når jeg først skulle ha. Jeg fisker som sagt for å ha det gøy, for å kjenne "kicket" når jeg får på en stor en. Derfor setter jeg fisken ut igjen i 90% av tilfellene. Hvis jeg hadde fisket for å drive med "matauk" hadde jeg valgt en beinsolid glassfiberstang som er så godt som uslitelig, samt en overdimensjonert fiskesnelle til noen hundringser. (eller garn...)

Endret av oddarne84
Lenke til kommentar

Er det noe spesiell fisk du skal fiske etter da?

 

Ville kjøpt kvalitets utstyr om man skal fiske mye siden de litt dyrere stenger er som sagt bedre feeling på. Husker første gangen eg kjøpte kvalitets stang til 1600kr på tilbud. Fyflate for en forskjell. Kastet plutselig mye lengre og kjente hver minste napp. En god og dyr snelle er også å foretrekke og gjerne med flere kulelagre.

 

hmm kanske eg skal prøve meg på sjøørreten når isen smelter neste gang det regner. :hmm:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...