Gå til innhold

Er det noe vits med HTPC?


Anbefalte innlegg

Hva er egentlig vitsen med HTPC? Kan man ikke like godt bruke en media-streamer-boks til å spille av musikk/video-filene sine? Eneste fordelen med en htpc er jo at man kan kjøre programmer, men det er jo begrensa hvor festlig (og populært blandt husstandens andre medlemmer) det er å spille Civilization eller lage regneark i stua.

 

Nå må dere hjelpe meg her. begynner å miste troen ;)

Endret av tunheim
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Interessant at du lurer på det samme tunheim, jeg prøver også å finne gode grunner til å bygge en HTPC men detter tilbake på at en media streamer må være minst et like godt alternativ.

 

Når det gjelder mastiff sin utmerkete artikkel serie synes jeg han henvender seg til en et annet segment en det jeg tilhører, han snakker feinschmekeri og grande $$, jeg er ute etter noe funksjonabelt uten å måtte blø økonomisk.

Lenke til kommentar

Det var kanskje litt dumt at jeg ikke presiserer dette: Når jeg skriver htpc, tenker jeg på det Mastiff omtaler som en stue/media-pc. Jeg tilhører den leiren som ønsker å ha en liten, pen/skjult boks i stua som er HELT lydløs. Dvs. passiv kjøling, ikke dvd-spiller og ikke platelager (elsker det ordet).

 

En slik htpc vil, på en eller annen måte, måtte motta bilde/lyd-data fra en tjener-pc i lokalnettverket. Tjener-maskinen har nok av både datakraft og lagringsplass. Da kan vel likegodt den tjener-pc-en ha ansvar for preprosseseringa av bildet? Tjeneren vil også ha tv-tuner ol. og ha ansvar for opptaksfunksjoner ol.

 

Igjen sitter jeg med to grunner for htpc:

- Man kan spille spill på en htpc.

- Jeg er litt usikker på om det finnes media-streamere som støtter pause-/opptaks-funksjon. Altså at når jeg ser på tv og trykker på pause, så skal tjener-pc-en begynne å lagre tv-signalet og være klar til å fortsette der eg slapp. Dette er standard media-pc-funksjonalitet. Men jeg vet ikke om en media-streamer vil kunne støtte dette. Noen som kan svare på det?

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9018234

Kommer litt an på hvilken funksjonalitet du ønsker. HTPC tilbyr en rekke flere muligheter sett opp imot en media-streamer.

 

Forøvrig om du skal strippe en HTPC for dvd og harddisk er du vel tilbake på en vanilla media-streamer, og da er vel valget ikke hvorvidt en HTPC er det du ønsker å gå for, snarere et valg etter hva slår fra seg best basert på pris.

 

Man får vel media-streamere til rundt 1500,- idag, noe som er helt kurrant sammenlignet med HTPC-er.

 

mvh

Sobient

Lenke til kommentar

Det hadde vært fint om noen argumenterte mot meg. Jeg er ikke sikker i min sak, og vil svært gjerne ha motargumenter. Dette er imidlertid mine tanker omkring en stude-pc.

 

Som tidligere nevnt må den være lydløs og stilig. Det betyr at vifter, platelager og dvd-spiller forsvinner. Det er greit nok, ingen av disse er strengt tatt nødvendig. Kravet om utseende og lydløshet gjør at det blir vanskelig/dyrt å bygge en kraftig stue-pc-en. Det er derfor hensiktsmessig med en klient-tjener-modell.

 

Men bør klienten i et slikt oppsett være en pc? Kommer jeg til å bruke stue-pc-en min til spill? Kommer jeg til å surfe på nettet? Det hadde vært veldig fint med en media-streamer som samtidig støtta "eksternt skrivebord" eller fjerninnlogging med X eller noe.

 

Ellers så virker jo den Media Center Extender som en veeeldig fin sak.

Lenke til kommentar

Noen som kan utdype noe mer om media-streamer?

Hvordan det fungerer?

Hvor man får tak i?

Hvem som produserer?

Eller rett og slett vise meg veien til en fin guide som kan forklare meg det meste om media-streamer.

 

Det hørtes ut som akkurat hva jeg ønsker å bruke.

