Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Er switch og router det samme?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Kan noen fortelle meg forskjellen?

Tja, hvordan skal man gjøre dette lett...

Switch er for å koble sammens enheter på ett nettverk, enheter er PC'er skrivere osv..

 

Router er for å rute trafikken på nettverket, all data på nettet går i pakker, og routern leser infoen i disse pakkene og sender så pakken i rett retning.

 

hmmm ble det forståelig?

Lenke til kommentar

spørs hvor amnge IP'er som ISP'en din leverer. Hvis du har Telenor så leverer de kun 1 IP og da må du ha en router (bredbåndsruter for ADSL PPPoE støtte) om det skal funke.

 

En Hub er også ett knutepunkt for lokalnett, men HUB vil motta noe fra en PC på en av portene og sende data over til alle portene.

 

En Swithc gjør nesten det samme, men en Switch husker hvor en IP er koblet til hvilken av portene. Slik at hvis PC nummer 1 skal sende noe til PC nummer 5 så vil switchen motta data på port 1, i de data'ene så er det fortalt at mottaker er PC 5 som er på på port 5. Da vil data kun sendes ut til port 5 og som nevnt PC 5 vil ta imot data. Data vil ikke sendes ut på port 2, 3, 4, 6, 7, 8, etc.

 

En Router er som nevnt ett aksesspunkt mot f.eks internet, eller andre subnets, men de fleste routere klarer å sortere og sende ut data mere intelligent en det en swithc gjør. Tenker da på boardcasts, protokoller etc etc. Så en router er de en enda mere avansert for for switch.

 

Men høres ut som om du trenger en router for din type rbedbåndskobling. :)

Lenke til kommentar
En inngang på routeren din skal gå til internettlinjen mens en annen skal gå til nettverkskortet i datamaskinen din ELLER eller til en svitsj som igjen skal koble flere pcer, printere osv...

Tror iallefall det er sånn.

i en router ska du koble internettet i Wan/uplink uttaket og du kan også koble flere pcer i routeren om den har flere utganger slik en switch har.

 

du trenger ikke nødvendig vis en switch.. men de fleste routere har ikke mer enn 4 utganger, og skal du ha 5+pcer på nett må du ha en

 

da kobler du i denne rekkefølgen: modem->router->switch->pcer

 

lykke til

 

"kansje litt treg med dette innlegget

Endret av N|troXx
Lenke til kommentar

Eller litt mer detaljert...

 

En switch, i hvertfall slik folk ofte har hjemme(det finnes andre typer switcher, men det er neppe intressant for dette), er en enhet som kobler sammen flere enheter i ett nettverk, men til forskjell fra en hub vil den etterhvert lære MAC adressen til hver enhet den er tilkoblet, det er adressen som et nettverkskort kommer med fra fabrikken. Dette gjør at når switchen mottar en frame vil den se om den har mottaker adressen i tabellen sin, hvis den har det sender den framen ut den porten på switchen hvor mottaker er tilkoblet, hvis den ikke kjenner den, vil den sende framen ut alle porter untatt den framen kom inn. Ved å se på avsender kan den oppdatere tabellen sin underveis også...

 

En ruter er ikke helt ulik en switch, men i stedet for å bruke MAC adressen på en frame, vil den fjerne framen og så se på pakken denne framen inneholder og bruke adressen på den til å finne ut hvilket nettverk den skal til. Folk flest vil nok bruke en ruter aom leser IP pakker, og dermed bruker IP adresser for å finne ut hvor en pakke skal sendes. Dermed vil rutere brukes mellom to eller fler nettverk med forskjellige adresse serier. For eksempel dersom du hadde hatt ett nettverk for deg selv, 192.168.0.0 og ett for de som kommer på besøk, 192.168.1.0, og en forbindelse mot internett, ville du nok bruke en ruter mellom disse tre forskjellige nettverk.

 

Forskjellen på pakker og framer er kanskje litt vanskelig å se, men poenget er at en frame bruker en fysisk adresse, men som bare er av lokal betydning innenfor ett (del)nettverk, mens rutere baserer seg på logiske adresser som har betydning i hele internettverket den er en del av.

 

Si du jobber i en stor bedrift, og skal sende et brev til noen i en annen bedrift. Du pakker inn brevet i en konvolutt og adresserer den, dette er omtrent som en pakke, så går du og finner en rørpost kapsel, stiller den inn til adressen til postavdelingen putter brevet inni og sender den, denne kapselen er da som en frame. Rørpost systemet leser av adressen og "switcher" den til den rette mottaker. På postavdelingen vil noen fjerne kapselen, lese adressen og se det er en ekstern adresse, og dermed vil de "rute" den inn i en postsekk som postmannen senere kommer å henter. Postsekken er på en måte en ny frame, som skal til postkontoret. På postkontoret vil noen "rute" brevet ditt til den adressen mottaker er på, eller eventuelt videre til ett annet postkontor. og slik går det videre til den kommer til mottaker.

 

Det finnes enheter som inneholder både switch og ruter også, men prinsippet er det samme som om det var separate enheter...

Endret av TrAI
Lenke til kommentar
Kanskje enda litt lettere:

 

En switch brukes for å koble sammen PCer i et lokalnettverk.

 

En router er et aksesspunkt, en koblingsport mot internett. En router er gateway mot internett. En ordinær switch kan ikke gjøre dette - kun linke PCer og annet utstyr.

Ikke enig dah:

 

en switch kobler ikke bare PC'er dah... feks så koble du jo routern til Switchen hvis du skal ha flere nettverkskomponenter på nettet ditt..

 

Og bytt ut internett med nett om Routern så blir det rettere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...