Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Kabel VS. Trådløst


Anbefalte innlegg

Jeg lurer på, greit teknologi blir alltid bedre med tiden. Og mye av de dårlige ryktene angående trådløst er ikke gjeldene i dag.

 

Men er det noen forskjell på ytelse? Om trådløst er mer ustabilt, minskning i effektiv overførsel osv (selv gjennom et par vegger osv..)

 

Her vi bor nå leier vi bare, så vi har ikke lagt opp kabel fra ADSL boksen til pc'n oppe. Den ligger bare tvinnet opp trappen inn døra, de blir klemt ja, og ja har måtte kjøpe noen nye TP kabler fordi de har blitt klemt i stykker. Men huseier vil helst ikke at vi skal lage noe særlige hull osv i husets vegger.

 

Nå har vi gått til innkjøp av en ny pc som skal stå nede så vi trenger en router.

Spørsmålet er om vi skal hoppe på trådløsbølgen eller ikke. Har hvert negativt til det fram til nå fordi jeg er redd for dårligere kvalitet på linja. (Siden jeg spiller MMO's med PvP osv vil jeg helst unngå plutselig lag.. i værste fall disconnects fordi den enten mister kontakt eller blir forstyrret av noe annet eller.no.

 

jeg har ikke peiling på dette så jeg lurer hva andre sier.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

108mbits trådløst nettverk gir kanskje 3-4MB/s noe som tilsvarer ~35Mbit effektiv båndbredde. Båndbredden vil også deles av alle brukerne som er tilkoblet WLAN'et. Rekkevidden og stabiliteten varierer VELDIG bra enhet til enhet i billigsegmentet.

 

Mitt tips er: Kabel!

Lenke til kommentar
Kabel kan du legge i k-rørsystemet i huset, så trenger du ikke borre ett eneste hull. Har gjort det her hjemme :)

Du skal helst ikke legge datakabler i rør med vanlige kurser. Eller var det bare ikke kurser >= 16A. Men hvis du finner et rør med koaksial kabel, altså antenne, så går det flott :) Men for å være helt ærlig så tror jeg det skal gå helt fint å ha kabelen i samme rør som en vanlig kurs. Lærte bare på skolen at det helst ikke skulle legges sånn pga forstyrrelser.

Lenke til kommentar

Hvis du ikke er avhengig av stor fart i nettverket ditt (mellom pcene dine), er trådløst helt greit. Med vanlig surfing og spilling holder det med tråløst, forutsatt at det er noenlunde stabilt trådløst nettverk, og det bør det være hvis det er hus i treverk. Er det mur korter du ned rekkevidden. Kabel er dog det beste uansett. Høyere hastighet og stabilt.

Lenke til kommentar

Hvis det kun dreier seg om en trådløs link som kun skal brukes til deling av ADSL-linja ser jeg ikke noe problem i å gå for en trådløs ruter. Er meningen også å overføre mye filer mellom maskiner på det trådløse nettverket egner det seg mindre bra. Som nevnt i et tidligere innlegg deles også båndbredden av alle tilkoblet det trådløse segmentet. Dette er altså ganske ulikt f.eks. en switch hvor man er stort sett garantert 100Mbit/s.

 

Du bør ta i betraktning avstanden mellom klient og ruter for å få bra ytelse. I tillegg kan plassering (og posisjonering) av ruter ha mye å si. Hvis man befinner seg rett ovenfor ruteren i loddrett plan så kan det gi bedre ytelse, osv.

 

Hvis det er snakk om kun 1 etasje, går det sikkert greit. Er det derimot et par etasjer i mellom ( worst case scenario: betonggulv) kan du oppleve varierende til ingen ytelse. Her er det umulig å gi et fullgodt svar før du prøver selv.

Lenke til kommentar
Kabel kan du legge i k-rørsystemet i huset, så trenger du ikke borre ett eneste hull. Har gjort det her hjemme :)

Du skal helst ikke legge datakabler i rør med vanlige kurser. Eller var det bare ikke kurser >= 16A. Men hvis du finner et rør med koaksial kabel, altså antenne, så går det flott :) Men for å være helt ærlig så tror jeg det skal gå helt fint å ha kabelen i samme rør som en vanlig kurs. Lærte bare på skolen at det helst ikke skulle legges sånn pga forstyrrelser.