 

Har ikke mye lyst på en boks stående i stua som durer å surrer.

Så en løsning med en såkalt "tynnklient" som streamer via nettverk, eller hvordan det fungerer, høres ut som det ideale.

Lenke til kommentar

Trenger man HTPC?

 

Tja, i dagens teknologiske alder finnes det en rekke løsninger som kanskje dekker ditt behov bedre. Du er jo inne på media-streamer. Som også kan kalles en Medialink. En såkalt medialink (f.eks. D-Link MediaLounge) bygger på tanken om at man har alle mediafiler tilgjengelig på ett sted i huset. F.eks. er dette koblingen som sender din musikksamling fra en server i kjelleren direkte til stereoen i stua. Personlig er jeg ikke for slike løsninger, da jeg foretrekker at den delen som skal sende signalet til bildemediet, bør kunne etterbehandle bildet.

 

Hentet fra en artikkel skrevet av en nerd her på hw

 

Jeg går tilbake til trenger man HTPC?

 

Sannsynligvis trenger den vanlige mann i gata ikke dette. Dog forutsetter jeg her at man velger å la HTPC være en ren PC for billedbehandling, slik mastiff er opptatt av i sine guider. De aller aller fleste trenger nok ikke dette. Men de som har en god projektor eller en rimelig bra 42" eller større tv (forutsetter seff høy oppløsning på disse) så er en HTPC absolutt et bra valg. Men et godt bilde er jo avhengig av mer enn bare en bra HTPC. Men poenget er at en som er ute etter et godt bilde, kan få en billig løsning gjennom en HTPC.

 

Men det mange ofte trenger er en MediaPC eller stuepc. Det er vel egentlig det man møter i artikkelen som ble linket til høyere opp.

 

Det er faktisk fullt mulig å lage støyfri løsninger i stua. Hush har en meget fet løsning. Jeg liker personlig å ha alt på et sted, slik at jeg slipper ha en server stående å gå 24-7, og her jeg bor (midt i Oslo) er det få mennesker som har såpass god plass at de har egne server rom, eller kjellere med fete anlegg.

 

Så trenger man egentlig en StuePC?

 

Svaret for mange er nok nei. Min eldre bror liker å ha musikken på CD, slik at han kan ta å bla i coveret slik at han kan kose seg ekstra med musikken. Skulle han ha behov for å ta opp programmer fra tv, finnes det meget rimelige DVD opptagere som jeg tror vil gi han en bedre opplevelem både økonomisk og brukervennlig sett.

 

 

Trenger JEG egentlig en PC i stua?

 

Det kommer helt og holdent an på deg som person. Ta f.eks meg:

 

Jeg er stor fan av å ha masse mp3. Jeg er en forbruker av musikk. Har ingen spesielle favoritter som jeg koser meg med. Jeg hører en låt som er kul kanskje i 2-3 mnd. Så det er ingen hemmlighet at jeg laster ned musikk til den store gullmedalje.

 

Kan ikke huske den gangen jeg kjøpte meg en DVD plate heller, allikevel har jeg det siste av det siste på DVD. ca 6-8 mnd før det kommer i butikkene.

 

Jeg liker tekniske løsninger og er kanskje alene i familien om å like dette.

 

Dessuten har jeg ikke mulighet til å ha PC på eget rom lenger, og valgte derfor en integrert løsning i stua. Har alle de mulighetene en har med vanlig PC.

 

 

Kjenner du deg igjen i noe av det jeg beskriver kan du vurdere en StuePC. Har du derimot egen server og bruker en mediastreamer kun til musikk og vanlig tvbruk er dette sikkert en bra løsning for deg. Nå vet jeg ikke om du kan spille på en mediastreamer, men det gjør du mest sannsynlig ikke på en StuePC heller. da kjøper du sikkert xbox2 eller ps3 når de er ute. Og det værste er at du kanskje slipper billigst unna med å kjøpe en xbox2 og "modde" litt. Spørsmålet er bare hvor teknisk avansert og hvordan type du er.

 

 

Håper dette ga deg noen tanker og ideer ;)

Lenke til kommentar
Personlig er jeg ikke for slike løsninger, da jeg foretrekker at den delen som skal sende signalet til bildemediet, bør kunne etterbehandle bildet.

