Gå til innhold

Helt fersk i fotogamet og lurer på noen ting


Anbefalte innlegg

Har gått til innkjøp av et Ricoh Caplio R2 og har tenkt å begynne å fotografere litt. Har lest litt her inne og lurer på et par ting. Har skjønt hovedpoenget med lukketid, men hva er ISO og brennvidde? I hvilke situasjoner og lys har man de forskjellige innstillingene? Nå har man høy/lav ISO og brennvidde? Er det andre ting som er greie å vite så er det bare å skrive. Takknemlig for alle svar :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Brennvidden er jo zoomen, så det kommer jo ann på hva du skal ta bilde av og ISO'en er hvor mye lys den slipper inn tror jeg. Høy iso gir mere støy i bildet. Så hvis du bruker 100 i iso, så må du ha mye lys for å få et bra bilde. Men hvis det er litt mørkere, så må du stille isoen til 400 eller kanskje 800, det kommer jo ann på hvor mørkt det er :)

Lenke til kommentar

Er ikke helt korrekt det Jurgis sier her.

 

Han har mer eller mindre rett angående begrepet brennvidde.

Brennvidden angir hvor stort zoom område objektivet ditt har, eller hva slags brennvidde det har hvis det er et fastobjektiv.

Du kan få objektiver med brennvidde fra ekstrem vidvinkel / fisheye til objektiver med meget høy tele effekt (dvs ting som er langt borte kommer nærmere, som med kikkert). Jo mindre tall jo mindre brennvidde, og jo høyere tall jo lengre brennvidde.

De vanligste zoomobjektivene du får kjøpt i dag befinner seg et sted i mellom 18 - 300 mm, slik rundt regnet.

 

ISO verdien sier ikke noe om hvor mye lys objektivet slipper inn, det er det hastigheten på objektivet som bestemmer, dvs hvor stor blenderåpning som er maks på objektivet du har på kameraet. ISO verdien sier noe om lysfølsomheten til filmen eller sensoren i kameraet.

 

Ved lave ISO verdier er lysfølsomheten lav, og sensoren / filmen trenger mere lys for å "lage" bildet enn ved en høyere ISO verdi. Jo høyere ISO verdi du bruker, jo mindre lys trengs. Ulempen ved høye ISO verdier er støy (digitalt) og korn / grain (film). ISO verdi 100 vil være så godt som støyfri, mens på ISO 1200 vil du kunne se støyen i bildet. Ofte vil du sikkert ta bilder der lyset ikke er ideelt, så da må det inngås kompromisser. ISO kan også brukes kreativt hvis du feks ønsker støy i bildet.

 

Du lurer på om det er andre ting som er kjekt å vite.. Mitt svar må vel i grunn være at ta så mye bilder som mulig, få kritikk på arbeidet ditt, og ha det morro. Du finner etterhvert ut hva du liker best å ta bilder av, og da er du ganske sikkert hekta og lommeboka di vil skjelve av skrekk :)

 

Håper dette hjalp litt!

 

-Ottern

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...