Gå til innhold

Bør regjeringen kunne oppløse stortinget?


Anbefalte innlegg

Ønsker å ta opp en ting her, som i hvert fall Høyre har i sitt program, nemlig å innføre oppløsningsrett i Norge. Dvs. at regjeringen kan kreve nyvalg når de ønsker det. Storbrittania og Sverige og sikkert mange andre land har det slik.

I Norge vil det måtte medføre enn grunnlovsendring å få det innført.

 

En tanke rundt dette er at dersom et parti gjør et elendig valg, så må de bare finne seg i å vente i 4 år. Og dette er faktisk lenge. I tillegg vil det ofte være ideelt å få endret parlamentets sammensetning i en del situasjoner, noe regjeringen gjerne kan tjene på ved å f.eks. håpe på flere mandater til sitt parti og dermed få bedre styringsdyktighet.

 

Negativt kan det være at en aldri kan vite sikkert når får neste valg og valgkamp kan måtte forberedes på veldig kort tid, mens regjeringen kan forberede valgkampen lengre siden de kan kviskre om nyvalget innad i seg selv før de offentliggjør det. Dessuten kan situasjoner rundt statsbudsjett også videre bli kaotisk dersom en får valg så ofte.

 

Får oss som intresserer oss for politikk vil det jo bli heaven med valg ofte, men kanskje det blir for mye, ettersom stortingsperiodene bare er 4 år. Kanskje utvide de til 5 år?

 

Uansett, er det ofte valg i Sverige og Storbrittania der de har oppløsningsrett?

Hva synes dere om oppløsningsrett-forslaget ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg synes ikke noe særlig om oppløsninigsrett forslaget. For det første er jeg litt full. For det andre vil det føre til at regjeringen får mer makt på vegne av de folkevalgte og folkesuverenitetsprinsippet. For det tredje vil regjeringen få makt tiol å utløse nyvalg, og flere gjentatte valg kan føre til at velgerne til slutt ikke gidder engasjere seg ettersom det uansett bare vil bli gjenvalg om det ikke passer regjeringen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...