Gå til innhold

Kan noen forklare meg RAW?


Anbefalte innlegg

Jeg lurte på om noen her inne kunne kort forklart meg hva RAW er, hvordan det funker osv. Fordeler/ulemper, størrelser, hastighet osv. Jeg regner med det er en del folk med peiling her som kunne gitt meg en liten innføring.

 

På mitt kamera (Sony F717) har jeg mulighet for å ta opp i TIFF, er dette helt ukomprimert format? Jeg er ganske fornøyd med kameraet mitt, men jeg vurderer å gå til innkjøp av Nikon D70. Noen som har noen formening om dette?

 

Ha en fortsatt god helg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Rå-format, eller RAW, er et format som er en ren avlesning av den informasjonen som bildebrikken tar opp.

 

Dette er rådata som må bearbeides før det kan presenteres videre. De forskjellige sensorenes (rød, grønn, blå) data må kombineres til pixler. Det gjøres oppskarping. Og fargebalansen justeres.

 

Hvis man lagrer i tiff eller jpg på kamera, så gjøres jobben ovenfor automatisk i kamera, og kamera benytter seg av diverse innstillinger som skaprhet og hvitbalanse. Hvis man lager i råformat, så kan man gjøre alt dette på PC'en basert på rådata. Og man kan justere til man har det akkurat slik man vil.

 

Tiff kan bruke forskjellige komprimeringsalgoritmer. Men det er vanlig å bruke algoritmer som har tapsløs komprimering, noe som er en fordel om man skal bearbeide bildet videre. Videre så kan tiff lagre med 16 bit per kanal. I hvilken grad det utnyttes i forskjellige kamera, det vet jeg ikke.

Lenke til kommentar

De kameraene jeg har bruker 8 bits TIFF og har lagret samme bildet som JPEG men uten kvalitetstapet. RAW lagrer med mye større dynamisk omfang enn JPEG/TIFF sånn at man har mye større muligheter for å behandle bildet.

 

D70 har ikke tapsfri komprimering av RAW, derfor blir filene ofte mindre enn på andre kamera.

Lenke til kommentar

Hvert bildepunkt på bildebrikken registrerer enten rødt, grønt eller blått. Det er flest grønne punkter siden øyet er mest følsomt for grønt: http://www.nezumi.demon.co.uk/photo/bayer/bayer.htm

 

Siden hvert punkt bare har en tredjedel av informasjonen som skal til for å lage en RGB piksel så bruker man en matematisk funksjon for å kalkulere sannsynlige verdier basert på de omkringliggende punktene.

 

Siden man bare har R,G eller B for hver piksel i RAW format så blir filene mindre enn tilsvarende TIFF filer som lagrer RGB for hver piksel.

Endret av Kristallo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...