Gå til innhold

Min lille test av 12" PowerBook


Anbefalte innlegg

På Norges frigjøringsdag (?) ble jeg lykkelig. Ikke nødvendigvis for at vi slapp "Knugen" men for at jeg besøkte MacButikken i Stavanger med ett mål for øyet; jeg skulle kjøpe en PowerBook.

 

Hvorfor valgte jeg PowerBook, og hvorfor akkurat den modellen?

 

Jeg har søkt rundt på nettet i flere måneder etter gode, stille, kraftige, små og litt spesielle laptoper. Jeg fant mange gode, noen stille, enda færre gode, stille, kraftige og bare én eneste laptop som både var god, stille, kraftig, små og spesiell. PowerBooken var den perfekte laptop for mitt bruk (Surfing, MSN, Office, Photoshop og Maya). Konstruksjonen så grei ut, og løsningene var geniale for det meste.

 

Siden jeg skal ta med PB´en på skolen, så måtte den være lett og håndterlig. Men den skulle også ha DVD brenner og godt med minne. Så da falt valget på en 12" PowerBook med SuperDrive.

 

Specs:

 

- 12.1" TFT 1024 x 768 px

- 1.5 GHz PowerPC CPU

- 256 mb Integrert RAM + 256 mb RAM (Skal til Malaysia i sommerferien, der skal jeg kjøpe 1 gig, for å utnytte PB´n til det fulle)

- nVidia GeForce GoFX5200 m/64 mb RAM

- Matshita (!) 8x SuperDrive (DVD±RW/CD-RW) Slot In!

- Fujitsu 80 (74.63) GB 5400 RPM HDD

- BlueTooth

- AirPort Extreme 54G

- 2x USB 2.0@

- 1x FireWire 400

- Analog I/O Lyd

- Mini-DVI ut

- Innebygd 10/100 Ethernet

- Innebygd 56k Modem

 

I pakken:

 

1x PowerBook

1x Mini-DVI -> VGA adapter

1x Mini-DVI -> DVI adapter

1x Lader

2x Forskjellige laderadaptere

1x Modemkabel

2x OSX 10.4 (Tiger) Installasjons CD. CD 2 inneholder også OS 9.2

1x Bluetooth Regulatory Certification (noe slikt der det står hvor det ikke er lov å bruke BT)

1x AirPort Extreme Regulatory Certification (samme som ovenfor, bare til AP E)

1x AppleCare Service og Supportguide

1x Brukerhåndbok

1x 1-års garanti, Global

1x Software License Agreement

4x Kjøpsbeviskuponger (4 stk på samme ark)

1x "Velkommen til Tiger" booklet

2x Stor isoporbit

 

Førsteinntrykket:

 

Jeg pakket ganske viltert opp pakken, dvs jeg tok meg tid til å finne en skikkelig Leatherman Wave for å åpne teipen som holdt pakken lukket. Jeg ble imponert av manualen, men følte at den manglet informasjon om innstallasjon av programvare, noe som førte til at jeg måtte utforske litt, noe som var gøy i seg selv, men litt unødvendig.

 

Etter å ha tappet på chassiet til laptopen fikk jeg intrykket av at den er ekstremt bra konstruert. Tastene er en drøm å skrive på, og er ikke som inntrykkene jeg får på Elkjøp-dataene, nemlig løse som tøsen. Du må bruke litt, men ikke for mye krefter på å trykke tastene ned, og jeg må spesifisere at det er deilig, fra følelsen i fingrene til lyden i ørene. Når jeg var nede på MacButikken fikk jeg også mulighet for å taste litt på en iBook. Hovedtasten på iBooken føltes som billig plastikk i forhold til hovedknappen på PB´en.

 

Skjermen er herlig. Jeg synes at oppløsningen er riktig, og at bokstavene blir passe små og deilige. Skjermen har grei lysstyrke, men jeg vil ikke anbefale å ta den ut i sola, det ender med overoppheting og at du ikke klarer å se noe på skjermen heller :)

 

Høyttalerene er ikke noe i forhold til anlegget på spillpc´en min, med et Audigy2 ZS Platinum og Logitech Z-2200, men lyden er utrolig nok ganske grei. jeg har heldigvis et par hodetelefoner til klasserommet, noe jeg vil anbefale for mer fyldig lyd, med mindre du kobler den rett på datahøyttalerene dine på en eventuell stasjonær da. På farten vil jeg anbefale _gode_ øreplugger eller høretelefoner, da lydnivået blir ganske lavt i et travelt bybilde.

 

Touchpaden, eller Trackpaden som den heter på Mac er genial. Styr med en finger på platen, scroll med to. Det kan også aktiveres trykking på Trackpaden, slik at en trykker hvis en tapper på paden, jeg synes det ikke var noe særlig å ha på, siden du aldrig helt vet når du trykker og når du drar med deg et vindu.

