Gå til innhold

Kokepunktet til to stoffer avledet av propan


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er utrolig hvor raskt 3KJ forsvinner ut over en sommer og en høst, men... er det ikke slik at av hydrokarboner som i stor grad er like, har den med flest smågrener lavest kokepunkt? Jeg er klar over at de stoffene du nevner er KFK'er og ikke ordinære hydrokarboner, men rent intuitivt ville jeg sagt at 1,2-diklor-2-metylpropan har lavere kokepunkt enn 1-klor-2-metylpropan.

Men for all del, det er godt mulig jeg tar feil... tenkte bare jeg skulle komme med et innspill i hvert fall :)

 

Edit: Mangefull l i klor.

Endret av gspr
Lenke til kommentar

Vi hadde dette på en prøve. Der fikk vi oppgitt at 1-klor-2-metylpropan hadde kokepunkt på rundt 50-60 grader C. Oppgaven gikk ut på at noen studenter på lab skulle lage 1-klor-2-metylpropan fra 1-hydroksy-2-metylpropan. Vi fikk spørsmål rundt dette:

 

Med 1-hydroksy-2-metylpropan som utgangstoff: Vi fikk vite at dette reagerte videre med 'noe' og alkenet 2-metylprop-1-en ble dannet. Til alkenet ble det tilsatt HCl. De "dumme" studentene som holdt på med dette i oppgaveteksten håpet da at 1-klor-2-metylpropan skulle bli dannet.

 

Problemet som oppsto var da at stoffet/løsningen de endte opp med hadde et kokepunkt som var 10-15 grader høyere enn 1-klor-2-metylpropan. Så spørsmål er da: Hva har vi egentlig endt opp med? Jeg tenkte at det til alkenet ble addert 2-cl atmoer og ikke ett, siden et alken med en dobbeltbinding har to C-atomer som gjerne vil binde seg til noe. Cl-atomene vil gjøre molekylet litt polart-> høyere kokepunkt. (Mer polart med to Cl-atomer enn ett...)

 

Har jeg rett i min tankegang? Hvis det var H som hadde blitt addert til alkenet så ville det jo blitt ett rent alkan og disse vet vi jo har mye lavere kokepunkt...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...