Jump to content
Sign in to follow this  
[Protus]

Bør regjeringen kunne oppløse stortinget?

Recommended Posts

Ønsker å ta opp en ting her, som i hvert fall Høyre har i sitt program, nemlig å innføre oppløsningsrett i Norge. Dvs. at regjeringen kan kreve nyvalg når de ønsker det. Storbrittania og Sverige og sikkert mange andre land har det slik.

I Norge vil det måtte medføre enn grunnlovsendring å få det innført.

 

En tanke rundt dette er at dersom et parti gjør et elendig valg, så må de bare finne seg i å vente i 4 år. Og dette er faktisk lenge. I tillegg vil det ofte være ideelt å få endret parlamentets sammensetning i en del situasjoner, noe regjeringen gjerne kan tjene på ved å f.eks. håpe på flere mandater til sitt parti og dermed få bedre styringsdyktighet.

 

Negativt kan det være at en aldri kan vite sikkert når får neste valg og valgkamp kan måtte forberedes på veldig kort tid, mens regjeringen kan forberede valgkampen lengre siden de kan kviskre om nyvalget innad i seg selv før de offentliggjør det. Dessuten kan situasjoner rundt statsbudsjett også videre bli kaotisk dersom en får valg så ofte.

 

Får oss som intresserer oss for politikk vil det jo bli heaven med valg ofte, men kanskje det blir for mye, ettersom stortingsperiodene bare er 4 år. Kanskje utvide de til 5 år?

 

Uansett, er det ofte valg i Sverige og Storbrittania der de har oppløsningsrett?

Hva synes dere om oppløsningsrett-forslaget ?

Share this post


Link to post

Jeg synes ikke noe særlig om oppløsninigsrett forslaget. For det første er jeg litt full. For det andre vil det føre til at regjeringen får mer makt på vegne av de folkevalgte og folkesuverenitetsprinsippet. For det tredje vil regjeringen få makt tiol å utløse nyvalg, og flere gjentatte valg kan føre til at velgerne til slutt ikke gidder engasjere seg ettersom det uansett bare vil bli gjenvalg om det ikke passer regjeringen.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...