Gå til innhold

Hvordan opprette mappe som peker til filer i andre


Anbefalte innlegg

Har filmer fordelt over forskjellige mapper på forskjellige harddisker.

 

Er det mulig i Windows XP å opprette en mappe som kan liste opp alle filene som ligger i alle mapper/disker som inneholder filmer?

 

På denne måten vil det bli enkelt å finne like filer, samt at det blir enkelt å se om jeg har en fil fra før eller ikke - slipper med andre ord å sjekke flere mapper.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
@Basus: Joda, soft / hard links er standard i alle filsystemer jeg har brukt i Linux og Unix, en av de tingene som det irriterer mest at ikke finnes i Windows...

 

M.

 

Jeg har lenge hatt lyst til å bruke softlinks i WinXp, trodde ikke dette fantes MEN det gjør faktisk det (hard links også for den saks skyld)! Det er bare så dårlig dokumentert..

 

 

Mulig jeg misforstod deg Krisss, men dette er forhåpentligvis noe i nærheten av det du søker...here goes:

 

Kort forklart om Softlinks (også kalt "junctions", "symlinks" eller "symbolic links"):

Det dreier seg om å ha to mapper på forskjellig sted med samme innhold. Ikke i den forstand at det er kopier av filene i den ene mappen, men de SAMME filene i begge mapper. (Obs. så vidt jeg har forstått fungerer bare symlinks for mapper, ikke filer).

 

Eksempel:

Du har c:\filmer1 og d:\filmer2

Symlinks gir deg muligheten til å lage for eksempel:

d:\filmer\1 --> denne mappen inneholder filer fra c:\filmer1

d:\filmer\2 --> denne mappen inneholder filer fra d:\filmer2

 

Sletter du filer i f.eks mappe 1, slettes de også fra c:\filmer1 osv. Dette er (etter min mening) ekstremt nyttig. Jeg har serveren min full av disker der ikke all musikk eller alle filmer ligger på samme disk (eller under samme mappe for den saks skyld), nå har jeg mulighet til å samle alt innhold til et ordnet hierarki som ser mye bedre ut på nettverket (bruker boksen som NAS – Network Attached Storage).

 

Dette kan minne litt om muligheten man har til å ”mounte” ntfs-partisjoner i tomme ntfs-mapper, og så vidt jeg kan forstå blir dette gjort ved å lage symlinks til volumer(partisjoner) isteden for mapper.Dere som har peil på Linux overgår nok alle mine kunnskaper om soft/hard-links, men jeg kal prøve å skissere et scenario til:

 

Si du har:

  • disk1(c:) - inneholder sys
  • disk2() – inneholder alt annet utenom musikk og filmer (legg merke til at denne ikke har noen bokstav:, altså er den ikke tilgjengelig i explorer)
  • disk3(d:) – alle filmer
  • disk4(e:) – all musikk

Så antar vi (for enkelhets skyld) at du er sær og vil ha alt du har lagret innenfor en mappe på c: kalt "Storage". Ser jo også lekkert ut hvis du kan share en mappe på (la oss si) 800GiB :p Umulig å få til dette sier du...

 

OK, ikke noe problem, sier jeg:

  • først lager du en mappe på c: ved navn ”Storage”
  • deretter moneterer (mounter) du disk2 i denne mappen (ved hjelp av ”Disk Management” i WinXp)
  • så lager du mappene ”filmer” og ”musikk” i ”storage”-mappa
  • til slutt bruker du symlinks til å linke disk3 opp mot c:\storage\filmer og disk4 opp mot c:\storage\musikk

Du har nå alt samplet i ”Storage”-mappa på c:, kjekkt ikke sant :D

 

Mer inngående om linker finner du i denne artikkelen (se spesiellt nederst for linker til info om emnet).

Obs! Bør leses nøye. Vedrørende linker er det mye man kan gjøre feil i windows og verste tilfelle fører det til at du mister alle data

 

Et program som kan hjelpe deg å lage symlinks: Junction Link Magic

 

Ikoner for junctions er ikke standard for Winxp, men kan ordnes med Junction Shell Extensions

Obs! Dette bør installers, det er den eneste muligheten du har til å se om en mappe er en symlink (bortsett fra I command prompt). Man kan for sikkerhets skyld kalde opp mappene med <mappenavn>.Sym også for å være helt sikker på hva som er hva.

 

Edit #1:

Grunnen til at jeg ikke forklarer rundt hardlinks (linker til filer) er at disse er begrenset innenfor hver partisjon, dvs. at man ikke kan lage linker mellom flere disker. Hvis alle filene dine ligger på samme partisjon kan du bruke hardlinks, Hardlink ShellExtension kan brukes til dette.

 

Edit #2:

Kom på et lite triks:hvis du passer på å lagre alle filmene dine i egene undermapper, skal det ikke være noe problem å laga symlinks vha. et batch-script til disse. Du trenger da et kommando-linje verktøy som Sysinternals Junction (direktelink) og litt batch-scripting kunnskaper ;) Du kunne da hatt et script som oppdaterte en slags samlemappe for alle filmene dine :thumbup: Men dette forutsetter at alle filmene dine er i undermapper (dvs: c:filmer\1\1.avi, c:filmer\2\2.avi osv).

 

*Jeg tar forbehold om at opplysninger i denne posten kan være feil og at jeg ikke tar noe ansvar for handlinger du utfører basert på denne informasjonen.

Endret av Pedro80
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...