 

Kalibrering av batteriet skjer ved at du lader den helt opp, laderden helt ut og lader opp igjen, mer enn dette trenger du ikke tenke på. Enkelt og brukervennlig. Jeg får ca. 4 timer ut av batteriet mitt, som gjør at jeg må ha med laderen på skolen. jeg kunne investert i et nytt batteri, men det blir litt dyrt når du allerede har punget ut 15.000 på ny maskin.

 

Det trådløse nettverket gjør alt selv, finner nett og logger på. Den eneste gangen du blit spurt om noe er hvis routeren krever et passord, ellers er det plug´n´play for alle pengene.

 

Ellers er maskinen en sann fryd å bruke. OSX 10.4 Tiger følger med i pakken, og det tok meg ti minutter å innstallere, kontra XP Pro som fort tar en time. Brukergrensesnittet er forbløffende lite krevende, og du kommer kjapt inn i hotkeys av forskjellig slag. Drag´n´drop funksjonen funker på ALT. Vel, du kan dra bilder og tekst direkte over på desktopen, rett over i Word, PowerPoint, eller rett og slett i Trashcan´en. Høyreklikk foretas ved å taste Ctrl+Tast.

 

Jeg kan på det varmeste anbefale en PowerBook hvis du har pengene til å kjøpe en. Det kan fort hende at jeg har denne laptopen i to-tre år, i stedet for max ett år med en Win-laptop. Mac eldes ikke så fort som Win-maskiner, noe som gjør at en sparer penger i det lange løp. Det eneste jeg kan utsette er at det er noenlunde vanskelig å finne programvare, men til gjengjeld så slipper du virusangrep. Også noen få, _ganske_ få kompabilitetsproblemer kommer en til å støte på, men det kan som oftest fikses ved å gå inn på nett og se hva andre har skrevet. Hvis du støter på noen problemer -> Just fucking Google it!

 

Fra en skala på 1-100 vil jeg gi den 97, tilnermet perfekt. Kan ikke gi den toppkarakter pga. små bugs på OS noen ganger. Også litt kompabilitet trekker ned.

 

- Hubman

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan du si noe om støynivå på den? Jeg vurderer å kjøpe enten iBook eller PowerBook til høsten, og hører snakk om støy. Da jeg skal bruke den til studier er det ganske upassende med noe særlig støy, så er det noe av dette på PB? Og om det er, har du muligheten til å skru ned 'effekten' på cpu'n slik at viftene ikke starter?

Lenke til kommentar

Den er tilnermet støyfri. CPU viften går på lav hastighet hele tiden, og skrus bare opp hvis du har den på en myk overflate, da luftstrømmene tettes.

 

Når viften går på lav hastighet, overdøves den av skriving på keyboardet, for å si det sånn. Anbefaler den på det sterkeste.

Lenke til kommentar
Vil bare si at man kan ikke sammenligne høyttalere i en pb og dyre surroundhøyttalere.

Høyttalerene er ikke noe i forhold til anlegget på spillpc´en min, med et Audigy2 ZS Platinum og Logitech Z-2200, men lyden er utrolig nok ganske grei.

 

Har ikke _sammenlignet_ med annet enn hodetelefoner og øreplugger. Det var for å sette ting i perspektiv.

Lenke til kommentar

Jeg er ihvertfall glad for at jeg kan ramme inn en PowerBook med PowerPC prosessor. Ja, jeg skal faktisk ramme den inn når den ikke lenger er brukbar. Må ha et minne om den første lappisen vettu! Kan vel kanskje få mye for den når ingen gidder å kjøpe Apple med glovarme Intel prosessorer :) Nei, men når en skal ha Mac, så venter en ikke et år!

 

Selv om jeg har begynt å like Mac veldig nå, så må jeg faktisk tenke meg om to ganger før jeg kjøper Mac med Intel. Ikke noe vondt ment, men Apple skal jo liksom være noe for seg selv, og jeg synes de ødelegger litt av imaget når de signer med Intel. Skulle gjerne sett en PB med f.eks. AMD i stedenfor Intel.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Har hatt min PB 15" i 2 og et halvt år nå og er kjempefornøyd med den. Men nå har jeg netopp bestilt meg et nytt batteri. Så jeg kan trygt si at man kan lett ha en PB i over to år. Grunnen til at jeg skifter batteri er at jeg er mye på farten og batteriet mitt har mistet litt av ytelsen sin slik at det kun varer i overkant av en og en halv time.

 

Macere og dere som blir macere kan jo stikke innom www.mac1.no

 

Vi sees!

Lenke til kommentar

Nei har en Apple Powerbook Titanium 1GHZ,1GBram,60GB HD, Superdrive,Airport. Den var kongen på haugen når den ble lansert. Hehe. Men de nyere PBene er ikke så utrolig opaderte.

 

Batteriet koster mer en et laken skal jeg fortelle deg. :D Koster litt over en høvding.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...