Er det noe i vegen for å gjøre bildeprossesering på "tjeneren i kjelleren" slik at klienten kan bli "tynnere"?

Endret av tunheim
Lenke til kommentar

Ja tunheim

 

Men igjen spør hvor kresen du er og hvilken løsning du har i stua da.

Signalet som kommer fra servern må behandles i mediastreamern på en eller annen måte, og dermed foringes den. Den foringes også av å bli sendt trådløst.

 

Men på den andre side:

 

Folk flest har null peil på bilde...

Lenke til kommentar

Ja sant nok, jeg tenkte litt "baklengs" streame TV signalene over nettverket hehe

 

Så det jeg da ser som en fullgod erstatter til en MediaPC vil være dette produktet fra Kiss http://www.sovida.com/bin/setpage?doc=00439&lang=no

 

Prisen er jo ikke hakkende gale heller, men på den annen side så har jeg endel PC deler liggende å trenger jo egentlig bare en boks, en harddisk og et TV-kort...alle disse mulighetene gjør meg sprø :roll:

Lenke til kommentar

Ville legge inn et inlegg med basis i SageTV som jeg har erfaring med.

 

SageTV er primert et PVR software system med hovedfunksjon på TV opptaksdelen og har i tillegg et bra oppsett for avspilling av filmer i divx eller dvd og mp3 filer. Hovedgrunnen til at jeg kjøpte SageTV i fjor var mulilgheten til å streame tvsignalet fra hoved PCen som hadde TV-kortet installert og ut på nettverket i leiligheten. Sage har lagt opp programvaren slik at du kjøper først en fullversjon av programmet og så klienversjoner avhengig av hvor mange maskiner du ønsker å streame til. Det som er veldig bra er at klientversjonene fremstår funsksjonelt som helt de samme som fullversjoenen. Dvs. at det er ingen funksjonell forskjell mellom klientversjonen og hovedversjoen med hensyn til kvalitet på bilde, forsikelse når man skifter kanal osv.

 

Før å kjøre en klientversjon av sage trenger man en minimal oppsatt PC. Går ut ifra en itx basert PC uten problemer vil kunne kjøre en klientverson.

 

Men det finnes også en mulighet til å elliminere en PC helt. I fjor høst lagde en av brukerne på forumet en plugin som muliggjore bruk av Hauppauge MVP som tynnklient .(Denne koster egentlig drøy 1000 kr men ligger ute i flere nettbutikker til under 200 kr. Lurer på hvorfor?)

 

Haupauge MVP er egentlig en litt dårlig media streamer sammenlignet med andre streamere. Det som gjorde den interessan var at selve brukergrensesnittet var software styrt fra en server pc. Det gjorde det mulig å bruke grensesnittet til Sage og dermed få all den funksjonaliteten som er bra med SageTV inn i Hauppauge MVP. Det er både fordeler og ulemper med dette. Fordelene er at man elliminerer behovet for PC og at TVbildet er bedre enn hva de aller fleste skjermkort klarer og levere analogt til en TV. Ulempen ligger i at den begynner å bli ganske gammel modell, fjernkontrrollen har litt treg respons og den støtter ikke MPEG-4.

 

Jeg har brukt dette løsningen et halvt års tid nå og selv om Hauppauge MVP ikke er en opptimal løsning så fungerer den glimrende som en tynnklinent når det gjelder streaming av TV og TV opptak med SageTV som hovedsoftware.

Lenke til kommentar

Det er vel ikke helt enkelt å sende et "rått" videosignal fra "server-pc" til "streamer-pc". I prinsippet trenger du stødig båndbredde i samme størrelsesorden som DVI, og da kan du like gjerne sløyfe HTPC-en og gå for direkte tilkobling.

 

 

Noe med poenget med en HTPC er at selv om fila evt ligger eksternt, så overføres komprimert stream (mpeg2/4) over lan/wlan. Da må også hardware i HTPC være kapabel til å utføre dekoding og evt skalering/prosessering. Dette er også noe av svakheten med "mediabokser", siden de gjerne har dekoder i hardware som ikke kan oppdateres når nye codecer kommer

 

 

knut

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...