Gå til innhold

Black og Death Metal - historie og utvikling


Hawkwind

Anbefalte innlegg

Da en del brukere ser ut til å like disse genrene; hva med å få listet opp en del band som la grunnlaget for disse genrene?

 

Og videre; hvilke grupper/album har vært viktige for utviklingen av disse genrene; hvem har laget viktige album hvor genren har fått et nytt skritt på sin utvikling?

 

Mine små bidrag:

 

Motorhead

- Motorhead var om ikke den første gruppen så ihvertfall den viktigste gruppen som begynte å skru opp tempoet på metal. Og uten Lemmys distinkte vokal ville det nok tatt noe lengre tid før black og death metalbanda hadde fått som vane å erstatte vokal med grynting og brøling ;-) De første albumene fra slutten av syttitallet må sies å være vesentlige for utviklingen av black metal spesielt; selv om også andre - som Metallica - også fikk mye inspirasjon fra den musikken.

 

Venom

- Britisk gruppe dette også, som satte navn på en ny genre når de ga ut albumet Black Metal for 22 år siden. Andre høydepunkter fra gruppen, ihvertfall for meg personlig, er den nesten 20 minutter lange låten "At war with Satan", som viser at man ikke trenger å bruke symfoniorkestre for å lage mektige episke sanger - bare man lager en god nok låt.

 

Celtic Frost

- Semilegendarisk sveitsisk gruppe, som primært med albumene "To Mega Therion" og "Into the Pandemonium" la grunnlaget for kreative innspill i både black og death metal genren. De fleste kreative ideer som er foretatt i genrene de siste årene kan man finne elementer av på disse to platene fra slutten av åttitallet.

 

Possessed

- Denne gruppen "grunnla" genren Death Metal. Debutplata "Seven Churches" er definitivt den beste, men også mini-albumet "Eyes of Horror" er av interesse.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Boka "Lords of Chaos" står det veldig mye interessant historisk bakgrunn i. Veldig mye fokuserer på den norske black-scenen på tidlig/midten av 90-tallet, og man blir mere kjent med de forskjellige aktørene, hvem som er hvem, hvem som gjorde hva og hvorfor.

 

Venom kan kanskje kalles det første black metal-bandet siden en av skivene deres het "Black Metal" og hadde småsataniske tekster. Men egentlig var det bare litt sint gitarrock med normal whiskyvokal, langt fra det vi regner som B.M. idag.

 

Jeg synes også ikke man bør glemme Bathory (R.I.P Quorthon),

deres Blood, Fire, Death plate i 1988 var den første med ren blackvokal, og inspirerte utallige småband til å legge an lignende vokalstil. Og de har gitt ut flere mesterverk med majestetisk vikingmetal siden den tid.

Endret av Bitex
Lenke til kommentar

fin topic! Bra med metal i forumet, og da ikke bare "hvilket band liker du" type topics! :thumbup:

 

Off topic:Bitex: Dies Irae...hørt om Devil Doll? De har ei skive som heter det også, det er brukt noen ganger før.. Samt at det er ett annet band som heter det... Hvorfor ikke finne på noe litt mer orginalt? Ser jo litt sent ut nå da men.. Ikke ta det på feil måte, ikke ment som negativt!

Lenke til kommentar
fin topic! Bra med metal i forumet, og da ikke bare "hvilket band liker du" type topics! :thumbup:

 

Off topic:Bitex: Dies Irae...hørt om Devil Doll? De har ei skive som heter det også, det er brukt noen ganger før.. Samt at det er ett annet band som heter det... Hvorfor ikke finne på noe litt mer orginalt? Ser jo litt sent ut nå da men.. Ikke ta det på feil måte, ikke ment som negativt!

Dies Irae låta til Where Angels Fall ble skrevet for en 8-10 år siden om jeg ikke tar feil. Skiva er kalt Dies Irae på grunn av låta.

Dies Irae betyr for den saks skyld "Dommedag" på latin, noe som passet godt inn.

Lenke til kommentar

De som la grunnlaget for black metal var hovedsaklig Venom, Sodom, Hellhammer (forløperen til Celtic Frost) og Bathory. Det finnes utallige intervjuer med prominente herremenn innen norsk og internasjonal black metal som nevner disse som sine viktigste inspirasjonskilder. Disse bandene kalles the first wave of black metal. Selv om ingen av ovenfor nevnte band er black metal i ordets rette forstand (kanskje bortsett fra Bathorys første skiver), brakte de med seg blasfemiske tekster, ekstrem vokal og det rent estetiske innenfor både cover-art og påkledning.

 

Som Bitex korrekt påpekte, er Bathory uhyre viktig med tanke på utviklingen av BM. De var nok det aller første bandet som kan gå under betegnelsen black metal. Hvem har ikke sett norske black metal-band med Bathory t-skjorter på scenen?