La den i samme rør som tlf går gjennom siden det var telefonuttak i nærheten begge PCene som skulle kobles til.

 

Ville egentlig bare si at selvom det ser ut som at 2 kabler går gjennom samme k-rør er det ikke alltid sånn, måtte fjerne den ytterste isolasjonen på telefonkabelen også feste de 2 ledningene som brukes utenpå nettverkabelen, hadde mer eller mindre problemer med mangel på tlf i en hel etasje i begynnelsen, men fant fort ut at jeg hadde koblet litt feil og fikk fiksa det til slutt.

 

Faktisk så brukes denne nettverkabelen til den bærbare PCen min selvom jeg har trådløst nettverkskort i PCen og trådløs router i stuen. Årsaken til det er at det trådløse er ustabilt og tregt (går i ca. 20kB/s på sitt beste). Hvis du først skal ha trådløst så kjøper du ordentlig utstyr, ikke en billig og liten D-link router (Som min DWL-730AP)

 

Edit: Lurer på hvilke skole/kurs/linje som lærte deg det? Hørtes ut som noe jeg kan like :p

Endret av Eike_Oak
Lenke til kommentar

Har selv hatt 108 mbit trådløst, Var stabilt og fikk grei hastighet når jeg kjørte ukryptert. MEN når jeg krypterte (WEP kryptering) så falt hastigheten noe enormt fikk ikke mer enn ca 4-5mbit hastighet. Her var det ingen vegger i mellom base og motakere. Ble lei av hele trådløs hysteriet, så jeg bestemte meg for å legge kabel i veggene. Kjører nå gigabit nettverk (Ligger melom 600-800mbit reelt). Min annbefaling : Skal du gjøre noe mer enn å surfe / spille litt på nettet bruk kabel! :thumbup:

Endret av MoNoXiDe
Lenke til kommentar

Har forska litt på dette sjøl, men spiller sjeldent over nettet.

 

Benytter en Linksys WRT54G router med 3. parts firmware: Hyper WRT 2.0

Denne står i 1. etg og har to PC`er i 2. etg i hvert sitt rom.

 

I PC`ene har jeg funnet at etter bytting av diverse trådløse nettverkskort er det (takk til Netshop som skjønte problemet mitt): D-Link DWL G650+ som gir best resultat med tanke på ytelse og oppetid. Kjører da med WPA kryptering.

 

Knota litt med oppsettet av kortet på den ene PC`en før det fant nettet, men tror den bare trengte noen minutter å søke første gang (ikke samme problem etter restart). Etter det har det vært dønn stabilt og har nå vært oppe i 14 dager siden siste restart.

 

Av intern filoverføring, etc er det mest streaming av film til XBOX som benyttes, dette har fungert uten problemer. Burken har kabla forbindelse til routeren.

 

Min erfaring er da at det fungerer fint, men hvordan det blir i ditt tilfelle med spilling, etc vet jeg ikke. Du kan alltids gå til innkjøp av utstyr og skulle det ikke fungere tilfredsstillende kan alltids angreretten benyttes (tap av porto, men men).

 

Det beste er dog at jeg slipper å strekke kabler og ei kjerring som er fornøyd siden det er mindre kabler rundt omrking...

Endret av jag
Lenke til kommentar

Ok.. det virker som de fleste sverger til kabel her..

 

Kan noen da anbefalle en god router? skal I hovedsak brukes til å dele en 4000/400 kbps adsl linje mellom 2 pc'r. Men mulig påkobling av 1-2 andre maskiner i nettverk også.

 

Ikke altfor dyr greie, men ikke en dritt ting heller :p

Lenke til kommentar

Hjemme har jeg begge deler, trukket opp kabel rundt om kring og i tillegg har jeg trådløst. Når jeg spiller nettspill osv er kabel helt klart å foretrekke men å kunne sette seg ute på verandaen eller sitte i godstolen i stua med en lett fin laptop er også fint.

 

Hver ting til sitt bruk mener jeg fortsatt..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...