 

På begynnelsen av 90-tallet kom the second wave of black metal, med kjente og kjære band som Darkthrone, Burzum, Enslaved, Emperor, Mayhem og Satyricon. Mayhem hadde riktignok eksistert i en del år, men "Deathcrush"-utgivelsen var ikke rendyrket black metal. Mange mener at "Live In Leipzig" fra samme band var en uhyre viktig utgivelse. Andre obligatoriske album som ble gitt ut på denne tiden var Darkthrones "A Blaze In The Northern Sky", "Under A Funeral Moon" og "Transilvanian Hunger" (en milepæl i minimalistisk kulde og hat), Burzums "Aske" EP, "Det Som Engang Var" og "Hvis Lyset Tar Oss", Enslaveds "Vikingligr Veldi" og "Frost", Emperors "Wrath Of The Tyrant" og "In The Nightside Eclipse" (og splitten med Enslaved), Mayhems "De Mysteriis Dom Sathanas" og Satyricons "Dark Medieval Times" og "The Shadowthrone".

 

Fortsettelse følger etter frokost ;)

Lenke til kommentar

"Så, hvorfor har du ikke nevnt Immortal," tenker du kanskje. Svaret er at de selv ikke ønsker å karakterisere seg som black metal. Selv om musikken deres er black metal, er ikke ideologien og tekstene deres det. Allikevel blir det litt for dumt å trekke så vanskelige skillelinjer. Strent tatt burde også tidlig Enslaved ikke gått under "black metal", siden tekstene er mer viking-inspirerte, men det blir nok litt for pirkete.

 

På midten av 90-tallet fortsatte de norske storhetene som jeg nevnte i forrige post å gi ut glimrende album, samtidig som the third wave of black metal vokste fram. Viktige album:

 

Kvist - For Kunsten Maa Vi Evig Vike

Limbonic Art - Moon In The Scorpio

Gehenna - Seen Through The Veil Of Darkness (Second Spell)

Dimmu Borgir - Stormblåst

Arcturus - Aspera Hiems Symfonia

Borknagar - Borknagar

Gorgoroth - Under The Sign Of Hell

 

Andre viktige album som kom noe senere er Emperors "Anthems To The Welkin At Dusk", Burzums "Filosofem", Taakes "Nattestid.." og "Over Bjørgvin Gråter Himmelrik", Gravelands (Polen) "Thousand Swords", "The Celtic Winter", etc., Nokturnal Mortums (Ukraina) "Lunar Poetry", "Goat Horns", etc.

 

Fram til i dag har black metal utviklet seg og forandret seg en god del. Enkelte band (Dimmu Borgir, Old Man's Child, etc.) kjører en symfonisk stil som kanskje ikke burde kalles black metal, men for enkelhets skyld gjør vi det allikevel. Band som Satyricon (og Dimmu) har gått mer mainstream og mistet en del gamle fans på grunn av dette, mens andre kjører god, gammeldags stil (som Darkthrone). Black metal har spredt seg til mange land, og her er noen viktige black metal-scener i dag:

 

Norge

 

Darkthrone

Khold

Disiplin

Enslaved (ikke akkurat black metal lengre, men uansett)

Borknagar (ditto)

Keep Of Kalessin

Satyricon

Taake

Gorgoroth

 

Ukraina

 

Nokturnal Mortum

Drudkh

Hate Forest

Astrofaes

Dub Buk

Lucifugum

Mistigo Varggoth Darkestra

 

Polen

 

Graveland

Infernum

Gontyna Kry

(Tidlig) Behemoth

 

USA

 

Absu

Judas Iscariot

Krieg

Azrael

Xasthur

Leviathan

Lenke til kommentar

De aller fleste black metal-feinschmeckere påstår at black metal består av to deler:

 

I) Ideologien

II) Musikken

 

Black metal har blasfemiske tekster, og hovedmålet skal i bunn og grunn være å demonstrere mot den "jødisk-kristne spiriutelle invasjon". Førkristen tid blir sett på som det ideelle. Satanisme er også en faktor, men ikke den tabloide formen for satanisme (djeveldyrking) - nærmere enn ekstrem form for ateisme/elitisme.

 

Musikken er som oftest minimalistisk, kald og hatefull, med raspende vokal og rå produksjon.

 

Immortal oppfyller bare det ene kravet, nemlig det musikalske. Tekstene deres tar som oftest opp temaer som natur, øde landskaper, vinter, kulde, etc. Dette er også grunnen til at det ikke er noe som heter kristen black metal - ideologien og tekstene må være på plass for at det kan være 100% black metal.

Lenke til kommentar

Jeg burde poengtert at sataniske virkemidler mest blir brukt for "shock value", og at svært få faktisk er satanister, men anti-kristne. Men det er langt flere enn 1% som faktisk er satanister - alle bandene som er involvert i Les Legion Noires i Frankrike, for eksempel, og de fleste bandene på Morribund Cult etc.

 

"There's more to black metal than what Norway has to offer" ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...